Αφγανιστάν: Οι Ρώσοι ξανάρχονται…

Στις 15 Μάη του 1988 οι σοβιετικοί αποχωρούσαν επίσημα από τα εδάφη του Αφγανιστάν, μετά από μία πολύπαθη περιπέτεια με πολλές συνέπειες στο διεθνές σκηνικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας…
14 Μάη 2009 και στην Μόσχα πραγματοποιείται Ρωσο-Αφγανικό φόρουμ συνεργασίας. Αντιπροσωπείες σε υψηλό επίπεδο: από την μία μεριά ο Αφγανός αντιπρόεδρος Καρίμ Καλίλι και από την άλλη σημαντικά πρόσωπα του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου της Ρωσίας. Οι Αφγανοί επίσημοι δεν παραλείπουν να υπογραμμίσουν τις θετικότατες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες στα πρώτα 60χρονα της Σοβιετικής Ρωσίας αλλά και την επιθυμία τους για την αναθέρμανσή τους.
Η ΕΣΣΔ άφησε στο Αφγανιστάν βιομηχανικές εγκαταστάσεις και υποδομές, που κάποτε αφορούσαν το 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ενδεικτικά αναφέρουμε σειρά από τούνελ, το σύστημα άρδευσης της Τζαλαλαμπάντ, που επέτρεψε την αγροτική ανάπτυξη 4 περιοχών, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αυτοκινητόδρομους, ανώτατες σχολές, Πολυτεχνεία… Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των έργων αυτών είναι κατεστραμμένο ενώ η επαναλειτουργία τους θα βοηθούσε την ανάπτυξη της χώρας σύμφωνα με τους Αφγανούς.
Ένα γενικό πλάνο εξηλεκτρισμού με κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων βρίσκονται στην πρώτη σειρά. Η Αφγανική κοινωνία, όμως έχει πολλά άλλα προβλήματα και δομικές προτεραιότητες, όπως αυτό των φυλών και της συνεργασίας τους… Και από την άλλη υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα του οπίου, που διαδόθηκε μαζικά στα χρόνια του εμφύλιου και που η αλλαγή του με άλλες καλλιέργειες, όπως του σαφράν, συναντάει πολλές και …εύλογες αντιρρήσεις.
Πηγή Πληροφόρησης: Courrier International, τεύχος 28/5/09.

Σχόλια