Μπελέμ, όχι Νταβός…

Ετσι επιγράφει το σημείωμά του ο Oded Grajew, που αναδημοσιεύεται στο Courier International στο τεύχος 5-11/2/2009. Πρόκειται για ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ (ΠΚΦ), ηλικίας 64 ετών. Διευθύνει το ίδρυμα ΕΘΟΣ (Ethos), μεταφραζόμενον ως «ήθος». Αποστολή του ιδρύματος: η βοήθεια προς επιχειρήσεις για να εναρμονίζουν τις δραστηριότητές τους κατά τρόπο κοινωνικά υπεύθυνο. Υπήρξε σύμβουλος του προέδρου Loula της Βραζιλίας το 2003. Τα σημαντικότερα σημεία του σημειώματος σας τα παρουσιάζουμε:

«…. Το κοινωνικό φόρουμ, που η ένατή του σύνοδος πραγματοποιήθηκε από 21η Γενάρη μέχρι 1η φλεβάρη στην Μπελέμ, στο κράτος Παρά της Βραζιλίας, δημιουργήθηκε για να αντιπαρατεθεί στο κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης, που κηρύσσεται στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός. …. Οι ιδρυτές, οι οργανωτές και οι υποστηρικτές του ΠΚΦ αντιμετωπίσθηκαν με σαρκασμό και ειρωνία από μεγάλο μέρος των οικονομικών και πολιτικών «αναλυτών» και χαρακτηρίστηκαν ως ικανοί μόνον για κριτική χωρίς την παραμικρή εναλλακτική πρόταση. Εντούτοις, από την πρώτη Σύνοδο, χιλιάδες συμμετέχοντες πήραν μέρος σε περισσότερα από 1500 φροντιστήρια, συζητήσεις, διαλέξεις και σεμινάρια και κατέθεταν τους κινδύνους του κυρίαρχου μοντέλου ανάπτυξης, που βάζει σε κίνδυνο άτομα, οικονομία, δημοκρατία, περιβάλλον και παγκόσμια ειρήνη. Και πρότειναν πρακτικές και πολιτικές προσανατολισμένες στην κοινωνική δικαιοσύνη την συμμετοχική δημοκρατία και την διαρκή ανάπτυξη. …
… Σιγά – σιγά το μήνυμα «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» κατέκτησε καρδιές. Αλλαξε την πολιτική, κοινωνική και περιβαλλοντική ατζέντα πολλών χωρών, συνέβαλλε στην αμφισβήτηση του κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου και πολιτισμού καθώς και των πολέμων και της βίας. Ενας παγκόσμιος χώρος δημιουργήθηκε, διασταυρωνόμενος με τοπικές (εθνικές), περιφερειακές και θεματικές διεργασίες, που δίνουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δημοσιοποιούν τις προτάσεις τους και τις πρακτικές τους και να ξανασυναντώνται και να σχηματίζουν μία πολιτική δύναμη ικανή να διεκδικήσει την πραγμάτωση των αποφάσεών τους…
… Αυτή τη χρονιά, η Μπελέμ, έγινε, στην διάρκεια της Συνόδου του ΠΚΦ η πρωτεύουσα της Παρα-Αμαζόνιας περιοχής (Βραζιλία, Βολιβία, Περού, Κολομβία, Βενεζουέλα, Ισημερινός, Σουρινάμ, Γουϊάνα και Γαλλική Γουϊάνα). Η παρα-αμαζόνια περιοχή είναι πολύ πλούσια σε πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πλούτο, που απειλείται με εξαφάνιση. Γι’ αυτό έχει έναν σπουδαίο ρόλο να παίξει για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Φιλοξενεί την πιο μεγάλη βιοποικιλότητα στον πλανήτη απειλούμενη με εξαφάνιση την ίδια ώρα, που είναι σημαντική για την διατήρηση της παγκόσμιας κλιματικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας. Η σύνοδος στην Μπελέμ ήταν μία ευκαιρία κατανόησης του γεγονότος, ότι η παρούσα οικονομική κρίση, οι ένοπλες συγκρούσεις και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελούν κομμάτια της ίδιας κρίσης αξιών, που απορρέουν από αυτό το κυρίαρχο μοντέλο. Το μοντέλο αυτό προωθεί τον χωρίς όρια ανταγωνισμό με οποιαδήποτε μέσα και τίμημα για την εξουσία και την συγκέντρωση υλικών αγαθών. Αυτός ο ανταγωνισμός αποδιοργανώνει τον κοινωνικό ιστό. Προκαλεί οικονομικές κρίσεις, τροφοδοτούμενες από την γενικευμένη δυσπιστία και από το κλίμα του «ο σώζων εαυτόν σωθείτω». Διαφθείρει την κοινωνία και τους κυβερνώντες, που έχουν ανάγκη οικονομικής δύναμης για να εκλεγούν. Καταστρέφει το περιβάλλον, θερμαίνει τον πλανήτη και εξαντλεί τις φυσικές πηγές, τις απαραίτητες για την επιβίωση των ειδών. Υποθάλπει κρίσεις με πρωταρχικό σκοπό την προσπόρηση πηγών και ενέργειας, ενισχύοντας την φτώχια και την παραπληροφόρηση, που διευκολύνουν την χειραγώγηση των μαζών και την αποδόμηση της δημοκρατίας.
Το ΠΚΦ στην Μπελέμ – μία πόλη με συμβολικό όνομα (Βηθλεέμ στα Πορτογαλέζικα) θα παραμείνει σταθμός στην ανανέωση και ενίσχυση των ελπίδων μας για έναν κόσμο αλληλέγγυο, δίκαιο, ανθεκτικό, δημοκρατικό και ειρηνικό»…
Σας προσφέρουμε το κείμενο αυτό σαν ένα είδος ιδεολογικής διακήρυξης, πολλή χρήσιμης τουλάχιστον πληροφοριακά…

Σχόλια