Είχα και εγώ καθηγητή τον Αντώνη Ποντικάκη...


Η επιστολή του κ. Κυριαζή στην ΑΥΓΗ με ημερομηνία δημοσίευσης την 18η Ιουλίου 2010, που είχε την καλοσύνη να μου κοινοποιήσει ο εξαρετικός φίλος Γιάννης Λύχρος, συνάδελφος στην Ιατρική, την Πνευμονολογία με κοινή μας καλή τύχη να έχουμε δάσκαλο και καθηγητή μας τον Αντώνη Ποντικάκη. Αυτή είναι η αφορμή για την δημοσίευση αυτής της ανάρτησης. Καταρχή παρατίθεται το κείμενο του Επιστολογράφου:

Στο φύλλο σου της 11/7, σελ. 42, στο άρθρο "Η ίδρυση της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη" γράφεις: "Εκδήλωση στην Κατερίνη... με ομιλητές τους Μ. Θεοδωράκη και Ποντίκη...". Πρόκειται για τον αείμνηστο Αντώνη Ποντικάκη, γιατρό και φίλο του Μίκη, που εκλέχτηκε πρόεδρος της ΔΝΛ στην ιδρυτική της συνέλευση στο θέατρο Ακροπόλ (Αθήνα). Μετά την πτώση της χούντας, ανέλαβε καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθήνας, αλλά μετά τριετία (;) αντικαταστάθηκε από το κατεστημένο με το τυπικό αιτιολογικό ότι είχε ειδικότητα φυματιολόγου και όχι πνευμονολόγου αν και από φοιτητής ακόμη μελετούσε όλες τις παθήσεις πνεύμονος, είχε κάνει, π.χ., έρευνες για την πνευμονοκονίαση κ.ά. πριν ακόμη φύγει για την Αγγλία και ήταν γενικά αναγνωρισμένος ως η μεγαλύτερη ιατρική φυσιογνωμία της εποχής. Αιτία ήταν η ιδεολογία του. Οι γιατροί που είχαν την ευτυχία να τον έχουν ως φοιτητές καθηγητή τους επαίρονται: Εγώ είχα καθηγητή τον Ποντικάκη!
11 Ιουλίου 2010
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

Η παράθεση της επιστολής έγινε για να καταλήξουμε στον ίδιο επίλογο με τον επιστολογράφο της ΑΥΓΗΣ: είχα και εγώ καθηγητή τον Ποντικάκη, με ότι αυτό σημαίνει ως παρακαταθήκη ήθους, συνέπειας αρχών και επιστημονικής μεθοδολογίας ... Η προσωπική περιπέτεια του Αντώνη Ποντικάκη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών είναι ασφαλώς πολιτικής προέλευσης -όπως θίγει και ο επιστολογράφος- αλλά πολύ σοβαρότερη, τραγικότερη και αποκαλυπτικότερη για τις δυνατότητες του κατεστημένου στην χώρα, τουλάχιστον τα χρόνια εκείνα. Ο επιλεγείς π.χ. αντί του Ποντικάκη είχε το ...επιστημονικό προνόμοιο σε επιστημονική του δημοσιευμένη να ... διαιρεί δια του μηδενός και να βγάζει τιμές... Θού, Κύριε...
Ας μην παρασυρθούμε σε αναλυτικότερη έκθεση γεγονότων, που χρειάζεται πολλές σελίδες... Το ζήτημα παραμένει, όπως τέθηκε: το σύστημα δεν ανεχόνταν τον Αντώνη Ποντικάκη στην θέση του Ακαδημαϊκού Δάσκαλου και γι΄αυτό φρόντισε για τον παραγκωνισμό του με κάθε τρόπο ακόμη και με τίμημα την πιο στοιχειώδη σοβαρότητά του...

Με την ευκαιρία παραθέτουμε μία φωτογραφία-ντοκουμέντο από την ιδρυτική εκδήλωση της Δ.Ν. Λαμπράκη. Πίσω από τον Μίκη Θεοδωράκη διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά η Δάφνη Σκούρα, ο Αντώνης Ποντικάκης, ο Θεόδωρος Πάγκαλος κ.λ.π.

Σχόλια