Μουσική ως εργαλείο βασανισμού…

Aλλη μία περίτρανη απόδειξη, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επιστήμης και της τεχνολογίας… Δεν είχαμε ξανακούσει την χρησιμοποίηση της μουσικής ως εργαλείου βασανισμού. Το μάθαμε, όμως… Μία από τις παγκόσμιες πρωτοπορίες του Γκουαντάναμο είναι η εφαρμογή της υψηλής τέχνης των ήχων, όχι ως μέσου πνευματικής ανάτασης και ψυχαγωγικής αγαλλίασης αλλά ως στυγνού και άγριου βασανιστηρίου. Η εμβάθυνση στην γνώση της ψυχοπνευματικής λειτουργίας του ανθρώπου αναδεικνύεται …συγκριτικό πλεονέκτημα στον αγώνα υποδούλωσης και εξανδραποδισμού… Ετσι, λοιπόν το American Pie του Ντον Μακλήν ή το Born in the USA του Μπρους Σπρίνγκστην, μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για την ψυχολογική εξάντληση των ανακρινόμενων κρατούμενων του Γκουαντάναμο.
Η ιστορία πήρε τον δρόμο της δημοσιότητας στις 22 Οκτώβρη, όταν μία ομάδα διάσημων μουσικών, όπως τα μέλη των Pearl Jam, REM και Roots ζήτησαν επίσημα την λίστα όλων των μουσικών κομματιών τα οποία υποχρεώνονταν να ακούν επί πολλές ώρες οι κρατούμενοι, που τιμωρούνταν με αυτό τον τρόπο μέχρι να … συνεργασθούν. Δεκάδες μουσικοί κάτω από το Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας (ανεξάρτητη, μη κυβερνητική οργάνωση) ξεκίνησαν νομική προσφυγή για παραβίαση του νόμου της ελευθερίας της πληροφόρησης. Αναζητούν, λοιπόν την δημοσιοποίηση ολόκληρου του φακέλου, που σχετίζεται με την χρησιμοποίηση της μουσικής στις ανακριτικές πρακτικές.
«Ολοι οι μουσικοί πρέπει να συνενωθούμε» δηλώνει η Ροσάννα Κας, κόρη του διάσημου Τζώνυ Κας. Χαρακτηριστική επίσης η δήλωση του Tom Morello, παλιού μέλους των Rage Against the Machine: Με τρελαίνει η ιδέα, ότι η μουσική, που εμπνεύστηκα και συνέβαλα στην δημιουργία της μπορεί να χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Οι μουσικοί πιέζουν επίμονα, ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση Ομπάμα για το κλείσιμο του κάτεργου του Γκουαντάναμο πριν τελειώσει ο πρώτος χρόνος της θητείας του (22/1/2010). Ηδη ο εκπρόσωπος του λευκού οίκου δηλώνει, ότι διατάχθηκε κατάργηση όλων των παράνομων τεχνικών ανάκρισης και αυστηρή εφαρμογή των συνθηκών της Γενεύης.
Ενδιαφέρουσα και η σχετική έρευνα της Σούζαν Κουϊσκ, καθηγήτριας μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, που εξετάζοντας πολλούς από τους παλιούς κρατούμενους διαπίστωσε, ότι η συχνότερες επιλογές μουσικού βασανισμού περιελάμβαναν χέβυ μέταλ, ραπ και κάντρυ… Κάτι ξέρουν οι ανθρωποφύλακες της πλανηταρχίας…

Σχόλια