Η Ρωσία στην κρίση

Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι μία απροκάλυπτα «φιλελεύθερη» χώρα παρά όποιες εθνικές γεωγραφικές ιστορικές και κοινωνικομεταβατικές ιδιορρυθμίες. Μετά την καταστροφική περίοδο Γιέλτσιν, η έλευση Πούτιν συμβολίζει την προσπάθεια ανασυγκρότησης και - κατά τα δύο τελευταία χρόνια- της αναβάθμισης της Ρωσίας σε ηγέτιδα παγκόσμια δύναμη, κυρίως χάρις στην ενεργειακά της αποθέματα, που στο διάστημα αυτό γνώρισαν κατακόρυφη άνοδο τιμών, προσφέροντας αμύθητο πλούτο στους (προνομιούχους) Ρώσους.
Η 16η Σεπτέμβρη, όμως είναι μία ιστορική ημερομηνία για τον παγκόσμιο και παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό και κατ’ επέκταση και για τον Ρώσικο. Ετσι, η πτώχευση της Lehman Brothers προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στο Ρώσικο Χρηματιστήριο, που στις 6 Οκτώβρη γνωρίζει πτώση 19.1%. Τα σύννεφα της κρίσης απλώνονται πάνω από την Μόσχα.
Με την βοήθεια του Courier International (τεύχος 29/1-4/2/2009) ας παρακολουθήσουμε το χρονικό της Ρώσικης κρίσης μέχρι σήμερα.
-Οκτώβρης 2008: Η Ρωσική κυβέρνηση υιοθετεί ένα πλάνο σταθεροποίησης, που προβλέπει την εκταμίευση 27 δις. Ευρώ στην ερχόμενη 5ετία. Παράλληλα, άλλα 36.6 δις ευρώ προορίζονται για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, που επιδιώκουν να χρηματοδοτήσουν εξωτερικά χρέη. Ανάμεσά τους οι ρώσικοι ενεργειακοί κολοσσοί Gazprom, Rosneft, Loukoil και ΤΝΚ-BP, γίνονται δέκτες 9 δις δολαρίων για να ρυθμίσουντα χρέη τους σε Δυτικές Τράπεζες.
-18 Νοέμβρη: ο πρόεδρος Medvedev αναγγέλλει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα. «Συνολικά τα μέτρα απαιτούν 116 δις ευρώ αλλά αυτός ο αριθμός δεν είναι τελικός». Στο τέλος του Νοέμβρη το σχέδιο αυτό επιτρέπει τη διάσωση πολλών τραπεζών. Το κράτος μπαίνει στο κεφάλαιο των Globex, Sviaz, kit-Fianances, Sobinbank. Από την 30η Νοέμβρη ένας νέος νόμος παρέχει στην Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αυξημένες αρμοδιότητες και εξουσίες για την ρύθμιση της βοήθειας προς τις τράπεζες. Παράλληλα μειώθηκαν οι εισαγωγές πουλερικών κατά 300 χιλ. τόνους και χοιρινών κατά 200 χιλ τόνους με σκοπό την στήριξη των Ρώσων παραγωγών. Ταυτόχρονα αυξήθηκε η φορολογία για εισαγόμενα αυτοκίνητα από 25% σε 30%. Το τελευταίο μέτρο προκάλεσε την έναρξη διαμαρτυριών ιδιαίτερα στην Ανατολική Σιβηρία.
-Αρχές Δεκέμβρη: 4 δις ευρώ αποδεσμεύονται προς ενίσχυση του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος. Παράλληλα από την κυβέρνηση δημιουργείται μία λίστα 295 επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα στον τομέα ενέργειας, μεταφορών, μεταλλουργίας, κατασκευών, φρμακοποιίας, αυτοκινητοβιομηχανίας και λιανεμπορίου.
-1η Γενάρη: Ο ΦΠΑ ελαττώνεται από 24 σε 20%. Η κυβέρνηση εξαγγέλλει νέο σχέδιο δυναμικότητας περίπου 1.14 δις ευρώ, ενάντια στην ανεργία μέσα στο 2009 ενώ ταυτόχρονα οι περιφέρειες καλούνται να συμβάλλουν με 0.5 δις ευρώ για τον ίδιο σκοπό. Ανάμεσα στις προτεραιότητες του σχεδίου είναι η αύξηση της κινητικότητας της χειρονακτικής εργασίας και η διευκόλυνση των σχετικών επιχειρήσεων και έργων.
Μέσα Γενάρη: Η ένωση των Ρώσων βιομηχάνων και επιχειρηματιών ζητάει την διεύρυνση της βοήθειας προς τις σημαντικότερες περιφερειακές επιχειρήσεις.
Η Δημιουργία ενός υπερ-γραφείου σε ομοσπονδιακή κλίμακα προικίζεται με κολοσσιαία ποσά. 170 δις ευρώ έχουν αναγγελθεί για τον Μάρτη. Η κρίση καθυστερεί και την υλοποίηση του σχεδίου για βελτίωση των κατοικιών και η κυβέρνηση αναλαμβάνει την στήριξή του.

Φαίνεται, πάντως, πως τα μέτρα, που εν πολλοίς θυμίζουν αντίστοιχες δράσεις άλλων Δυτικών κυβερνήσεων δεν αποδίδο0υν τα αναμενόμενα. Το κομμουνιστικό κόμμα εκήρυξε την 31η Γενάρη σαν πανεθνική ημέρα διαμαρτυρίας…
Ιδωμεν.

Σχόλια