ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009

France-Telecom: Χάσαμε το νούμερο των αυτοκτονιών...

Η France-Telecom υπήρξε για πολλά χρόνια κρατική επιχείρηση τηλεπικοινωνιών, πρότυπο από άποψη τεχνολογικής υποδομής, ποιότητας παροχών και οικονομικής αποτελεσματικότητας. Ο υπογράφων εβίωσε την υψηλή εξυπηρετική ικανότητα της εταιρείας, αποκτώντας -το 1994- μέσα σε λίγες ώρες τηλεφωνική σύνδεση πολλαπλών παροχών, που περιλάμβανε και υπηρεσίες οπτικής ενημέρωσης μέσω του minitel, ενός πρωτοπόρου συστήματος τηλε-οπτικής πληροφόρησης γαλλικής έμπνευσης και εφαρμογής αρκετά πριν από το Internet.
H France-Telecom, μαζί με τα Γαλλικά ταχυδρομεία, τους σιδηροδρόμους και την Ρενώ, ήταν οι καλύτερες απαντήσεις -σε ιδεολογικό και όχι μόνον επίπεδο- για το πώς κρατικές επιχειρήσεις μπορούν να υπάρχουν σε μητροπολιτική καπιταλιστική παραγωγική χώρα και να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παραγωγικότητας χωρίς να είναι –λόγω κρατικότητας- … «χώροι εργασίας αργόμισθων επαγγελματιών του συνδικαλισμού και της πολιτικής», όπως συχνά κατηγορούνταν οι κρατικές επιχειρήσεις σε πολλές καπιταλιστικές χώρες.
Το παράδειγμα των Γαλλικών Εταιρειών είχε στο επίπεδο του παγκόσμιου εποικοδομήματος πολύ σημαντική επίπτωση για τους παραπάνω λόγους. Γι’ αυτό και η επιθυμία κατάρρευσής του υπερέβαινε τα όρια του Γαλλικού Καπιταλισμού. Η άνοδος Σαρκοζύ περιέλαβε και την δέσμευση για … «επαναδομήσεις» (έτσι ονομάστηκαν στην Γαλλία τα περάσματα στο ιδιωτικό κεφάλαιο γιατί οι ιδιωτικοποιήσεις ηχούν άσχημα, στην Γαλλική κοινωνική παράδοση).
Οι «επαναδομήσεις» λοιπόν άρχισαν εδώ και περίπου δύο χρόνια και αποδίδουν ήδη τα …κοινωνικά επωφελή αποτελέσματα τους. Είκοσι τέσσερες οι αυτόχειρες-ο τελευταίος τώρα, που γράφονται οι γραμμές αυτές- όλοι με τον ίδιο τρόπο: πήδημα στο κενό από κάποιο κτίριο της Εταιρείας. "Σήμερα το βράδυ θα είμαι η 23η υπάλληλος που θα αυτοκτονήσει", έγραψε η Στεφανί, υπάλληλος της France Telecom, σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε στον πατέρα της λίγα λεπτά πριν πηδήξει από τον 4ο όροφο του γραφείου της, στις 17 Σεπτέμβρη, σε ηλικία 32 ετών με συμπληρωμένα 9 χρόνια εργασίας…. Δεύτερη στην λίστα αυτοκτονιών η άλλοτε κραταιά κρατική Ρενώ… Και έχουμε δρόμο ακόμη… Αυτές τις μέρες ετοιμάζεται να περάσει αντίστοιχο νομοσχέδιο για τα Γαλλικά ταχυδρομεία...
Δημοσίευση σχολίου