Αστεγοι στο κρύο, υποψήφιοι νεκροί...

Εχουν περάσει δύο χρόνια από τότε, που ο Νικολά Σαρκοζύ υποσχέθηκε με το χέρι στην καρδιά (λόγος τιμής, δηλαδή), πως το 2008 κανείς δεν θα είναι υποχρεωμένος να κοιμάται στο πεζοδρόμιο και να πεθαίνει εκεί στο κρύο. Είχε υποχρεωθεί σ’ αυτή τη δήλωση όταν κάμποσοι άστεγοι πέθαναν από το κρύο στο άλσος της Βενσέν του Παρισιού, όπου κατέφυγαν για να γλυτώσουν από την αστυνομία.
Ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα στην Γαλλία; Εξη είναι οι ήδη νεκροί, πριν ο βαρύς αναμενόμενος χειμώνας εγκύψει. Δύσκολα το πληροφορούμαστε από τα λαλίστατα ΜΜΕ, που αρέσκονται στις κοινωνικά πιο ακίνδυνες φυσικές καταστροφές… Εκατό χιλιάδες υπολογίζονται κατ’ εκτίμηση οι ολοκληρωτικά άστεγοι. Ένα εκατομμύριο ζουν μέσα σε άθλια ξενοδοχεία, σε πρόχειρες κατασκευές ή στον καναπέ κάποιου φίλου. Αλλά 2.2 εκατομμύρια έχουν στέγη αλλά χωρίς χώρους υγιεινής, χωρίς θέρμανση και χωρίς αρκετά τετραγωνικά μέτρα αφού σε αυτές τις περιπτώσεις ο υπερπληθυσμός είναι χαρακτηριστικός.
Εχει ιδιαίτερη αξία να μιλάει κανείς για το πρόβλημα στέγης στην Γαλλία αφού η χώρα έχει μία παράδοση αγώνων και κατακτήσεων στο θέμα της λαϊκής στέγης. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της μεταπολεμικής ιστορίας ο αββάς Πέτρος (Abbé Pierre), που ηγήθηκε ή πρωταγωνίστησε σε μαζικές καταλήψεις ξενοδοχείων, επαύλεων αλλά και δημοσίων κτιρίων με στόχο της εξασφάλιση στέγης για τους κατατρεγμένους. Η αποτελεσματικότητα αυτών των αγώνων, τον έκανε θρύλο της σύγχρονης κοινωνικής ιστορίας της Γαλλίας, σύμβολο αναφοράς για τους άστεγους, που συνεχίζουν να διεκδικούν το δικαίωμα στην κατοικία μέσα από το ίδρυμα, που φέρει το όνομά του και τώρα, που ο άξιος αυτός λευίτης έχει εγκαταλείψει τα επίγεια. Η δράση του συγκέντρωσε επαίνους με εξαίρεση το Βατικανό, που του επιφύλαξε έναν αφορισμό…
Στην Γαλλία εξάλλου έχει ψηφιστεί και ο εξαιρετικής σημασίας και παγκόσμιας αποκλειστικότητας κοινωνικός νόμος, που επιτρέπει στους άστεγους ή στους κακά στεγασμένους να καταγγέλλουν το κράτος στα διοικητικά δικαστήρια για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του. Δικαίωμα τυπικό, στα χαρτιά δηλαδή, αφού στην πράξη η αστυνομία φροντίζει να εμποδίζει την είσοδο των θιγόμενων στα δικαστήρια. Αυτό συνέβηκε και την 1η Δεκεμβρίου, όταν μία δεκάδα οικογενειών διεκδικούσε την εξασφάλιση στέγης… Χειροπέδες ήταν η κρατική αντίδραση. Πίσω από την δράση των οργάνων της …τάξης υπάρχει η πολιτική Σαρκοζύ, που πριν από την επέλαση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ονειρευόνταν να καταστήσει την Γαλλία παράδεισο των χρεωμένων ιδιοκτητών.
Ο χειμώνας της φύσης έρχεται σύμμαχος του παρατεινόμενου χειμώνα της κοινωνίας…

Σχόλια