Οικολογική εκπαίδευση

Σάββατο πρωί και παρακολουθούσαμε ένα συγκλονιστικό ντοκυμαντέρ για τις λίμνες και τα ποτάμια του πλανήτη στην ΝΕΤ. Τεράστια οικολογικά εγκλήματα διαπράττονται σήμερα, τώρα δίπλα μας. Η νεκρά Θάλασσα οδηγείται με ταχύτατους ρυθμούς στην εξαφάνισή της, αφού το βάθος της ελαττώνεται κατά ένα μέτρο τον χρόνο!... Η λίμνη Τσάντ στην Αφρική, μέσα σε 3 δεκαετίες έχει μετατραπεί σε βαλτότοπο περιορισμένης έκτασης. Η λίμνη Αράλη, που λόγω της έκτασής της ονομάζονταν και θάλασσα έχει υποπολλαπλασιασθεί σε μέγεθος την ίδια ώρα, που μεγάλα εμπορικά πλοία που την διέσχισαν, έχουν μείνει στην μέση της …ερήμου συγκροτώντας την σουρεαλιστική εικόνα της κατάντιας μας… Κοινός παρανομαστής των παραπάνω οικολογικών καταστροφών η κατασκευή φραγμάτων στα ποτάμια που κατέληγαν στις λίμνες στο όνομα … ήπιας εναλλακτικής ενεργειακής πολιτικής ή μαζικής άρδευσης εδαφών. Από δίπλα και η μαζική και ανεξέλεγκτη αποβολή βιομηχανικών καταλοίπων, που εξαφανίζουν την ζωή από ποταμούς και υδροφόρους ορίζοντες.
Την ίδια ώρα, στην Γαλλία ένα μαζικό λαϊκό οικολογικό κίνημα έχει καταφέρει –μέχρι στιγμής- να ματαιώσει τα σχέδια κατασκευής φραγμάτων στον Λίγηρα και να περισώσει φυσικό κάλλος και περιβαλλοντικό πλούτο.
Μέσα από αυτές τις αντιφάσεις και ανισομερείς αναπτύξεις οικολογικών κινημάτων αναδεικνύεται η σπουδαιότητα της οικολογικής εκπαίδευσης. Πλήρως απούσα στα σχολεία μας από τα εκπαιδευτικά προγράμματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε απόλυτη ανεπάρκεια από τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, που προβάλλουν κάποιο σχετικό ντοκυμαντέρ ξεκάρφωτο, σε άσχετες ώρες, (ιδιαίτερα σε περιπτώσεις απεργίας των δημοσιογράφων) και χωρίς καμία συνέχεια. Κι’ αυτό βέβαια σε ορισμένα κανάλια, γιατί η πλειοψηφία τους προτιμάει να αναμασάει φτηνιάρικα κουτσομπολιά σε 3 ζώνες (πρωινή, μεσημεριανή, απογευματινή)…. Τυχόν υποχρέωση τους από το ΕΣΡ για να μεταδίδουν εκπομπές οικολογικού ενδιαφέροντος θα αποτελούσε… κατάφωρη παραβίαση της τηλεοπτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας μας. Ετσι, η ενεργός οικολογική παιδεία, παραμένει πρακτικώς ανύπαρκτη στη χώρα μας, αφιέμενη στον …πατριωτισμό οικολογικών οργανώσεων, που ασκούν ηρωϊκό για τις δυνάμεις τους αλλά αναποτελεσματικό για την απαιτούμενη μαζική διάδοση της πληροφορίας και της γνώσης έργο.
Το σύστημα εξουσίας στη χώρα μας κάνει πολύ καλά και αφήνει να βασιλεύει η ημιμάθεια, ο ωχαδελφισμός, ο ατομικισμός, η μακαριότητα… Μέσα από την μαζική ύπνωση των συνειδήσεων εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή ανοχή σε ασύλληπτης βαρβαρότητας σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις τύπου εκτροπής Αχελώου, που θα αλλάξει την βιογεωργραφία της χώρας στο όνομα της … ύδρευσης του Θεσσαλικού κάμπου. Της πεδιάδας δηλαδή, που με τον τρόπο, που καλλιεργείται δεν της φτάνει για άρδευση ούτε ο κατακλυσμός του Νώε…

Σχόλια

Ο χρήστης Πολυχρόνης Ιωάννου είπε…
Μην ανησυχείς για τον Αχελώο, θα έρθει ο ΓΑΠ με την Πράσινη Ανάπτυξη. Δηλαδή τα φράγματα της εκτροπής του Αχελώου θα βαφτούν πράσινα.
Το τραγικό είναι ότι για να κοροϊδέψουν ψηφοθηρικά τους Θεσσαλούς αγρότες, ότι δήθεν θα ποτίσουν τον κάμπο, θα προκαλέσουν την μεγαλύτερη και περισσότερο απρόβλεπτη οικολογική – περιβαλλοντική καταστροφή που έχει γίνει στην Ελλάδα. Ονομάζοντάς το και αναπτυξιακό, ο Ελληνικός Λαός θα πληρώσει τόσο την περιβαλλοντολογική καταστροφή, τις συνέπιες της και ότι χρειαστεί για την αποκατάσταση.