Ενας Μπέγκιν αλλοιώτικος...

Ενας Ισραηλινός, που παίρνει συστηματικά μέρος στις διαδηλώσεις κατά του τείχους, που χωρίζει τους Ισραηλινούς από τους Παλαιστίνιους και που υπερασπίζεται τις οικογένειες των διωκόμενων από την Υπεριορδανία παλαιστίνιων είναι από μόνο του ένα γεγονός άξιο αναφοράς. Όταν όμως αυτός ο Ισραηλινός, ο Αβιναντάβ Μπέγκιν είναι ο εγγονός του Ισραηλινού πρώην πρωθυπουργού Μεναχέμ Μπέγκιν τότε το γεγονός αποκτάει τουλάχιστον ένα ισχυρότερο ειδικό βάρος. Τριάντα έξη χρονών σήμερα, εξέδωσε πρόσφατα το τελευταίο του δίγλωσσο (Εβραϊκά και Αραβικά) «το τέλος της διαμάχης». Ο Αβιναντάβ, παρά το ότι ανατράφηκε σε ένα υπερσυντηρητικό, εθνικιστικό περιβάλλον έχει ξεκάθαρες θέσεις για το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, που γεννήθηκε: Δεν είμαι Ιουδαίος. Ο Ιουδαϊσμός είναι βία, ο σιωνισμός είναι βία, ο Αραβισμός είναι βία, το ισλάμ είναι βία, η σημαία είναι βία, ο εθνικός ύμνος είναι βία. Εκεί, όπου οι άνθρωποι βλέπουν σύνορα και κράτη εγώ βλέπω γεωλογία, βουνά, κάμπους και πεδιάδες.
Ο Αβιναντάβ Μπέγκιν τοποθετείται και σε πιο δύσκολα… Ηταν 8 ετών, όταν οι Παλαιστίνοι διαδήλωναν μπροστά στην επίσημη κατοικία του παππού του το 1982. ..."Ο πόλεμος αυτός κατέληξε σε 30000 νεκρούς Λιβανέζους και Παλαιστίνους, κατά κανόνα άμαχους αλλά οι Ισραηλινοί προτιμούν να γυρίζουν το πρόσωπό τους"…
Εδώ και 4 χρόνια ζει στο χωριό Μπιλλίν, όπου διαδηλώνει συνεχώς ενάντια στον διαχωρισμό του από το υπό ανέγερση τείχος. Μέσα στον καθημερινό αγώνα ανάπτυξε μία ισχυρή φιλία με τον Παλαιστίνιο Μπουρνάτ. Ένα από τα 10 παιδιά του Μπουρνάτ τραυματίστηκε βαρειά από Ισραηλινή σφαίρα και έχασε την ομιλία του ενώ μεταφέρεται πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο Αβιναντάβ κάνει αγώνα για την ιατρική περίθαλψη του μικρού ενώ τον έχει κάνει σύμβολο ενάντια στην καθημερινή βαρβαρότητα, που κυριαρχεί στο Ισραήλ.
Η εποχή μας χρειάζεται τέτοια μηνύματα. Για να μην χάνουμε την πίστη μας στους ανθρώπους και την ανθρωπιά…

Σχόλια