Αντί του Παλαιού Φρουρίου η… Αβραμίου (Τι Λωζάνη … τι Κοζάνη)

Μίλτος Π. Βασιλείου
δημοσιεύθηκε σττην "καθημερινή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" στις 31/5/2008

Δυστυχώς η ιστορία της στέγασης του Ιόνιου Πανεπιστήμιου εκφράζει, συμβολίζει και αφηγείται θλιβερά την εξέλιξη των πολιτικών μας πραγμάτων.
Η χερσόνησος του Παλαιού Φρουρίου, δηλαδή η μεσαιωνική και μεταμεσαιωνική Κορυφώ, είχε αυτονοήτως θεωρηθεί από ειδικούς και μη ως ο ιδανικός τόπος στέγασης του Ιόνιου Πανεπιστήμιου. Η λύση αυτή ήταν ταυτόχρονα ιδεώδης για την συντήρηση και επιβίωση του ανεπανάληπτου αυτού παγκόσμιας εμβέλειας μνημείου. Αναρωτιέμαι πολλές φορές: Θα υπήρχε στον κόσμο ωραιότερη Πανεπιστημιούπολη από αυτή; Θα γινόνταν ή όχι το Φρούριο-Πανεπιστημιούπολη, έμβλημα και πιστοποιητικό ποιότητας για την πόλη και το νησί;
Δυστυχώς, η ιστορία της στέγασης του Ιόνιου Πανεπιστήμιου εκφράζει, συμβολίζει και αφηγείται θλιβερά την εξέλιξη των πολιτικών μας πραγμάτων. Από τότε, που οι τοπικοί και άλλοι παράγοντες αντί να πρωτοστατήσουν ακόμη και στην κατάληψη του Παλαιού φρουρίου (αν χρειάζονταν) προς όφελος του Πανεπιστήμιου συντόνισαν τον βηματισμό τους με τους φοβούμενους την … καταστροφή του Παλαιού Φρουρίου, από το …κομμουνιστοκρατούμενο φοιτηταριό…. Σήμερα, σχεδόν 2 δεκαετίες μετά οι φοιτητές έχουν δώσει την πιο αποστομωτική απάντηση στους … ανησυχούντες για την δήωση της χερσονήσου την ίδια ώρα, που οι τέως ανησυχούντες …ησυχάζουν. Ησυχάζουν βλέποντας το Αγγλικό Νοσοκομείο -κτίριο εν λειτουργία μέχρι πριν από δυόμισυ δεκαετίες- να οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια και ανεπανάληπτη συνέπεια στην απόλυτη καταστροφή με προοπτική την κατάρρευσή του. Ησυχάζουν με την εγκατάλειψη της υπογεφύριας αίθουσας, χώρου απόλυτα κατάλληλου για πολλαπλές εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Ησυχάζουν ως μη αναλογιζόμενοι, ότι ακόμη και η ανοικοδόμηση παλαιότερων κτιρίων του Φρουρίου ήταν και είναι απολύτως εφικτή, αφού σώζονται όχι μόνον φωτογραφίες τους αλλά ακόμη και τα αρχιτεκτονικά τους σχέδια.
Αργότερα, το χάπι της εγκατάλειψης του χώρου χρυσώθηκε με προοδευτικόμορφες πομφόλυγες του τύπου: ... «Το πανεπιστήμιο να διαχυθεί στην πόλη» ... Λες και το ζητούμενο είναι η διάχυση των κτιρίων και όχι της δραστηριότητάς του… Λες και χρειάζεται πολύ γνώση και εμπειρία για να ξέρεις, πως ο οργανωμένος χώρος με την μορφή Πανεπιστημιούπολης είναι σημαντική προϋπόθεση για την ποιοτική λειτουργία του ιδρύματος….
Φαίνεται, πως η Αβραμίου, δρόμος σε απόλυτη γειτνίαση με το ιστορικό κέντρο και οικοδομημένος υπό την αύρα, την κουλτούρα και την αισθητική της αντιπαροχής θα είναι ο … Πανεπιστημιόδρομος της αύριο. Μας αξίζει… Όπως μας αξίζει και η στέγαση της νέας –πιθανόν καλαίσθητης- λαϊκής αγοράς πάνω στην τάφρο του νέου Φρουρίου. Όπως μας αξίζει και η επέκταση της οικοδομικής δραστηριότητας του Ιόνιου Πανεπιστημίου προς την κατεύθυνση του Νέου Φρουρίου. Αξια ών (ΔΕΝ) εποιήσαμεν, απολαμβάνομεν…

Σχόλια