Κρίσιμες εκλογές για το Βέλγιο…

...Σήμερα, Κυριακή 13 Ιουνίου 2010… Η όξυνση των διακοινοτικών αντιθέσεων μεταξύ Φλαμανδών (ολλανδόφωνων) και Βαλώνων (Γαλλόφωνων) έχει φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο για την ίδια την κρατική ακεραιότητα του Βελγίου… Διάφοροι «Μπερλουσκόνοι» φουσκώνουν τα μυαλά εκατέρωθεν, ιδιαίτερα των Φλαμανδών, που έχουν κηρύξει «απελευθερωτικό» αγώνα, δυστυχώς με σημαντική λαϊκή απήχηση… Ιδανικός αποπροσανατολισμός την ώρα της κλιμακούμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, λένε οι σκεπτόμενοι και των δύο πλευρών. Τα αποτελέσματα των εκλογών ούτως ή άλλως θα δρομολογήσουν εξελίξεις, που συμπυκνώνονται στις 3 παρακάτω εκδοχές:
1. Ενίσχυση του Ομοσπονδιακού χαρακτήρα του κράτους στηριγμένου σε 3 περιοχές (Φλάνδρα, Βαλλωνία και Βρυξέλες) και 3 κοινότητες (Φλαμανδοί, Γαλλόφωνοι, Γερμανόφωνοι) με μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία των περιοχών.
2. Ελάχιστος ομοσπονδιακός χαρακτήρας με δύο μόνον συνιστώσες (Φλάνδρα και Βαλλωνία). Διαχωρισμός και του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας. Ουσιαστικά θα πρόκειται για συνομοσπονδία 2 κρατών.
3. Μονομερής ανεξαρτητοποίηση της Φλάνδρας προκαλώντας βαθύτατη πολιτική, δικανική και συνταγματική κρίση.
Για πολλούς, η διάσπαση του Βελγίου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ούτε όμως και ασήμαντη αφού ανοίγει ασκούς του Αιόλου, που θα πνέουν με ρυθμούς Βαλκανοποίησης. Το βέβαιο είναι, ότι οι λαοί της «υπερώριμης» πολιτικά Ευρώπης έχουν πολύ δρόμο ακόμη για την κοινωνικοπολιτική τους ωρίμαση...
______________
ΥΓ Πηγή άντλησης πληροφοριών, το τεύχος του Courrier International, 10-16 Ιουνίου…

Σχόλια