Το ΘΕΛΩ, που αξίζει

Μίλτος Π. Βασιλείου
δημοσιεύθηκε στην "καθημερινή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" στις 24/4/2008

Σε κλίμα πηγαίας συναισθηματικής φόρτισης και ατμοσφαιρικής λιτότητας παρουσιάσθηκε την Μ. Δευτέρα το βράδυ στην Αναγνωστική Εταιρεία το λεύκωμα της Μαριλένας Κοσκινά και του Νίκου Κόκκαλη: ΘΕΛΩ. Μία πρωτοποριακή δράση-παρέμβαση των καλλιτεχνών, που πραγματώθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο στον χώρο του Ψυχιατρείου και κατέληξε στην σημαντική αυτή έκδοση.
Παρουσιαστές, μαζί με τους καλλιτέχνες ο διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Σωτήρης Κουπίδης και η ψυχίατρος Διευθύντρια ΕΣΥ του ιδρύματος Εφη Μπούκα. Νεανική φυσιογνωμία όψει και λόγω ο πρώτος, εντυπωσίασε με την απλότητα και την αντιγραφειοκρατικότητά του και ασφαλώς –πολύ περισσότερο- με την αποτελεσματικότητα του, απαραίτητη για την στήριξη και διεξαγωγή του εγχειρήματος. Η Εφη Μπούκα – γνωστή για το μακρόχρονο έργο-αγώνα, που διεξάγει μαζί με άλλους άξιους συναδέλφους της και που έχει μετατρέψει το φριχτό άσυλο του Ψυχιατρείου (δεν είναι εύκολο να σβήσει από την παιδική μας μνήμη η εικόνα των «κρεμασμένων» στα κάγκελα απόκοσμων «τρελλών») σε ανοιχτό ίδρυμα ψυχιατρικής παρέμβασης και ψυχικοκοινωνικής στήριξης. Ο δαιμονικός αυτός χώρος έχει αλλάξει διαμετρικά με το γκρέμισμα των τειχών, με την ανάδειξη του αρχιτεκτονικού πλούτου των κτιρίων του, την φιλοξενία σχολών του Ιόνιου Πανεπιστήμιου και πάνω από όλα με το άνοιγμα και άπλωμα της δραστηριότητάς του στην κοινωνία. Ετσι, το εγχείρημα των δύο καλλιτεχνών όχι μόνον δεν παρεμποδίσθηκε -όπως θα ήταν απολύτως φυσιολογικό για τα Ελληνικά πράγματα- αλλά υποστηρίχθηκε και αναδείχθηκε. Μία ολιγόλεπτη βίντεο-ταινία αποτυπώνει επιγραμματικά τις κύριες ενότητες της δράσης του ΘΕΛΩ, όπου ο θεατής βιώνει τον αυθόρμητο και φυσικό σεβασμό στη διαφορετικότητα, την συντριβή προκαταλήψεων, την γέφυρα και την ένωση του μέσα και του έξω με απολύτως δυσδιάκριτα όρια, την ανάδειξη της ανεκτικότητας. Η ταινία γνώρισε τιμές προβαλλόμενη σε biennale και άλλες εκδηλώσεις σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Τασκένδη. Η κριτική μας σχέση και διάθεση με την πολιτική Υγείας στην χώρα μας δεν μας εμποδίζει να χαρούμε για την συμβολή του Υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας στην ευόδωση της προσπάθειας.
Το όλο εγχείρημα - δράση, Λεύκωμα και βιντεο-ταινία- σε γεμίζουν ελπίδα και χαρά. Λίγο «τοπικιστική» μάλιστα αφού σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε εδώ από δικές μας δυνάμεις, που εκτός των άλλων αποτελούν και από τα ισχυρότερα επιχειρήματα κατά του … «τίποτε δεν γίνεται εδώ». ΜΠΡΑΒΟ, λοιπόν από την ψυχή μας.

Σχόλια