Η Ουκρανία «εκσυγχρονίζεται»…

Λιγότερο από 3 μήνες μένουν μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Γενάρη 2010. Γεγονός με τεράστια σημασία, θεωρητικά, αφού η εξωτερική πολιτική της Ουκρανίας βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Η εσωτερική πραγματικότητα υπολείπεται σαφώς των απαιτήσεων των καιρών. Κεντρικοί ήρωες οι δύο από τους τρείς πρωταγωνιστές της «πορτοκαλί επανάστασης». Ο φιλορώσος Βίκτωρ Γιανούκοβιτς και η «κεντρώα» ως προς τις διαθέσεις της μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Γιούλια Τιμοσένκο. Φαίνεται, πως ο πρόεδρος Βίκτωρ Γιουτσένκο είναι εκτός παιγνιδιού αφού τα χαμηλά μονοψήφια ποσοστά του επιβεβαιώνουν την κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητάς του, που πορεύεται αντίστροφα προς την εξέλιξη της διαφθοράς στην χώρα.
Ο Γιανούκοβιτς, ηγέτης του κόμματος των περιφερειών και ηττημένος της «επανάστασης» του 2004 είναι ο επικεφαλής των δημοσκοπήσεων με 23%. Φαίνεται, πως ο σκληρός αντιρωσισμός του Γιουτσένκο δεν μπορεί να στεριώσει στην χώρα, όπου οι πρόσφατες διενέξεις με την Ρωσία δεν καταφέρνουν να καλύψουν αιώνες ιστορικής ταύτισης. Το αντιλαμβάνεται αυτό η έξυπνη και όμορφη ξανθιά κοτσιδοφόρα Γιούλια και διακηρύσσει τον «εξευρωπαϊσμό» της χώρας ταυτόχρονα προς την αναθέρμανση των σχέσεων με την Ρωσία. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να συγκρουσθούμε με τους παραδοσιακούς και φίλους γείτονές μας» δηλώνει απερίφραστα.
Στην Ουκρανία «εκσυγχρονίζεται» και η πολιτική… Οι δύο επικρατέστεροι αντίπαλοι της επερχόμενης εκλογικής μάχης δίνουν τον αγώνα τους με «ποικίλα» όπλα. Σε βάρος του στελεχικού δυναμικού της Τιμοσένκο εκκρεμεί η κατηγορία της παιδοφιλίας. Το επιτελείο της Γιούλιας αντεπιτίθεται και ισχυρίζεται, ότι ο Γιανούκοβιτς έχει διαπράξει βιασμό στα νιάτα του ενώ το ποινικό του μητρώο είναι επιβαρυμένο με κλοπές και προκλήσεις τραυματισμών…
Ατμόσφαιρα “Show-biz”, λοιπόν στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας επικυρώνουν την ούτως ή άλλως «Δυτικοποίηση» της χώρας.

Σχόλια