Ρωσία-Οσετία-Γεωργία: σχέσεις σύνθετες και βίαιες στους 3 τελευταίους αιώνες


Η τελευταία ανάφλεξη στον Καύκασο φαίνεται ότι δημιουργεί ή τουλάχιστον προάγει την εμφάνιση νέων γεωπολιτικών δεδομένων όχι μόνο στην στενή περιοχή αλλά ουσιαστικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι τελευταίες εξελίξεις γνωστές, τουλάχιστον όσο τα διεθνή μέσα επιτρέπουν. Λιγότερο γνωστή είναι η ιστορική διαδρομή αυτών των σχέσεων στους τελευταίους 3 περίπου αιώνες. Εχουμε λοιπόν και λέμε (επιγραμματικά):
-1774: Η Οσετία περνάει εκούσια σε Ρωσική κυριαρχία με βασίλισσα την Αικατερίνη την Μεγάλη.
-1784: Η είσοδος Γεωργιανών φύλων στην Οσέτικη περιοχή του Τζαουτζικάου οδηγεί τους Ρώσους στην οικοδόμηση ενός φρουρίου, ύστερα από επίκληση των Οσέτων αρχόντων, γνωστό με το όνομα Βλαδικαφκάζ (άρχοντας του Καύκασου). Η Οσετία αναπτύσσεται οικονομικά και η Νότια περιοχή της σχετίζεται όλο και περισσότερο με τους Γεωργιανούς.
-1801: Ο Τσάρος Αλέξανδρος ο 1ος υπογράφει την διακήρυξη προσάρτησης της Γεωργίας στην Ρωσική Αυτοκρατορία. Η διακήρυξη αυτή στηρίζεται σε επίκληση του Γεωργιανού Βασιλιά Ερεκλέ του 2ου, από φόβο Περσικών και Οθωμανικών εισβολών. Η προσάρτηση της Γεωργίας συμπίπτει με εξεγέρσεις Οσέτων ηγεμόνων που επιθυμούν ανεξαρτησία από Ρωσία και Γεωργία.
-1830: Μία νέα διοικητική διαίρεση της Ρώσικης Αυτοκρατορίας περνάει την Νότια Οσετία και την Γεωργία στην διοίκηση της Υπερκαυκασίας ενώ η Βόρεια Οσετία ανήκει στην στρατιωτική διοίκηση του Βόρειου Καύκασου.
-1920: Η Οκτωβριανή επανάσταση επιφέρει την ανεξαρτησία της Γεωργίας. Η μενσεβίκικη κυβέρνηση της Γεωργίας επιτίθεται για την καθυπόταξη της Νότιας Οσετίας με θύματα 18000 νεκρούς και 50000 πρόσφυγες. Το δράμα αυτό στην ιστορική μνήμη των Οσέτων φέρει τον τίτλο: Η πρώτη γενοκτονία.
-1922: Οι Μπολσεβίκοι κατακτούν την εξουσία στην Γεωργία και η χώρα παύει να είναι ανεξάρτητη. Με απόφαση του Στάλιν η Αυτόνομη περιοχή της Νότιας Οσετίας περνάει διοικητικά στην Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γεωργίας με πρωτεύουσα το Τσχινβάλι. Αντίθετα η Βόρεια Οσετία ανήκει στην ομόσπονδη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ρωσίας με πρωτεύουσα το Βλαδικαφκάζ.
-1989: Η Νότια Οσετία απαιτεί την διοικητική της μετατροπή από αυτόνομη περιοχή σε αυτόνομη Δημοκρατία. Η άρνηση της Γεωργίας επιφέρει 3 μήνες μαχών.
-1990-1992: Το Σοβιέτ των Βουλευτών του λαού της αυτόνομης περιοχής της Νότιας Οσετίας (κοινοβούλιο) ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας. Η εθνικιστική Γεωργιανή κυβέρνηση του Ζβιάντ Γκαμσαχουρντία οδηγεί σε συγκρούσεις, που έχουν σαν απολογισμό 3000 νεκρούς Οσέτους και 40000 πρόσφυγες. Αυτή είναι η: Δεύτερη γενοκτονία.
-1993: Η Νότια Οσετία διαμορφώνει το 1ο της Σύνταγμα.
-1996: Η Νότια Οσετία εκλέγει τον 1ο της πρόεδρο.
-2002: Ο Νοτιο-Οσέτος πρόεδρος Εντουαρντ Κοκόϊτι (εκλεγμένος το 2001) ζητάει από την Μόσχα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας και να την ενσωματώσει στην Ρωσία.
-2005: Ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι (εκλεγμένος το 2004) προτείνει ευρεία αυτονομία της περιοχής στα πλαίσια του Γεωργιανού κράτους. Η πρόταση απορρίπτεται.
-2006: Ονομάζοντας «επέμβαση» την παρουσία Ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, το κοινοβούλιο της Γεωργίας απαιτεί την αποχώρηση τους (είχε συμφωνήσει με την παρουσία τους παλιότερα) και την αντικατάστασή τους από διεθνή δύναμη. Η Μόσχα κατηγορεί το Τμπίλισι για επιθετικότητα και απόπειρα επίλυσης του προβλήματος με βία. Ένα νέο δημοψήφισμα στην Νότια Οσετία επιβεβαιώνει το αίτημα του 2002.
-2008: Νύχτα της 8ης Αυγούστου, η Γεωργία επιτίθεται στο Τσχινβάλι με βαρύ πυροβολικό για να επιβάλλει την κυριαρχία της. Ο άμεσος απολογισμός περιλαμβάνει 2000 νεκρούς και 30000 πρόσφυγες. Πρόκειται για την Τρίτη γενοκτονία. Η Ρωσία παρεμβαίνει και οι Γεωργιανές δυνάμεις υποχωρούν την ίδια ώρα που η παγκόσμια διπλωματία ενεργοποιείται. … Η συνέχεια επί της ζωής…
Δεν ξέρουμε πόσο χρήσιμη και πόσο κουραστική ήταν αυτή η σύντομη παράθεση*. Ελπίζουμε ότι βοήθησε στο καλύτερο καδράρισμα του τοπίου…
_____________________________
Πηγή: Courier International, τεύχος 21-27 Αυγούστου 2008

Σχόλια