Νοσοκομείο τελευταίας ευκαιρίας στις ΗΠΑ



Ακριβώς… Δεν μιλάμε για την νοτιοδυτική Αφρική, την Μπουργκίνα Φάσσο, την Γουατεμάλα ή την Βρετανική Γουϊνέα. Ο δημιουργός της εθελοντικής ομάδας Σταν Μπροκ, παρουσιαστής τηλεόρασης, που επί 23 χρόνια είχε αναλώσει τη δράση του στην αποκάλυψη ακραίων κοινωνικών αθλιοτήτων στον πλανήτη. Μαζί με ανθρώπους αντίστοιχης ευαισθησίας επαγγελματίες του χώρου της Υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές κ.λ.π.) έφτιαξαν μία ομάδα εθελοντικής παρέμβασης με έργο ασφαλώς αξιέπαινο.
Σκοπός του σημειώματος δεν είναι να προβάλλει το έργο αυτών των εθελοντών, που πέρα από την δικαίωση της δικής τους υπαρξιακής στάσης δεν καταφέρνουν -όπως είναι απόλυτα φυσικό- να ανατρέψουν στο ελάχιστο την κοινωνική αθλιότητα στον πλανήτη. Ιδιαίτερη σημασία έχει, ότι η ομάδα έχει στρέψει την δράση της μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ, τον επί γης παράδεισο των φιλελεύθερων κάθε απόχρωσης. Η απόλυτη αντίφαση ανάμεσα στα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας από την μία μεριά και της κοινωνικής τους αξιοποίησης από την άλλη…

Ετσι ο Σταν Μπροκ και η ομάδα του έστησαν το ιατρικό τους καραβάνι μέσα στις ΗΠΑ, όπου εκατομμύρια πολίτες δεν δέχονται ΠΟΤΕ ιατρικές φροντίδες εκτός αν βρεθούν στον δρόμο κάποιας εθελοντικής ομάδας… Υπαίθριο, λοιπόν, Νοσοκομείο (1η φωτο), με κινητά (στοιχειώδη) εργαστήρια, παθολογικό, οφθαλμολογικό τμήμα και οδοντιατρείο (2η φωτο). Στην ανάγκη στήνεται και χειρουργείο για μικρές επεμβάσεις. «Ο θεός τους έστειλε» λένε οι περιθαλπόμενοι, γιατί όσο και αν περιμένουν από την ανθρώπινη κυβέρνησή τους δεν πρόκειται να δουν ούτε ασπιρίνη. Ο φιλελευθερισμός δεν ανέχεται τέτοιες …σπατάλες…
Μέσα σε 3 μέρες, 2670 άνθρωποι δέχτηκαν ιατρικές φροντίδες στην κομητεία Wise της πολιτείας Virginia. Αριθμός ενδεικτικός του μεγέθους της κρατικής ανυπαρξίας συστήματος ιατρικής περίθαλψης στις ΗΠΑ.
Δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς, πως την εποχή της κρίσης το έργο των εθελοντικών αυτών σχηματισμών θα ανέβει κατακόρυφα, επιχειρώντας αν και μάταια να καλύψει το απόλυτο κενό του κυριολεκτικά ανύπαρκτου κρατικού συστήματος υγείας και πρόνοιας στις ΗΠΑ.

Σχόλια