Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα !!!

Η "ΦΑΙΑΚΙΑ" απέφυγε συστηματικά να πάρει θέση για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Και δεν θα το πράξει ούτε τώρα, άν και έχει άποψη... Δεν θα το κάνει, γιατί θεωρεί οτι σε κλίμα φανατισμών και αφορισμών δεν υπάρχουν περιθόρια διαλόγου και οποιαδήποτε σχετική απόπειρα οδηγεί σε αυτογελιοποίηση. Φυσικά θεωρούμε, οτι η δογματική κατασπίλωση της αντίθετης άποψης είναι εκ των πραγμάτων βαθειά συντηρητική και αντιδραστική, όποιο μανδύα προοδευτικόμορφων λόγων και έργων και άν φέρει...
Το κείμενο που διαλέξαμε το αναγνώσαμε ως επιστολή στο "ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΒΗΜΑ". Μας συγκίνησε με την καθαρότητα και την ευαισθησία του λόγου του, με την διαλεκτικότητα στις αποτιμήσεις του, χωρίς αφορισμούς, κατάρες, προσβολές και ύβρεις... Το παραθέτουμε ...
Χώροι Υγειονομικής Ταφής Ανθρώπων- Λευκίμμης
"Του κόσμου η πιο σωστή στιγμή σημαίνει ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!" Ο. Ελύτης
Πρώτη φορά που ακούσαμε το περίφημο δόγμα "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός 'μας" το ακούσαμε από τον λεγόμενο Πλανητάρχη μετά το κτύπημα στους δίδυμους Πύργους και γελάσαμε.
Την δεύτερη φορά που το ακούσαμε επαυξημένο με το "έξω οι Προδότες από την Λευκίμμη" ανατριχιάσαμε. 'Ολα όσα πιστεύαμε ότι είχαμε κατακτήσει σαν Λευκιμμιώτικη κοινωνία άρχισαν να κλονίζονται.
Αυτά τα περί Ελευθερίας και Δημοκρατίας που αγωνιστήκαμε που άραγε να πήγανε;
Ποιας άραγε θα μπορούσε να πει πριν από λίγα χρόνια ότι εάν δεν συμφωνούσες με τις επιλογές των "εκλεκτών" η εάν δεν υιοθετούσες ότι μπορούσες να κάνεις βαρκάδα στην "λίμνη" που θα ξεδιιψούσε την Λευκίμμη, η να συμφωνήσεις στην ανέγερση μουσείου για να στεγάσουμε τα αρχαιολογικά "ευρήματα" στον χώρο του ΧΥΤΑ θα χαρακτηριζόσουν προδότης του τόπου σου; Στην αρχή είπα να το αγνοήσω και να αδιαφορήσω πλήρως σε τέτοιες φασιστικές λογικές γιατί ούτε με αγγίξανε ούτε πρωτόγνωρες είτανε σε άλλους τόπους και χρόνους.
'Ομως εδώ είναι αλλιώτικα τα πράγματα. Εδώ ο κουρνιακτός που σηκώθηκε από τα "σκουπίδια" έγκωσε τον τόπο που γεννήθηκα και τον χώρισε όπως δεν κατάφερε να τον χωρίσει ένας ολόκληρος εμφύλιος πόλεμος. Εδώ προσβάλλονται και υποτιμούνται φίλοι όχι μόνον από ανεγκέφαλους, αλλά και από σοβαρούς "φίλους". Εδώ απειλούνται χωριανοί να κλείσουν τα μαγαζιά τους εάν δεν πάρουν την θέση που οι αυτόκλητοι τιμητές των πάντων της Λευκίμμης έχουν αποφασίσει.
Εδώ επιβάλλεται σιωπή τρόμου σε πολίτες που αποτελούν στολίδια για τον τόπο μας και ανάγονται σε ήρωες οι ροπαλοφόροι τρομοκράτες ανεπαρκέστατων και φοβισμένων δημοτικών αρχόντων.
Εδώ έχουμε θάνατο μιας συμπολίτισσας μας μητέρας δύο παιδιών την στιγμή που σε όλη την κατοχή είχαμε μόνον ένα νεκρό στο χωριό μας.
Εδώ δεκαεξάχρονα ευρίσκονται υπόδικα για τον θάνατο της άτυχης Μαρίας.
Εδώ η σιωπή είναι επικίνδυνη και όποιος ωθεί τα πράγματα στον διχασμό της Λευκίμμης αργά ή γρήγορα θα αναγκασθεί να ζητήσει συγνώμη, αλλά η ζημιά θα έχει γίνει.
Η καταστροφή της Λευκίμμης που τόσο πολύ "αγαπούν" οι εκλεκτοί της δεν θα πραγματοποιηθεί από την κατασκευή ή μή ενός ΧΥΤΑ .
Η καταστροφή της Λευκίμμης έχει πραγματοποιηθεί από την χρόνια αδιαφορία αυτών που σήμερα ωρύονται για την σωτηρία της και έχουν καταντήσει την Λευκίμμη μιαν απέραντη χαβούζα, με κορωνίδα το αίσχος της χωματερής για την οποία κανείς δεν γνωρίζει την ύπαρξη της και ούτε την αναφέρει.
Από την χρόνια αδιαφορία όλων μας για το έκτρωμα του Κάβου, για την ανοχή μας στην κοροϊδία της αποχέτευσης, για την μόλυνση των πηγαδιών μας που για αιώνες ξεδιψούσαν τους προγόνους μας αλλά και εμάς τους ίδιους, από την εγκατάλειψη της γης μας για τον εύκολο πλουτισμό από έναν αμφιλεγόμενης προοπτικής τουρισμό.
'Οσον αφορά τα ΜΑΤ, αυτοί που μια ζωή "τρεις κι εξήντα παίρνουνε και τον κόσμο δέρνουνε" τους γνωρίζουμε πολύ καλά στο πετσί μας και καλά θα κάνουν να ξεκουμπισθούν από την Λευκίμμη και να σταματήσουν οι Δημοτικοί, Νομαρχιακοί, Περιφερειακοί και Κυβερνητικοί υπεύθυνοι να κρύβουν την δική τους ανεπάρκεια και ανικανότητά χρησιμοποιώντας αυτούς για να λύνουν τα προβλήματα που όφειλαν να είχαν λύσει με συνεχή και επίμονο διάλογο με τους πολίτες.
θεωρούμε ότι όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η πληγή τόσο μικρότερη Θα είναι η ζημιά για τον τόπο μας.

Βαγγέλης Μοναστηριώτης
Μπακιούκιας

Σχόλια