Αμπχαζία και Νότια Οσσετία: πιο κοντά στην Μόσχα

Η αναγνώριση των δύο αποσχισμένων από την Γεωργία δημοκρατιών από την μεριά της Ρωσίας έγινε στις 26 Αυγούστου του 2008. Ηταν το πρώτο βήμα της επίσημης εξέλιξης ενός παρασκηνίου, που έφτασε μέχρι και την ένοπλη σύγκρουση. Ποιοτικό άλμα στην εξέλιξη ανοιχτής πλευροκόπησης της Γεωργίας αποτελούν οι συμφωνίες, που υπόγραψαν πολύ πρόσφατα (30 Απριλίου 2009) για «κοινή προστασία των συνόρων» διάρκειας 5 ετών με δικαίωμα επέκτασης. Σύμφωνα με το κείμενο, τα σύνορα των δύο δημοκρατιών με την Ρωσία θα προστατεύονται από Ρωσικά στρατεύματα μέχρι την δημιουργία Αμπχάζιων και Οσσέτιων στρατευμάτων, που η Μόσχα αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει. Τα κείμενα περιλαμβάνουν και συμφωνία συνεργασίας των αντίστοιχων μυστικών υπηρεσιών. «Τα κείμενα έχουν σκοπό να δημιουργήσουν καλύτερη ασφάλεια στην περιοχή του Νότιου Καύκασου» σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο Δημήτρη Μεντβέντεφ και θα «χρησιμεύσουν στην θεμελίωση μιας στρατηγικής συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια, δεκαετίες, αιώνες»
Μάλλον χλιαρή η αντίδραση της Δύσης με τον εκπρόσωπο τύπου του ΝΑΤΟ να δηλώνει, ότι τα κείμενα, που υπογράφηκαν στην Μόσχα παραβιάζουν την εκεχειρία, που υπογράφτηκε ανάμεσα στην Ρωσία και την Οσσετία, με την μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η Γεωργία καταγγέλλει την όλη υπόθεση ως ανοιχτή παρέμβαση στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης χώρας. Οι καταγγελίες βέβαια προέρχονται κυρίως από τον Σαακασβίλι, αφού αντιπολιτευόμενες προσωπικότητες δεν παραλείπουν να υποδεικνύουν τον Γεωργιανό πρόεδρο ως υπεύθυνο για την έναρξη της Ρώσο-Γεωργιανής κρίσης και φυσικά για τις συνέπειές της

Σχόλια