... Η ηχορρύπανση δεν φέρνει αναβάθμιση

Μίλτος Π. Βασιλείου

δημοσιεύθηκε στην "καθημερινή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" στις 22/8/2007


οι ... πολυπόθητοι ποιοτικοί τουρίστες ΔΕΝ πρόκεται να έλθουν, όσο η πενία των διακοπών σε ποιότητα υποδομών και πολιτιστικό περιεχόμενο επιχειρείται να καλυφθεί από εκκωφαντικά decibel

Η ανεξέλεγκτη ηχορρύπανση έχει καταστεί συστατικό στοιχείο της υποβαθμισμένης και συνεχώς επιδεινούμενης ποιότητας του τουρισμού του τόπου. Ηταν μερικές δεκαετίες νωρίτερα, που το στοιχειώδες δικαίωμα στην μεσημβρινή ανάπαυση και η φυσιολογική βιολογική ανάγκη για ήρεμο βραδυνό ύπνο των κατοίκων -μόνιμων και επισκεπτών- αμφισβητήθηκαν και αναιρέθηκαν με περίσσιο θράσος στον βωμό της ... τουριστικής «ανάπτυξης». Κι αυτό με την ανοχή ή ευλογία τοπικών και κεντρικών αρχών, που θερμά αυτοχειροκροτούνταν για το ...τουριστικό θαύμα της Κέρκυρας. Λίγοι «γραφικοί» και «προβληματικοί» έβλεπαν στην λαίλαπα της μαζικής, άναρχης και χωρίς υποδομές ανάπτυξης, τεράστιους κινδύνους για μόνιμη απαξίωση του Κερκυραϊκού τουρισμού με ταυτόχρονο υποβιβασμό της ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος στην πόλη και το νησί.
Θα μπορούσε ή κρίση -υπό άλλους όρους κοινωνικού προβληματισμού και δράσης- να μετατραπεί σε ευκαιρία σοβαρής, ριζικής διόρθωσης και αναπροσανατολισμού. Θα μπορούσε... Στην θλιβερή μας πραγματικότητα το μήνυμα της κρίσης μετατράπηκε σε σάλπισμα για μεγαλύτερη αποδιοργάνωση, μεγαλύτερη ανοχή και στήριξη της αυθαιρεσίας. Η προώθηση άλλων, ήπιων μορφών αναβαθμισμένης ψυχαγωγίας (πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ κ.λ.π.), θα μπορούσε στο μέλλον (το παρόν τόχουμε κάψει προ καιρού) να αυξήσουν ποσοτικά και κυρίως ποιοτικά το κοινό των τουριστικών επιχειρήσεων της πόλης. Ομως φαίνεται, οτι προτιμητέα είναι η χωρίς όρους τρεχάλα για την άγρα πελατών, όπως περίπου έκανε και ο Γιώργος Κωνσταντίνου στην αξέχαστη ταινία «καλώς ήλθες δολάριο» σαν κράχτης των ναυτών του 6ου στόλου σε καμπαρέ της οδού Λήθης... Ετσι, από καιρό είχε ετοιμασθεί και σταθερά πραγματοποιείται η «απελευθέρωση» πυκνοκατοικημένων και ιστορικών περιοχών της πόλης (Σπηλιά, Σπιανάδα κ.λ.π.) για την υποδοχή δραστηριοτήτων με decibel αρκετά υψηλότερα των 100.
Μεγάλο πλήθος επιστημονικά τεκμηριωμένων μελετών έχουν καταδείξει την καταστροφική για το ανθρώπινο όν επίδραση της ηχορρύπανσης. Υπάρχουν ντιρεκτίβες, συστάσεις και νομοθεσίες για την καταπολέμηση της ηχορρύπανσης και την πάταξη των ηχορρυπαινόντων, που στην πράξη, δεν ισχύουν στην πόλη μας, αφού το πρόβλημα όχι μόνον δεν αντιμετωπίζεται αλλά συνεχώς διογκώνεται. Ουσιαστικά, η δραστηριότητα, που κάποτε περιοριζόνταν στην «ευθεία» της Εθνικής Αντίστασης με θύματα τους κατοίκους του Κεφαλομάντουκου, τώρα έχει απλωθεί σε μεγάλες περιοχές της πόλης (Νέο Φρούριο, Πάνω και Κάτω Πλατεία) με πολλαπλάσια θύματα. Φορείς της εξουσίας, μάλιστα δίνουν και το καλό παράδειγμα, επιτρέποντας σε μεγαφωνικά συστήματα χιλιάδων Watt να απειλούν τους κατοίκους της πόλης μέσα ή δίπλα στο Πάρκο της Σπιανάδας, το Παλιό και το Νέο φρούριο. ...Πρότυπη και πρωτότυπη ανάδειξη και αξιοποίηση μνημειακών χώρων, που χρησίμευσαν ως οδηγοί και προωθητές της ιστορικής πόλης στο πάνθεο των μνημείων της Unesco...
Καθώς η κρίση του τουρισμού μας εντείνεται και βαθαίνει είναι καιρός να αντιληφθούμε, πως οι ... πολυπόθητοι ποιοτικοί τουρίστες ΔΕΝ πρόκεται να έλθουν, όσο η πενία των διακοπών σε ποιότητα υποδομών και πολιτιστικό περιεχόμενο επιχειρείται να καλυφθεί από εκκωφαντικά decibel. Αυτή η λογική υπήρξε παγιδευτική και πασίδηλα καταστροφική από την αρχή του μαζικού τουρισμού μέχρι σήμερα. Και παραμένει, βέβαια, πάντοτε εχθρική, προς την ανθρώπινη φύση, που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ταυτολογικά από το...ταπεινωτικό ελάττωμα της ανάγκης ύπνου για μία ομαλή σε σωματική και πνευματική δραστηριότητα επόμενη ημέρα ζωής.

Σχόλια