Υπηρεσίες Χ

Στις ΗΠΑ, χώρα- παράδεισο της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, επί Βush, ο απόλυτος φιλελευθερισμός έφτασε στο απόγειό του. Μεταξύ άλλων, στοιχειώδεις κοινωνικές λειτουργίες, όπως η δημόσια ασφάλεια πέρασε μαζικά και όχι με το αζημίωτο σε ιδιωτικά χέρια. Μία εταιρεία, που άκουγε στο όνομα Blackwater και που μετονομάστηκε σε Χ έχει συμβόλαια αξίας 400 εκατομ. δολαρίων με το επίσημο κράτος των ΗΠΑ για την άσκηση έργου ασφάλειας (με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει). Επίσημα η Χ έχει αναλάβει την προστασία διπλωματών και άλλων εξεχόντων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και ιδιαίτερα την ασφαλή μεταφορά τους. Ταυτόχρονα ασκεί και «μορφωτικό» έργο αφού έχει αναλάβει την αντιτρομοκρατική εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας των χωρών αυτών σε δικό της μυστικό στρατόπεδο κάπου στην βόρεια Καρολίνα. Κομμάτι του έργου της Χ αποκαλύφθηκε πρόσφατα στο Κογκρέσο (21 Αυγούστου). Η Χ είχε αναλάβει την δολοφονία ηγετικών στελεχών της Αλ Κάϊντα κατ’ εντολή της CIA.
Το σκηνικό αυτό αποκαλύπτει και την οργανωτική μετεξέλιξη των μυστικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Η CIA επιφυλάσσει για τον εαυτό της τον επιτελικό, σχεδιαστικό και ελεγκτικό ρόλο ενώ το … πρακτικό μέρος το αναλαμβάνουν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αυτές κάνουν την βρώμικη δουλειά, στρατολογώντας το δυναμικό της από τις χώρες δράσεις. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων αυτής της δομής είναι και η …διακριτικότερη Αμερικάνικη παρουσία.
Φυσικά, οι λεπτές δουλειές της Χ δεν διακρίνονται για τον ανθρωπιστικό τους και ιδεαλιστικό της χαρακτήρα… Ένα σχετικό συμβάν το 2007 στο Ιράκ κατέληξε στον θάνατο 17 πολιτών και προκάλεσε κάποιους πονοκεφάλους. Η ίδια η κυβέρνηση του Ιράκ απαγόρευσε την δράση της Χ στο έδαφός της χώρας. Τώρα, το προσωπικό που προορίζεται για δράση στο Αφγανιστάν υφίσταται εκπαίδευση σε θέματα …κοινωνικής ευαισθησίας.
Οι δημοκρατικοί είχαν υποσχεθεί απεξάρτηση από τέτοιες υπηρεσίες. Ανοιχτές ήταν οι σχετικές δηλώσεις της Χίλαρι Κλίντον. Τώρα, όμως το Υπουργείο εξωτερικών αναγνωρίζει, ότι δεν μπορεί εύκολα να σπάσει πολλά σχετικά συμβόλαια. Φροντίζει για το από εδώ και πέρα αναθέτοντας σχετική δουλειά ύψους 210 εκατομ. Δολαρίων στην εταιρεία DynCorp International. Ριζικές αλλαγές, δηλαδή…
ΥΓ. Πηγή πληροφόρησης: Courrier International, 27/8-2/9/09.

Σχόλια