Εχει ο καιρός γυρίσματα…

Μοιάζει μόλις χτες, που η Ρωσία του Γιέλτσιν στεκόνταν έξω από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρακαλώντας ικετευτικά για την φιλευσπλαχνία τους με την μορφή δανεισμού. Και σίγουρα είναι μόλις χτες, που οι ταγοί του νεοφιλελευθερισμού μας παρουσίαζαν σαν καινούριο μοντέλο αεραδυναμικού αυτοκινήτου την ανθούσα Ισλανδία, που αποτελούσε το πρότυπο ακρραιοφιλελεύθερης ανάπτυξης, πρωταγωνιστώντας σε διεθνείς επενδύσεις, ιδιαίτερα στην μεγάλη φίλη χώρα των ΗΠΑ αλλά και στην μεγάλη Βρετανία. Κι’ όταν οι φουσκωμένες μετοχές της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ άρχισαν πρώτες τον χορό του Ζαλόγγου, η Ισλανδία πλήρωσε τις αμαρτίες της μεταπηδώντας από τον παράδεισο της ανάπτυξης (με ποιούς και για ποιούς, άλλη συζήτηση) στα τάρταρα της χρεωκοπίας… «Βοηθάτε Χριστιανοί!!!» η κραυγή της απελπισίας… « 4 δισεκατ. Ευρώ για δάνειο να συγχωρεθούν τα πεθαμένα σας»...

Καθολικοί όμως και Προτεστάντες των ΗΠΑ και της Ευρώπης σφύριξαν αδιάφορα… «…ο σώζων εαυτόν σωθείτω …». Η Ορθόδοξη Ρωσία ευτυχώς έδειξε την υπεροχή της στο τομέα της φιλευσπλαχνίας… «Ο,τι θέλουν οι φίλοι μας οι Ισλανδοί…» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός οικονομικών Αλεξέϊ Κούντριν. Και έγινε το αγίνοτο… Τέσσερα δις ευρώ δανείσθηκαν στην Ισλανδία από Ρωσικό τραπεζικό ίδρυμα (Troika Dialog) με ευνοϊκό επιτόκιο (το διατραπεζικό Libor της Μ Βρετανίας +0.5%). Είναι τόσο μικρό το ποσό δηλώνει ο επικεφαλής της τράπεζας Εβγκένι Γκαβριλένκωφ, που δεν επηρεάζει καθόλου την μακροοικονομική σταθερότητα της Ρωσίας.
Παρθενική έξοδος ή μάλλον είσοδος της Ρωσίας στο διεθνές παιγνίδι των δανεισμών, αυτή την φορά από την αντίθετη μεριά: του δανειστή. Οσο για το επιτόκιο-ξεφτίλα, αυτό δείχνει, πως ο δανεισμός έχει ξεκάθαρα πολιτικές στοχεύσεις. Η Ισλανδία, πιστή φίλη των ΗΠΑ μέχρι τώρα, βρίσκεται στην είσοδο του Μεγάλου Βορρά. Εκεί, που το ενδιαφέρον της Ρωσίας ανεβαίνει κατακόρυφα, όπως παρουσιάσαμε στην ακριβώς προηγούμενη ανάρτηση της ΦΑΙΑΚΙΑΣ. Και η Ρωσία ξέρει καλά πως το ζεστό χρήμα που δανείζει με ορίζοντα 3-4 ετών στην Ισλανδία είναι πολύ… και πιθανόν αρκετό για να αλλάξει φιλίες και αισθήματα…

Σχόλια

Ο χρήστης Michalis είπε…
Πράγματι, η Ισλανδία ακολούθησε τον ακρονεοφιλεύθερο δρόμο που λες και πληρώνει τώρα τις συνέπειες

Δύο διευκρινίσεις, μια και ασχολούμαι αρκετά με τη χώρα.

Η Ισλανδία δεν έχει ιδιαίτερες επενδύσεις στις ΗΠΑ. Στη Βρετανία βέβαια έχει (είχε). Επίσης, η ισλανδική κρίση συνδέεται έμμεσα με την αμερικάνικη, δεν είχα δώσει δάνεια για ακίνητα ή δεν είχαν αγοράσει τέτοια ομόλογα οι Ισλανδοί. Ήταν όμως θύματα της περιορισμένων διαθέσιμων κεφαλαίων στην αγορά (της "έλλειψης ρευστότητας") καθώς βασίζονταν σε έναν υπέρογκο και βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Από τη Ρωσία, όσο ξέρω δεν έχει πάρει σεντς. Συζητήσεις γίνονται. Από τη Δανία και από τη Νορβηγία όμως πήρε από 200 εκατ ευρώ για να ενισχύσει το νόμισμά της. Βέβαια, δεν αποκλείεται να συμφωνήσει με τη Ρωσία ή με το ΔΝΤ ή και με τους 2, αλλά δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο ακόμα.
Ο χρήστης Μίλτος Βασιλείου είπε…
Μιχάλη, ευχαριστώ για το σχόλιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ρώσικης Gazeta, μεταφρασμένο στο Courier International, η Ισλανδική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα το δάνειο από την Ρωσία και οι Ρώσικες αντιδράσεις είναι αυτές, που επιγραμματικά αναφέρω στο σημείωμα. Ο εκπρόσωπος του Ισλανδού πρωθυπουργού Geir Haarde δήλωσε:" Δεν λάβαμε από τους φίλους μας την υποστήριξη, που περιμέναμε. Σε μία τέτοια κατάσταση πρέπει να ψάξουμε για καινούριους φίλους".
Ο χρήστης Michalis είπε…
Η ένσταση ήταν μόνο για το "δάνεισε", γιατί δε δάνεισε, σκέφτεται να δανείσει.

Δεν ξέρω αν είδες που βρισκόμαστε τώρα. Οι συζητήσεις με Ρωσία μάλλον έχουν κολλήσει και για αυτό η Ισλανδία συζητάει για πακέτο δανείων 6 δισ δολάρια από ΔΝΤ, σκανδιναβικές χώρες και Ιαπωνία συνδυασμένα(Reuters) Τίποτα βέβαια δεν είναι και πάλι οριστικό.

Στο Ρέικιαβικ πάντως το έριξαν στις διαδηλώσεις. Βλ. Πάμε Ισλανδία!