ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009

Πλανήτης γη: Η εξαφάνιση των ειδών συνεχίζεται…

Οι πληροφορίες, που παρουσιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Διατήρηση της Φύσης (ΠΟΔΦ), στο πρόσφατο δελτίο του του Ιουλίου 2009 είναι απαισιόδοξες, σχεδόν τρομακτικές. Σύμφωνα, λοιπόν με τον ΠΟΔΦ ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών είναι 100 έως 1000 φορές ταχύτερος από παρόμοια μεγάλα επεισόδια εξαφάνισης στην φυσική ιστορία. Οι απόψεις αυτές στηρίζονται σε συστηματική παρακολούθηση της εξέλιξης 45000 ειδών, που συγκροτούν την σχετική λίστα της παγκόσμιας μελέτης. Από αυτά, λοιπόν τα είδη, 16928 απειλούνται με εξαφάνιση, που πρακτικά σημαίνει: ένα πτηνό στα οκτώ, ένα θηλαστικό στα τέσσερα, ένα αμφίβιο στα τρία. Εδώ πρέπει να υπογραμμισθεί, ότι οι αναμενόμενες κλιματικές αλλαγές και ειδικότερα η υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να αποτελέσει ιδιαίτερο επιβαρυντικό παράγοντα μεγάλης επίπτωσης, που θα διευρύνει σημαντικά την λίστα των απειλούμενων ειδών και με πολλά άλλα, που σήμερα φαίνεται να βρίσκονται σε καλή ισορροπία με τον περιβάλλον.
Κυρίαρχες αιτίες για τον σημειούμενο περιορισμό της βιοποικιλίας σήμερα είναι: η αυξανόμενη αστικοποίηση, η εντατικοποίηση των αγροτικών καλλιεργειών, η υπερεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου… Εντούτοις, παρά το γενικά αποκαρδιωτικό πλαίσιο υπάρχει στο βάθος του τούνελ ελπίδα. Την προσφέρουν οι τοπικές εκστρατείες, που μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν πολύ θετικά αποτελέσματα. Χάρις σ’ αυτές τις προσπάθειες έχουν ξεφύγει πλέον από τον φαύλο κύκλο της απειλής εξαφάνισης, πολλά και σημαντικά ζώα, όπως ο Αφρικανικός ελέφαντας, ο Ευρωπαϊκός Βίσωνας, η ζέβρα των βουνών, το άλογο του Πρζεβάλσκι, ο μονόκερως ρινόκερος της Ινδίας, και ο μαύρος λέοντας της Βραζιλίας.
Ο ΠΟΔΦ χαιρετίζει αυτές τις τοπικές νίκες σαν ουσιαστικές αλλά και συμβολικές επιτυχίες και τονίζει την ανάγκη έντασης και ενίσχυσης αυτής της προσπάθειας. Η χώρα μας δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο της παγκόσμιας ευθύνης. Είδη, όπως η φώκια Μονάχους-Μονάχους, η χελώνα Καρέτα-Καρέτα ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Και ας μην λησμονάμε την καφέ αρκούδα, που απειλείται σοβαρότατα από την προχειρότητα και την αδιαφορία των κατασκευαστών της Εγνατίας στα όρια της Βάλια Κάλντα…
Πηγή πληροφόρησης: Ειδικό τεύχος Courrier International, «Καλύτερη ζωή», Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2009.
Δημοσίευση σχολίου