Ναρκωτικά στην Ευρώπη: αντιφατικές μετρήσεις κατανάλωσης…


Η Ισπανία έχει το θλιβερό προνόμιο να ανήκει στους μεγαλύτερους καταναλωτές ναρκωτικών στον κόσμο. Εντούτοις, για πρώτη φορά μετά μία ολόκληρη δεκαετία συνεχούς ανόδου της κατανάλωσης, σημειώνεται κάμψη της χρήσης κάνναβης και κοκαϊνης στους μαθητές λυκείου (βλ. διάγραμμα) Είναι αυτό μήνυμα συνειδητοποίησης των κινδύνων από την ισπανική νεολαία; Δύσκολη η καταφατική απάντηση παρά το προφανές αισιόδοξο περιεχόμενο της παραπάνω πληροφορίας. Ένα μεγάλο μέρος των νέων δοκιμάζει την κάνναβη και από αυτούς κάποιοι είναι καταδικασμένοι να γίνουν εξαρτημένοι. Η μέση ηλικία των νέων, που δοκιμάζουν κάνναβη κατεβαίνει συνεχώς και έχει φτάσει στα 14 χρόνια. Το τοπίο παραμένει θολό αφού η «αθώα» κάνναβη ενοχοποιείται για προβλήματα μνήμης, μαθητικής απόδοσης, αυξημένης «κοπάνας» από σχολείο, γενικού αρνητισμού και μηδενισμού ακόμη και ψυχωτικών επεισοδίων.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη τα αποτελέσματα είναι θλιβερότερα αφού στις ηλικίες 15-64 ετών τα ποσοστά έχουν τριπλασιαστεί με «πρωτοπόρες» τις Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία.
Ο συστηματικός έλεγχος είναι το … μεγάλο μυστικό της σχετικής επιτυχίας στην Ισπανία. Η εντατικοποίηση της προσπάθειας αστυνόμευσης στα σύνορα της χώρας-εισόδου της κοκαϊνης στην Ευρώπη απέδωσε την μειωμένη χρήση στους νέους. Στην Ισπανία εξάλλου μέσα στο 2007 σημειώθηκε αύξηση των κατεσχημένων ποσοτήτων κάνναβης κατά 42%. Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και στην χώρα μας…

Σχόλια