Στροφή στην πυρηνική Ενέργεια

Διακόσιοι σαράντα νέοι πυρηνικοί σταθμοί σχεδιάζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη… Η πυρηνική ενέργεια κατακτάει το έδαφος, που εκχωρεί η αβεβαιότητα της αγοράς των υδρογονανθράκων και η ανάγκη περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το καλεντάρι των τελευταίων σημαντικών συμφωνιών αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές:
10 Οκτώβριου 2008: Η Συμφωνία 123 μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας επιτρέπει στην τελευταία να αποκτήσει το σύνολο της αναγκαίας τεχνογνωσίας και τεχνολογίας για την μη στρατιωτική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
5 Φεβρουαρίου 2009: Η Σουηδία αναγγέλλει το τέλος της απαγόρευσης κατασκευής πυρηνικών σταθμών στο έδαφός της, που ίσχυε στην χώρα από το 1980
6 Φεβρουαρίου 2009: Ο Πρόεδρος Σαρκοζύ, ότι η γαλλική στρατηγική στο θέμα της ενέργειας είναι η ανάπτυξη των πυρηνικών με τους αντιδραστήρες 3ης γεννεάς. Η Γαλλία έεχει ήδη από το 2007 αρχίσει την εμπορική συναλλαγή πυρηνικών αντιδραστήρων με την Λιβύη, Μαρόκο και χώρες του κόλπου.
24 Φεβρουαρίου 2009. Παρίσι και Ρώμη υπογράφουν συμφωνία συνεργασίας για την πυρηνική ενέργεια, που προβλέπει την κατασκευή από μεριάς Γαλλίας 4 πυρηνικών σταθμών σε Ιταλικό έδαφος, που ο πρώτος θα λειτουργήσει το 2020.
Ο «οργασμός» αυτός προώθησης της πυρηνικής ενέργειας συναντάει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή από την κοινή γνώμη. Στα τελευταία 3 χρόνια οι «φίλοι» της πυρηνικής ενέργειας μέσα στην ΕΕ αυξήθηκαν από 37% σε 44%. Οι Ισπανοί είναι οι πρωτοπόροι εναντίον της πυρηνικής ενέργειας και κοντά τους Ιρλανδοί, Πορτογάλοι, Ελληνες, Μαλτέζοι και Κύπριοι. Οι κεντροΕυρωπαίοι, πρώην ανατολικοί αλλά και οι ΔυτικοΕυρωπαίοι είναι «φιλικότεροι» ή καλύτερα περισσότερο εξοικιωμένοι στην χρήση ηλεκτροπυρηνικής ενέργειας.
Κι’ όλα αυτά ενώ τα προβλήματα των πυρηνικών αποβλήτων αλλά και των πυρηνικών ατυχημάτων παραμένουν στα γνωστά…

Σχόλια

Ο χρήστης χ.ζ. είπε…
H άνοδος του ποσοστού είναι ένα ακόμα θλιβερό παράδειγμα της κατευθυνόμενης δύναμης των ΜΜΕ που μπορούν ακόμη και το μαύρο να το βγάλουν άσπρο.

Μια παλαιότερη συνέντευξη (08-04-06) του Αν. καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Γεράνιου στην Καθημερινή περί της πυρηνικής ενέργειας κλπ σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει βρίσκεται εδώ:

http://www.fileden.com/files/2007/7/30/1308490/peri%20pirinikis.doc

Είναι κατά τη γνώμη μου εξαιρετική και διαφωτιστικότατη.
Ο χρήστης Πολυχρόνης Ιωάννου είπε…
ΟΧΙ στην πυρηνική ενέργεια ακόμα και αν οι τεχνοκράτες σκίζουν τα ρούχα τους για την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων.
1ον. Τεχνοκρατικά δεν υπάρχει απολύτως ασφαλής κατασκευή και το ατύχημα προκαλεί μαζική και μακροχρόνια καταστροφή.
2ον. Συνεχίζεται η εξάρτηση από σπάνια μεταλλεύματα και σε λίγα χρόνια πάλι θα μιλάμε για την ανάγκη νέων ενεργειακών πηγών.
3ον. Τα πυρηνικά απόβλητα και αυτά καθ’ εαυτά τα εξαντλημένα εργοστάσια είναι «σκουπίδια» διαφορετικά μεν αλλά εξ ίσου ζημιογόνα και επικίνδυνα για το περιβάλλον με το CO2.
4ον. Η ενεργειακή εξάρτηση σε συνδυασμό με την πολεμική χρήση της πυρηνικής ενέργειας θα συνεχίσει να υπάρχει και θα αποτελεί ένα συνεχές ζήτημα τριβής μεταξύ κρατών.
Για τους παραπάνω λόγους το ενεργειακό απαιτεί λύσεις αν όχι «οριστικές» τουλάχιστον πολύ μεγαλύτερης προοπτικής. Οι τεχνοκράτες έχουν υποχρέωση να βρούν τις κατάλληλες λύσεις μέσα από τις γνωστές και ίσως άγνωστες σήμερα ανανεώσιμες πηγές. Οι πολιτικοί έχουν υποχρέωση να χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες έρευνες για τον προηγούμενο σκοπό. Εμείς δε οι απλοί πολίτες, έχουμε υποχρέωση με τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες μας, να αναγκάσουμε τους πολιτικούς να το πράξουν.