Λόγοι και αντίλογοι γύρω από την παγκόσμια κρίση

Υπάρχουν δεδομένα της παγκόσμιας κρίσης, που πρέπει να γνωρίζουμε έστω και επιγραμματικά. Βοηθούν στην κατανόηση του χωροχρονικού στίγματος, όσο κι’ αν αυτό είναι εξαιρετικά μεταβλητό. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και δηλώσεις αρμοδίων, πρωτογενείς ή/και υστερόβουλες. Σοβαρές ή/και με χιούμορ. Ανθολογίσαμε τις παρακάτω επιλογές:

-«Αν δεν κάνουμε τίποτε για να βοηθήσουμε τις φτωχές χώρες, οι παγκόσμιες αγορές θα καταρρεύσουν και πάλι. (Geroge Soros)

-Το σχέδιο Ομπάμα, που ενισχύει τις πιο καθαρές μορφές ενέργειας έχει ήδη ένα θετικό αποτέλεσμα: πιο πολλοί φοιτητές στρέφονται προς τομείς επιστημονικούς και τεχνολογικούς, που εδώ και πολλά χρόνια είχαν γνωρίσει μία πτώση ενδιαφέροντος (Los Angeles Times)

-Το Πεκίνο, στις 24 του Μάρτη, πρότεινε την υιοθέτηση ενός νέου νομίσματος για τις παγκόσμιες συναλλαγές αντί του δολαρίου. Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Κίνας Zhou Xiao Chuan, πρότεινε παράλληλα την μεταμόρφωση των διεθνών οικονομικών οργανισμών ώστε να δοθεί περισσότερος χώρος στις αναπτυσσόμενες χώρες.

-Όλα θα είχαν πάει καλά για την Mme Bovary αν δεν ζούσε πιο πάνω από τις οικονομικές της δυνάμεις. Δεν ήταν η μοιχεία, που της στοίχησε αλλά τα χρέη της (Margaret Atwood, Καναδή συγγραφέας).

-Στις 18 του περασμένου Μάρτη, η ποινή του θανάτου καταργήθηκε από την Πολιτεία του Νέου Μεξικού. Ανάμεσα στους λόγους, που προέβαλλε ο κυβερνήτης Bill Richardson είναι και τα εξαιρετικά υψηλό κόστος της θανατικής ποινής σε περίοδο κρίσης. Κι’ άλλες Πολιτείες μπορεί να ακολουθήσουν, όπως το Κολοράντο, η Μοντάνα και το Κάνσας.

-Ο Αμερικάνικος οργανισμός ACORN, σε μία εκκλησία του Brooklyn, λανσάρισε μία εκστρατεία αστικής ανυπακοής με σκοπό την προστασία οικογενειών, που κινδυνεύουν με απέλαση (The New York Times).

-Τα εστιατόρια Dario’s de Gijon στην επαρχία Asturies, προσφέρουν κάθε Πέμπτη πλήρες μενού με 1 Ευρώ, που περιλαμβάνει πρώτο πιάτο, κύριο πιάτο, επιδόρπιο και ένα ποτήρι κρασί. (El Comercio).

-Η κρίση είναι εδώ για τα καλά. Προτείνω, λοιπόν, 5 συνταγές για να βγούμε ακέραιοι: 1) να δούμε το τελευταίο έργο του Clint Eastwood, 2) να ξαναδιαβάσουμε τους κλασσικούς και ιδιαίτερα τον Ζακ τον Φαταλιστή του Diderot, 3) να βουτήξουμε στην Ιστορία, ιδιαίτερα του κομμουνισμού, 4) να κάνουμε σπορ, 5) να μιλάμε με τους παππούδες μας: αυτά, που έζησαν εκείνοι θα σχετικοποιήσει τις σύγχρονες δυσκολίες. (Costi Rogozanu,Ρουμάνος συγγραφέας & δημοσιογράφος).

-Μέσα στο 2008 η μέση επιφάνεια των Αμερικάνικων κατοικιών ελαττώθηκε κατά 9 τετραγωνικά μέτρα!!!

-Μεγάλη άνθηση της παράνομης εργασίας, ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες: 83% των θέσεων εργασίας και 72% στην Υποσαχάρια Αφρική είναι παράνομες.

-Αποκαλύπτονται στα πλαίσια της κρίσης τα «τολμηρά πνεύματα», που καταθέτουν πλήθος προτάσεων για να εξασφαλισθεί η αυριανή άνθιση της οικονομίας. Ακόμη και οι πιο αφελείς και φρούδες έχουν ελπίδα να ακουστούν (L’ actualite)

-Στην Ινδία, το πιο καταστροφικό μέτρο ήταν η ιδιωτικοποίηση των συστημάτων υγείας και παιδείας… Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα, που επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα να θησαυρίζει. Αυτό πρέπει να αλλάξει (Αmartya Sen, βραβείο Νόμπελ οικονομίας).

Αυτά... θα συνεχίσουμε...

Σχόλια