Ένα δισεκατομμύριο της γης οι πεινασμένοι…

Τόσοι υπολογίζονται αυτοί που είναι χρονίως καταδικασμένοι σε πείνα… Οικονομική κρίση, επιβράδυνση της ανάπτυξης, αύξηση της ανεργίας και πτώση του μεταναστευτικού συναλλάγματος στις καθυστερημένες χώρες δημιουργούν αυτό το συγκλονιστικό τσουνάμι καταστροφής στον πλανήτη. Η τάση αυτή έχει αλλάξει τα δεδομένα της τελευταίας 25ετίας, που έδειχνε πτώση του παγκόσμιου αριθμού των υποσιτιζόμενων.
«Δεν είμαστε έτοιμοι να ξεπεράσουμε την διατροφική κρίση» δηλώνει η Josette Sheeran, επικεφαλής του διατροφικού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών στην Ρώμη ενώ ταυτόχρονα διεκδικεί 6 δις δολάρια (20% παραπάνω από πέρισυ). Το κύμα επιστροφής των μεταναστών από τις πόλεις στην ύπαιθρο, ενισχύεται από την οικονομική κρίση αλλά και με την σειρά του αυξάνει τα πεινασμένα στόματα καταδικασμένα σε θάνατο από υποσιτισμό ή ασιτία.
Χαρακτηριστική η επέκταση της διατροφικής κρίσης και εκτός Αφρικής σε χώρες χωρίς παρελθόν τέτοιου προβλήματος, όπως το Κιργκιζιστάν. Τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας. Αποκαλυπτική η δήλωση του Peter Brabeck, προέδρου του αγροτροφικού γίγαντα Nestlé: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι στους τελευταίους 18 μήνες τα διατροφικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 60%. Αυτό σημαίνει, ότι τα άτομα, που διαθέτουν το 60-70% των εσόδων τους στην διατροφή, θα θιγούν άμεσα και σκληρά».
Παρά την πτώση στα βασικά αγροτικά προϊόντα (σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι) οι τιμές τους είναι ακόμη εξαιρετικά ψηλές. Το ρύζι π.χ. Ταϋλάνδης διαπραγματεύεται στα 614 δολάρια τον τόνο, που είναι περισσότερο από το διπλό της τιμής των προηγούμενων 10 ετών (290 δολ.). Στην υποσαχάρια Αφρική οι τιμές αυξάνονται πολλές φορές εξαιτίας κακής σοδειάς ή έλλειψης πιστώσεων για διεύρυνση της παραγωγής. Παγκόσμιο φαινόμενο εξάλλου η επιδείνωση των όρων άρδευσης των παραγωγικών εκτάσεων…
Ετσι ή αλλιώς, ζοφερό το μέλλον για τους γης τους πεινασμένους…

Σχόλια

Ο χρήστης Πολυχρόνης Ιωάννου είπε…
Η συνταγή είναι μία :
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ. Δεν μπορεί θα τινάξουν στο τέλος.