Πτήσεις θανάτου…

«Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον». Πιθανότατα το ρητό να μην έχει καθολική ισχύ αλλά ευτυχώς τουλάχιστον ίσχυσε στην περίπτωση του Αργεντίνου πιλότου Χούλιο Αλμπέρτο Ποχ. Συνταξιούχος από Ολλανδική πολιτική αεροπορική Εταιρεία, ο Ποχ υπήρξε πιλότος της Αργεντίνικης αεροπορίας στα χρόνια της …«κεντρώας» δικτατορίας Βιντέλα (1976-1983). Μία από τις θεάρεστες αποστολές του Ποχ ήταν το ρίξιμο από το αεροπλάνο, πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος. Κάπου χίλιοι δυστυχισμένοι αντικαθεστωτικοί ρίχτηκαν ζωντανοί στην θάλασσα ή στον Ρίο ντε λα Πλάτα από αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας της χώρας.
Ο παλιός αξιωματικός του ναυτικού (στο ναυτικό υπηρετούσε ο Ποχ) ζούσε με ήσυχη την συνείδησή του στην Ολλανδία από το 1988. Οι σχετικές έρευνες άρχισαν με την ευκαιρία ανοιχτών εξομολογήσεων του Ποχ σε Ολλανδούς συνομιλητές του, που τους καλούσε να αλλάξουν την …λαθεμένη τους άποψη για το καθεστώς Βιντέλα, τονίζοντας ότι οι εξολοθρευόμενοι με αυτό τον πρωτότυπα κτηνώδη τρόπο ήταν τρομοκράτες…
Ο Ποχ συνελήφθη στην Βαλένθια της Ισπανίας και θα δικαστεί στην Αργεντινή. Ισως ένα νέο κεφάλαιο ανοίξει στην διερεύνηση των αναρίθμητων εγκλημάτων της Αργεντίνικης χούντας, αφού φαίνεται, πως και άλλοι πιλότοι υπηρέτησαν παρόμοιες …ανθρωπιστικές αποστολές και στην συνέχεια αποστρατεύτηκαν και δούλεψαν σε διάφορες εθνικές και διεθνείς αεροπορικές εταιρείες.

Σχόλια