Προχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ η Κολομβία

Επτά νέες βάσεις των ΗΠΑ θα δημιουργηθούν στην Κολομβία. Αυτό ορίζει η συνθήκη που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών στις 14 Αυγούστου. Τυπικά δεν πρόκειται για βάσεις με την κλασσική έννοια του όρου. Δεν θα κυματίζει η αστερόεσσα, δεν θα υπάρχει έλεγχος κυριαρχίας του εδάφους, ούτε θα υπάρχουν «θανατηφόρα» όπλα (;). Καθόλου σαφές, όμως δεν είναι το τί θα υπάρχει… Και φαίνεται, πως οι διακηρύξεις καλών προθέσεων δεν πείθουν τους ηγέτες ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής. Η συμφωνία πνέει τους ανέμους του πολέμου, δηλώνει ο Ούγκο Τσάβες, που θεωρεί την συμφωνία ως τμήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής, που έχει σκοπό την περικύκλωση της χώρας του. Οι λατινοαμερικάνοι πρέπει να θεωρούν την Κολομβία ως εξάρτημα του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού, δηλώνει ο Εβο Μοράλες, ηγέτης της Βολιβίας. Αλλά και λιγότερο ριζοσπάστες ηγέτες της Λατινικής Αμερικής χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα για την συμφωνία ΗΠΑ-Κολομβίας. Πολεμόχαρη την χαρακτηρίζει η πρόεδρος της Αργεντινής Χριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ. Βαρείς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα. Ο Φιντέλ Κάστρο είναι κατηγορηματικός: στόχος είναι η παρεμπόδιση των κοινωνικών αλλαγών στην περιοχή.
Τυπικά η συμφωνία στρέφεται εναντίον των διακινητών ναρκωτικών, αλλά δεν παραλείπει να αναφέρει και τους αντάρτες. Παράλληλα φαίνεται, πως οι νέες βάσεις στην Κολομβία έρχονται να αναπληρώσουν την αποχώρηση των Αμερικανών σε λίγους μήνες από την Ντε Μάντα, λιμάνι του Ισημερινού, που χρησιμοποιούνταν από τις ΗΠΑ ως αεροπορική βάση.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας πραγματοποιεί μεγάλη περιοδεία «εξηγήσεων» και «εφησυχασμού» σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική. Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος Ομπάμα, που σχολίασε αρνητικά την τάση κάποιων χωρών να χρησιμοποιήσουν την συμφωνία στην συνηθισμένη τους αντι-Αμερικανική ρητορική και διαβεβαίωσε, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν …κανένα συμφέρον για να εγκαταστήσουν στρατιωτική βάση στην Κολομβία…

Σχόλια