ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2009

Στροφή στην πυρηνική Ενέργεια

Διακόσιοι σαράντα νέοι πυρηνικοί σταθμοί σχεδιάζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη… Η πυρηνική ενέργεια κατακτάει το έδαφος, που εκχωρεί η αβεβαιότητα της αγοράς των υδρογονανθράκων και η ανάγκη περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το καλεντάρι των τελευταίων σημαντικών συμφωνιών αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές:
10 Οκτώβριου 2008: Η Συμφωνία 123 μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας επιτρέπει στην τελευταία να αποκτήσει το σύνολο της αναγκαίας τεχνογνωσίας και τεχνολογίας για την μη στρατιωτική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
5 Φεβρουαρίου 2009: Η Σουηδία αναγγέλλει το τέλος της απαγόρευσης κατασκευής πυρηνικών σταθμών στο έδαφός της, που ίσχυε στην χώρα από το 1980
6 Φεβρουαρίου 2009: Ο Πρόεδρος Σαρκοζύ, ότι η γαλλική στρατηγική στο θέμα της ενέργειας είναι η ανάπτυξη των πυρηνικών με τους αντιδραστήρες 3ης γεννεάς. Η Γαλλία έεχει ήδη από το 2007 αρχίσει την εμπορική συναλλαγή πυρηνικών αντιδραστήρων με την Λιβύη, Μαρόκο και χώρες του κόλπου.
24 Φεβρουαρίου 2009. Παρίσι και Ρώμη υπογράφουν συμφωνία συνεργασίας για την πυρηνική ενέργεια, που προβλέπει την κατασκευή από μεριάς Γαλλίας 4 πυρηνικών σταθμών σε Ιταλικό έδαφος, που ο πρώτος θα λειτουργήσει το 2020.
Ο «οργασμός» αυτός προώθησης της πυρηνικής ενέργειας συναντάει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή από την κοινή γνώμη. Στα τελευταία 3 χρόνια οι «φίλοι» της πυρηνικής ενέργειας μέσα στην ΕΕ αυξήθηκαν από 37% σε 44%. Οι Ισπανοί είναι οι πρωτοπόροι εναντίον της πυρηνικής ενέργειας και κοντά τους Ιρλανδοί, Πορτογάλοι, Ελληνες, Μαλτέζοι και Κύπριοι. Οι κεντροΕυρωπαίοι, πρώην ανατολικοί αλλά και οι ΔυτικοΕυρωπαίοι είναι «φιλικότεροι» ή καλύτερα περισσότερο εξοικιωμένοι στην χρήση ηλεκτροπυρηνικής ενέργειας.
Κι’ όλα αυτά ενώ τα προβλήματα των πυρηνικών αποβλήτων αλλά και των πυρηνικών ατυχημάτων παραμένουν στα γνωστά…
Δημοσίευση σχολίου