O … Θεός ας τον φωτίσει…


Μέσα στο αεροπλάνο για το Καμερούν, στα πλαίσια του πρώτου του ταξιδιού για την Αφρική, ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος … ξαναχτύπησε: “Το προφυλακτικό επιδεινώνει το πρόβλημα του AIDS.” Πώς να χαρακτηρίσει κανείς μία δήλωση, που γίνεται με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Μαύρη Ηπειρο, όπου η παντελής ή η ελλειπέστατη εφαρμογή μέσων προφύλαξης (διάβαζε προφυλακτικό) έχει σαν αποτέλεσμα:
Δύο τρίτα του πληθυσμού είναι οροθετικοί.
Τρία τέταρτα των παγκόσμιων θανάτων λόγω AIDS συμβαίνουν εκεί.

Οι διαμαρτυρίες και αυτοί την φορά καλύπτουν και μεγάλο μέρος των ορθολογιζόμενων καθολικών, που συναισθάνονται το τρομακτικό βάρος της εγκληματικής ευθύνης. Με ανοιχτή επιστολή του στην Monde (4/3/2009) η Françoise Barré-Sinoussi, τιμημένη με το βραβείο Nobel της ιατρικής στο 2008, μαζί με άλλους 3 Ακαδημαϊκούς καταγγέλλει τον ανυπόφορο κυνισμό αυτής της δήλωσης. Στην επιστολή τους, μεταξύ άλλων καταγγέλει: Η θέση σας προφανώς ιδεολογική σας κατατάσσει μεταξύ αυτών, που φέρουν στη συνείδησή τους μία βαριά ευθύνη…».
Η παπική δήλωση δεν αποτελεί έκπληξη αφού ουσιαστικά διαιωνίζει την θέση της καθολικής εκκλησίας απέναντι στην προφύλαξη της γενετήσιας πράξης. Είναι, όμως μία κρίσιμη προσθήκη στο ιδεολογικό profil του συγκεκριμένου Πάπα, που μεταξύ άλλων:
-Ηρε την απαγόρευση κοινωνίας στους τέσσερες υπερσυντηρητικούς Λεφεβριστές Επισκόπους, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός Richard Williamson, που …αμφισβητεί την γενοκτονία των Ναζί και θεωρεί Εβραίους αλλά και Ορθόδοξους ως ...πολίτες β’ διαλογής.
-Επέλεξε ως βοηθό επίσκοπο του Linz της Αυστρίας τον υπερσυντηρητικό Wagner, γεγονός, που υποχρέωσε την επίσημη εκκλησία της Αυστρίας να ζητήσει την ανάκληση της Παπικής απόφασης.
-Επέβαλλε την απαγόρευση κοινωνίας σε μία φτωχή Βραζιλιάνα, που οδήγησε την 9χρονη κόρη της σε έκτρωση μετά από βιασμό…

Σχόλια

Ο χρήστης Spyros Vlahos είπε…
πως λέμε λαϊκά "έλα ... προφυλακτικό στη θέση σου!"