Αναβάθμιση (ΙΙ) και τι εννοούμε …

Δεν τρέφουμε την αυταπάτη πως η πορεία προς μία μόνιμη συνεχή αναβάθμιση του τόπου και της ζωής κατοίκων και επισκεπτών πρόκειται να καταχτηθεί ή να εξασφαλισθεί χωρίς σημαντικές, ριζικές μεταβολές στο πολιτικό σκηνικό και στους όρους εξουσίας. Το κλασσικό ζήτημα του «ποιός ποιόν» δεν νομίζουμε ότι έχει αλλάξει περιεχόμενο και ταξική ουσία. Αυτό όμως καθόλου δεν μας εμποδίζει να περιγράψουμε τις συγκεκριμένες πρακτικές ενότητες, που -κατά τη γνώμη μας- αντιστοιχούν στην έννοια της αναβάθμισης. Δεν πρόκειται για ανούσιο οραματισμό αλλά για ουσιαστική και καθημερινή διαδικασία πολιτικοποίησης και ενεργοποίησης. Ετσι, λοιπόν για μας αναβάθμιση σημαίνει:
Οδικός Αξονας Βορρά-Νότου. Κλειστός δηλαδή αυτοκινητόδρομος, με 2 λουρίδες και βοηθητική ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα που θα συνδέει τον Κάβο με την Ρόδα (περίπου 80 χλμ) σε λιγότερο από 1 ώρα. Ο δρόμος αυτός ουσιαστικά απαιτεί νέα χάραξη και δύσκολα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τμήματα του υπάρχοντος οδικού δικτύου, αφού ακόμη και η παράκαμψη του Περιβολίου είναι έξω από τις αναγκαίες αυτές προδιαγραφές. Το πνεύμα το δείχνει η απόφαση για την κατασκευή νέου δρόμου από Τρία Γεφύρια έως Ποντή και όχι οι βελτιώσεις του υπάρχοντος, που αν και χρήσιμες ΔΕΝ μπορούν να τον καταστήσουν τμήμα σοβαρού εθνικού οδικού άξονα. Τούνελ μπορεί και πρέπει να κατασκευασθούν όπου η γεωλογική διαμόρφωση επιβάλλει (π.χ. παράκαμψη Περάματος, Μπενιτσών, Μωραϊτικων) Αυτονόητη είναι και η παράκαμψη της πόλης της Κέρκυρας από τον άξονα, που θα την αντικρίζει από προβλεπτικά αναγκαία απόσταση και θα συνδέεται μαζί της με τις αναγκαίες εισόδους.
Υδροδότηση. Η λύση των 2 φραγμάτων (Βορρά-Νότου) πρέπει να επιταχυνθεί. Η Κέρκυρα, μέχρι να αποχτήσει αυτάρκεια σε ποιοτικό νερό θα είναι εξ ορισμού τόπος παροχής χαμηλότερων κοινωνικών υπηρεσιών σε κατοίκους και τουρίστες. Και αυτό σημαίνει, πως οποιαδήποτε άλλη ενδιάμεση λύση δεν πρέπει να αγνοείται. Αρκεί βέβαια να μην μετατοπίζει ή καταργεί την οριστική -με τα φράγματα- επίλυση του υδρευτικού προβλήματος.
Υγεία-Νέο Νοσοκομείο. Είναι καιρός να κατανοηθεί βαθιά, πως το λεγόμενο νέο Νοσοκομείο όταν και αν τελειώσει ασφαλώς θα έχει παλιώσει και σίγουρα θα βρίσκεται μακριά από τις αληθινές ανάγκες του Κερκυραϊκού λαού, που χρειάζεται και δικαιούται -σύμφωνα με καθιερωμένα εθνικά και διεθνή standards- Τριτοβάθμιο Περιφερικό Γενικό Νοσοκομείο με 600 κλίνες και με όλα τα τμήματα, που ο χαρακτηρισμός αυτός συνεπάγεται (Ογκολογικό, μονάδες επεμβατικής καρδιολογίας, νεογνολογική μονάδα, τμήμα πυρηνικής ιατρικής κ.λ.π.) Το Νοσοκομείο παράλληλα θα πρέπει να βρίσκεται σε λειτουργική διασύνδεση με άλλες ιατρικές σχολές της χώρας ή με νεοδημιουργούμενη Ανώτατη Νοσηλευτική Σχολή στα πλαίσια του Ιόνιου πανεπιστημίου – αίτημα απόλυτα ρεαλιστικό και χρήσιμο σε εθνική εμβέλεια.
Ας ξέρουν όλοι, πως το Νέο Νοσοκομείο όταν και αν τελειώσει και λειτουργήσει με τον υπάρχοντα (νέο) οργανισμό θα έχει ασήμαντη ή καμία βελτιωτική επίπτωση στην μετακίνηση του Κερκυραϊκού λαού και των τουριστών της Κέρκυρας για λόγους υγείας.
Καθαριότητα. Ο παγκερκυραϊκός σχεδιασμός και πραγματοποίηση των αναγκαίων έργων είναι άμεσης ανάγκης. Είναι αλήθεια, πώς τα σκουπίδια δεν έχουν χρώμα…Χρώμα έχουν οι πολιτικές ή καλύτερα οι μικροπολιτικές και οι λαϊκισμοί, που κινδυνεύουν να μετατρέπουν το νησί, αργά και σταθερά, σε ανεξέλεγτη χωματερή.
Παιδεία. Ασφαλώς και πρέπει να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε διδακτήρια και προσωπικό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ποιοτικό στοιχείο του τομέα της Παιδείας παραμένει η συνεχής αναβάθμιση του Ιόνιου πανεπιστήμιου με εμπλουτισμό του σε νέα τμήματα αλλά και με την κατασκευή της φυσικής του Πανεπιστημιούπολης (απόλυτα αναγκαίας για την επιβίωση ενός Πανεπιστημίου) στην χερσόνησο του Παλιού Φρουρίου και όχι στην …οδό Αβραμίου-Πανεπιστημίου. Στενότερη πρέπει να είναι και η διασύνδεση του Ιόνιου πανεπιστήμιου με την ζωή της πόλης και του νησιού. Η παρέμβαση πανεπιστημιακών τμημάτων στα δρώμενα της πόλης μπορεί να αποβεί πολύτιμη για την διάσωση του ιστορικού, αρχαιολογικού και βιομηχανικού μνημειακού πλούτου της πόλης και του νησιού, που η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα φαίνεται πως έχει βάλει στόχο στα γερά.
Ιστορικό Κέντρο-Ευρύτερη πόλη. Οι παρεμβάσεις, που πρέπει να γίνουν είναι πολύ περισσότερες από αυτές που φαίνονται με πρώτη ματιά. Ο χαρακτηρισμός του ιστορικού κέντρου ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco αλλά και η περιφέρεια του ευρύτερου Δήμου έχουν σοβαρότατες ανάγκες σε εξωραϊσμούς, επιδιορθώσεις κ.λ.π. Προβλήματα, όπως το κυκλοφοριακό - συγκοινωνιακό χρήζουν ρηξικέλευθων αντιμετωπίσεων (μέσο σταθερής τροχιάς, ηλεκτρικά mini-bus κ.λ.π.) Πλήθος μνημείων, κτιρίων κ.λ.π. χρειάζονται άμεσες σχεδιασμένες και αρχιτεκτονημένες διορθωτικές και σωστικές παρεμβάσεις. Αυτό σημαίνει άμεσα υλοποιούμενο προγραμματισμό ενεργειών με ορίζοντα καταρχή την 1η τριετία αλλά και επόμενα χρόνια ώστε να υπάρξει η ποθητή ριζική αναβάθμιση των όρων ζωής, δουλειάς και ψυχαγωγίας σην πόλη.
Νομαρχιακός χωροταξικός σχεδιασμός. Η μέχρι τώρα εξέλιξη χωρίς μπούσουλα και στόχο έχει αποδώσει το σημερινό μπάχαλο οικονομίας και πολιτισμού στο νησί. Σήμερα (όχι αύριο) είναι ανάγκη να χαραχτεί ο νομαρχιακός σχεδιασμός, που θα λαμβάνει υπόψη του την σημερινή πραγματικότητα, τις προοπτικές του τόπου, τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών.
Πολιτισμός. Ο αποφασιστικά θετικός ρόλος του Ιόνιου πανεπιστήμιου στο τομέα αυτό είναι προφανής και μόνο μικρόψυχοι ημιμαθείς τον αμφισβητούν. Οι τοπικές αρχές όχι μόνον πρέπει να διευκολύνουν την παρέμβαση του Πανεπιστήμιου στα πολιτιστικά δρώμενα αλλά και να την απαιτούν. Ο συντονισμός και η συνεργασία Ι.Π., Δήμου και Νομαρχίας μπορεί και πρέπει να αναβιώσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού κύρους, που είχαν αρχίσει να πραγματοποιούνται το 1980 και που σύντομα κατέβασαν ρολά υπό το βάρος του «προοδευτικού» ισοπεδωτικού λαϊκισμού.
Οσοι -ως ώριμα τέκνα των συνθηκών- αδιαφορούν ή περιφρονούν την αναβάθμιση και εξέλιξη των πολιτιστικών δρώμενων στην πόλη και την ύπαιθρο ας αναλογισθούν απλά ότι ο ζωοδότης ήλιος και η γαλάζια θάλασσα δεν αποτελούν αποκλειστικά προνόμια του νησιού μας. Και αυτό δεν συνιστά προφητεία αλλά απλή διαπίστωση υπό το βάρος της συνεχούς ελάττωσης επισκεπτών και συναλλάγματος. Οι οργανωμένες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με την διαχρονική καταξίωση και ανάδειξη του τόπου μπορούν να προσφέρουν και χρήμα αλλά και πολλά άλλα ασυγκρίτως πιο πρωτογενή αγαθά για τον άνθρωπο και την κοινωνία.
Ενεργειακό. Η Κέρκυρα συμβαίνει να βρίσκεται στο σταυροδρόμι δύο μεγάλων ενεργειακών αγωγών αλλά ούτε κουβέντα γίνεται για τροφοδοσία και του νησιού από αυτούς. Αντίθετα, μάλιστα. Αν καλά γνωρίζουμε η τροφοδοσία της Κέρκυρας έχει αποκλεισθεί. Οι τοπικές αρχές οφείλουν να ενεργοποιηθούν άμεσα τουλάχιστον για την διεκδίκηση σχετικής μελέτης που θα καταδείξει σκοπιμότητες, οφέλη και δυσκολίες έτσι ώστε στον εξαιρετικά σπουδαίο τομέα της ενεργειακής αυτάρκειας να υπάρξουν θέσεις και πολιτική.

Το παραπάνω κείμενο έχει ενδεικτική αξία. Ο υπογραφόμενος δεν είναι επιστήμονας ειδικός σε θέματα χωροταξικού σχεδιασμού, ούτε πολιτικός με την καθιερωμένη του συρμού άποψη. Είναι όμως πολίτης, που αντιλαμβάνεται ότι μόνον η συνολικά σχεδιασμένη και ιεραρχημένη παρέμβαση μπορεί να συνιστά φιλολαϊκή πολιτική και όχι οι φτηνοί λαϊκισμοί, οι κενές περιεχομένου διακηρύξεις και οι πανηγυρικές δηλώσεις με τη ευκαιρία κοψίματος κορδέλας.

Σχόλια

Ο χρήστης Πολυχρόνης Ιωάννου είπε…
Αυτή που περιγράφεις είναι η κατάσταση στην πατρίδα μας και μάλιστα σε όλους τους τομείς και όχι μονο στον τουρισμό.
Η ταχτική της ρεμούλας της αρπαχτής και του νεποτισμού κυριαρχούν σε κάθε δραστηριότητα του επιχειρείν σε κάθε τομέα οικονομικό, πολιτιστικό ή πολιτικό. Απο τη στιγμή που οι κυβερνώντες στηρίζονται σε δυνάμεις που τα συμφέροντά τους είναι αντίθετα με τα συμφέροντα του τόπου, που αυτοί οι κυβερνώντες προγραμματίζουν και σχεδιάζουν για βάθος χρόνου πολύ μικρότερο από τις επόμενες εκλογές δεν μπορούμς να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο από το να βάλλω σήμερα 5 να αρπάξω αύριο 1000 και ποίος σκοτίζεται για το μεθαύριο;
Ο χρήστης korfiatis είπε…
Προς Κον Ιωαννου.... για να ξερετε ότι εχει και ΑΕΚΖΙΔΕΣ φιλους ο Κος ΜΙΛΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

http://kerkyraek.blogspot.com/