Υποδομές με τον αραμπά...


Πέρα από ιδεολογικές ή ιδεολογίζουσες διαφωνίες, θεωρώ κοινό τόπο, πως η πρόοδος σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ποιότητα των υπαρχουσών βασικών υποδομών σε κάθε τομέα κοινωνικής δραστηριότητας αλλά και με τους ρυθμούς εμπλουτισμού και ανανέωσής τους. Παιδεία, Υγεία, Συγκοινωνίες, πολιτισμός, αθλητισμός ψυχαγωγία είναι πλευρές του συνολικού κοινωνικού γίγνεσθαι, που ορίζουν το επίπεδο κοινωνικής ανάπτυξης και σφραγίζουν -θετικά ή αρνητικά- την ποιότητα της ζωής μας.
Ένα ιστολόγιο (blog), που συστηματικά ενημερώνεται και ενημερώνει για την πρόοδο των μεγάλων έργων υποδομής στην χώρα, με έμφαση στις μεταφορές είναι το: «υποδομές στην Ελλάδα» (http://ypodomes.blogspot.com). Σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα για ακριβή, έγκαιρη, αναλυτική και σε βάθος ενημέρωση στο πεδίο αυτό. Τον κατασκευαστή του (υπογράφει Νίκος Καραγιάννης) δεν τον γνωρίζω προσωπικά αλλά ιδιαίτερα εκτιμώ την δουλειά του σε αυτό το blog. Το όραμα του βαθειά και αληθινά εκσυγχρονιστικό αγκαλιάζει ολόκληρη τη χώρα. Οι αναρτήσεις, που υπογράφει πάντοτε εύστοχες και -θα έλεγα- αισιόδοξες.
Ε! λοιπόν! Η σχετικά επιμήκης αυτή εισαγωγή ήταν μεταξύ των άλλων αναγκαία για να εισαγάγουμε στις πικρές αλήθειες μίας πρόσφατα ενημερωτικής ανάρτησης για την πρόοδο των μεγάλων δομικών έργων στη χώρα. Θα μπορούσαμε να σας παραπέμψουμε εκεί απλά και κατευθείαν. Προτιμήσαμε να την αντιγράφουμε. Ετσι, για να ενώσουμε και τη δική μας φωνή διαμαρτυρίας για το δούλεμα, που πέφτει σχετικά με τον εκσυγχρονισμό αυτού του τόπου. Ορίστε λοιπόν:
Στα τέλη του 2007 αναρτήθηκαν όλα τα έργα που είναι σε εξέλιξη αυτά που είναι σε δημοπράτηση αλλά και αυτά που είναι υπό μελέτη και πρόκειται να δημοπρατηθούν.
Δυστυχώς πολύ λίγες μεταβολές έχουμε μέχρι σήμερα σε αυτές τις λίστες. Αυτές που μας ενδιαφέρουν είναι βέβαια οι λίστες με τις δημοπρατήσεις και με τις μελέτες. Ας δούμε την πρόοδο:
ΕΡΓΑ ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2007(ΜΕ ΠΑΥΛΑ ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ)
-Μετρό Γραμμή 4 Άλσος Βείκου- Πανεπιστήμιο-Μαρούσι -Καμία εξέλιξη
-Επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης Πατρικίου Καλαμαριά -Καμία εξέλιξη
-Προαστιακός επέκταση Κορωπί -Λαύριο -Καμία εξέλιξη
-Τραμ επέκταση απο Φαληρο-Πειραιά σε κυκλική μορφή μονής τροχιάς -Καμία εξέλιξη
-Υπογειοποίηση Ηλεκτρικού (Μετρό Γρ.1) απο Φάληρο -Πειραιά και νεος ενδιάμεσος Σταθμός Καμίνια-Καμία εξέλιξη
-Επέκταση Ηλεκτρικού απο ΚΑΤ- Εθνική Οδό και υπογειοποίηση Σταθμού Κηφισιά- Καμία εξέλιξη
- Τραμ Λάρισας****(δεν υπάρχει κάτι προς δημοσίευση)
-Προαστιακός Σιδηρόδρομος Λάρισας-Βόλου**** (δεν υπάρχει κάτι για δημοσίευση)
-Επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης από Δημοκρατίας-Σταυρούπολη-Καμία εξέλιξη
-ΟΣΕ τμήμα Ροδοδάφνη-Πάτρα-Καμία εξέλιξη
-Αεροδρόμιο Ανδραβίδας από στρατιωτικό σε πολιτικό-Καμία εξέλιξη.
-Εξωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης-Καμία εξέλιξη
-Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού-Καμία εξέλιξη
ΕΡΓΑ ΥΠΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ-Επεκτάσεις Αττικής Οδού-Καμία εξέλιξη-Θα γίνει νέος διαγωνισμός.
-Επέκταση Μετρό Γρ. 3 Χαιδάρι-Πειραιάς -από καλοκαίρι 2006!!-Καμία εξέλιξη
-Γήπεδο Παναθηναικού-Ναιιιι!!! Ξεκίνησε
-Υπογειοποίηση ΟΣΕ στο τμήμα Άθήνα -3 Γέφυρες -Πως είπατε;
-Κεντρικοί Σταθμοί ΟΣΕ Αθήνας και Πειραιά (θα δίδονταν σε Ιδιώτες- άγνωστη η τύχη τους).
Νομίζουμε, πως είναι φανερό, ότι ούτε 1 μεγάλο έργο από τα υπεσχημένα δεν εξελίσσεται κανονικά, ομαλά. Ο σιδηρόδρομος, ο μεγάλος εχθρός του νεοφιλελευθερισμού, υφίσταται ολοκληρωτικά χτυπήματα μετά από κάποια μικρά, δειλά και λειψά βηματάκια την προηγούμενη 10ετία. Το μόνο έργο, που φαίνεται να προχωράει -συμβολικό κι΄αυτό για τον τόπο- είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού… Κάτι δηλαδή σαν το νέο Νοσοκομείο Κέρυρας…

Σχόλια