Συντηρητικοί των ΗΠΑ: "αντιστέκονται" με ...όπλο την λογοτεχνία

Η Ayn Rand γεννημένη στην Αγία Πετρούπολη το 1905 έζησε στις ΗΠΑ σαν πολιτική πρόσφυγας και συγγραφέας και πέθανε στην Νέα Υόρκη το 1982. Το έργο της: η επανάσταση του Ατλαντα αποτελεί τον ύμνο στον απόλυτο εγωκεντρισμό, ατομικισμό και περιφρόνηση της κοινωνικότητας. Γράφει χαρακτηριστικά: «Η λογική επιτάσσει, ότι η κοινωνική αλληλεγγύη απαιτεί την απαξίωση του ανθρώπου στο όνομα του κοινού συμφέροντος. Ο αλτρουϊσμός απαιτεί ο ένας να υπηρετεί τον άλλον. Ο άνθρωπος, που σας μιλάει για θυσίες στην πραγματικότητα ετοιμάζει ένα αφεντικό με σκλάβους και επιφυλάσσει για τον εαυτό του τον ρόλο του αφέντη».
Το έργο, που κινείται στην περιοχή της επιστημονικής φαντασίας περιγράφει μία «πνευματική ελίτ», από επιχειρηματίες, εφευρέτες και βιομηχάνους, που ζούν … καταπιεσμένοι από μία κοινωνία, που τους βασανίζει με κανόνες και φόρους. Κουρασμένοι, λοιπόν από τις κυβερνήσεις, που τους … «εκμεταλλεύονται» στο όνομα των μαζών (παράσιτα, κατά την συγγραφέα) καταφεύγουν στα βουνά του Κολοράντο αποκλεισμένοι σε ένα προστατευόμενο στρατόπεδο. Στερημένη από την «πνευματική της ηγεσία» η κοινωνία γρήγορα πέφτει στην παρακμή και στην αλληλοεξόντωση… Στην απελπισία τους λοιπόν οι μάζες ζητάνε την βοήθεια του Τζων Γκάλτ, ηγέτη των επαναστατημένων καπιταλιστών για να αναλάβει τα ηνία της οικονομίας….
Για τους σύγχρονους υπερσυντηρητικούς των ΗΠΑ, η "παρεμβατική" πολιτική Ομπάμα για την διάσωση τραπεζών και βιομηχανιών συνιστά μία … τυραννία «σοσιαλιστικού» τύπου σε βάρος των φωτισμένων από την μεριά των … ανίκανων, των ανεύθυνων, των αδύνατων. Καθόλου τυχαία, η μισοξεχαμένη Ayn Rand -ο Νόαμ Τσόμσκι έχει χαρακτηρίσει σαν μία από τις χειρότερες προσωπικότητες της σύγχρονης λογοτεχνικής ιστορίας- ξανάγινε της μόδας. Οι πωλήσεις της στο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο Amazon έχουν ανέβει κατακόρυφα μέσα στο 2009, σύμφωνα με το «Ιδρυμα για τα Ατομικά Δικαιώματα», που φέρει το όνομά της. Οι ιδέες της Ayn Rand φαίνεται να εντάσσονται στο ιδεολογικό οπλοστάσιο μιας διαφαινόμενης τάσης μποϋκοτάζ της φορολογίας, αφού αυτή χρησιμοποιείται σε όφελος των… παρασίτων...
ΥΓ. Πηγή πληροφόρησης: Περιοδικό Courier International, τεύχος 26-31/3/2009

Σχόλια

Ο χρήστης χ.ζ. είπε…
κι οι συντηρητικοί έχουν δικαίωμα στην ιδεολογία. Και κτά τις επιταγές του θεάματος κατεβαίνουν άμα λάχει και στο δρόμο.