Ο …ΣΥΡΙΖΑ Πορτογαλίας τα πήγε καλύτερα.

Με όση αυθαιρεσία συνεπάγεται η αναλογική θεώρηση του «Μπλοκ της Αριστεράς» (BLOCO de ESQUERDA) προς τον δικό μας ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σχολιάσουμε ότι το δικό τους ποσοστό (10,73%) τον φέρνει σε καλύτερη συγκριτικά θέση, καλύτερη και σε σύγκλιση με την παραδοσιακή δύναμη της αριστεράς του Πορτογαλικό Κομμουνιστικό κόμμα, που συμμαχώντας με τους πράσινους σε ενιαίο σχηματισμό πήρε 10.66%. Το Μπλοκ της Αριστεράς, ιδρύθηκε το 1999 από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (διαφορετικοί μαρξιστές, Μαοϊκοί, τροτσκιστές κ.λ.π.) και σήμερα μετά το πετυχημένο εκλογικό αποτέλεσμα βρίσκεται αντιμέτωπο με το κομβικό ερώτημα: Θα στηρίξει ή/και θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση με τους σοσιαλιστές σε περίπτωση νίκης των τελευταίων στις επόμενες εθνικές εκλογές. Τα αποτελέσματα* κάνουν το ερώτημα ρεαλιστικό, ίσως και λίγο προβοκατόρικο. Η ηγεσία του σχηματισμού απαντάει (για την ώρα) ξεκάθαρα: σύμφωνα και με τις αποφάσεις του τελευταίου του συνεδρίου καμία συνεργασία με τους σοσιαλιστές σε κυβερνητικό επίπεδο.
Περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον, γνωρίζοντας τις πολλές ιστορικοπολιτικές αναλογίες (δεν λέμε ομοιότητες) Ελλάδας & Πορτογαλίας κατά την τελευταία 50ετία.
________
*σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών, τα πορτογαλικά κόμματα και σχηματισμοί έλαβαν:
Σοσιαλδημοκράτες: 31,69%, Σοσιαλιστές 26.57%, Μπλοκ της Αριστεράς 10.73%, Κομμουνιστές-Πράσινοι 10.66%, Λαϊκό κόμμα 8.37%, λοιποί 11.98%.

Σχόλια