Nord Stream: ήρθε η ώρα του έργου...

Η Ευρώπη χρειάζεται μια διαδρομή για την οικολογική και ασφαλή παράδοση του φυσικού αερίου. Ο αγωγός "Nord Stream" υπόσχεται να είναι τέτοια, διαβεβαίωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η σχετική σύνοδος κορυφής στο Ελσίνκι, επικεντρώθηκε στην οικολογία της Βαλτικής Θάλασσας. Ο Πούτιν υπενθύμισε σε πολιτικούς και ειδικούς ότι 100 εκατομμύρια € έχουν δαπανηθεί μόνο για την οικολογική εμπειρογνωμοσύνη του έργου "North Stream" και ότι η ασφάλεια του έχει επιβεβαιωθεί από όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες.
Κατά την κατάρτιση αυτού του σχεδίου, η Ρωσία έχει εξετάσει όλα τα σενάρια, ακόμη και το λιγότερο πιθανό, να επηρεασθεί το περιβάλλον στη Βαλτική Θάλασσα. Η μελέτη είναι πιστοποιημένη από διεθνείς κυβερνητικές οργανώσεις. Η κυβέρνηση της Φινλανδίας έχει ήδη εγκρίνει τη κατασκευή του αγωγού "Nord Stream" στην οικονομική ζώνη της. Μένει να πάρει την τελευταία άδεια μιας φινλανδικής ανεξάρτητης αρχής. Ο Konstantin Simonov, Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ταμείου της ενεργειακής ασφάλειας παρακολουθεί από κοντά την αποδοχή της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την διεθνή κοινότητα.
Όλες οι ενδεχόμενες οικολογικές επιπτώσεις διερευνώνται. Στην πραγματικότητα, η κοινοπραξία Nord Stream έχει ήδη δημιουργήσει ένα ταμείο για οικολογικές πληροφορίες στη Βαλτική Θάλασσα. Η Ρωσική πλευρά υπεραμύνεται της διαφάνειας του όλου έργου, που μεταξύ των άλλων τεκμηριώνεται από την διαρκή ενημέρωση των γειτόνων της.
"North Stream" θα συνδέσει το Vyborg στη Ρωσία και το Greifswald στη Γερμανία με 1223 χιλιόμετρα, περνώντας κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Η κατασκευή θα πρέπει να αρχίσει την 1η Απριλίου 2010, με πρόβλεψη ικανότητάς τροφοδοσίας με 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Μεγάλες αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης...

Σχόλια