Αξιος ο μισθός του…

Ο Γιόσκα Φίσερ ήταν ο «πράσινος» υπουργός εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, που ως υψηλόβαθμο στέλεχος της χώρας του και της Ε.Ε. συνέβαλλε αποφασιστικά στον βίαιο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας μέσω ανηλεούς βομβαρδισμού της . υπάρχει στην μνήμη των πολιτών αυτού του κόσμου το γιαούρτωμά του από μέλη του ίδιου το κόμματός του. Ο Γιόσκα, λοιπόν, αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική δράση το 2006. Δρά, όμως σε πάντοτε τον … αγώνα τον καλό σαν προσωπικότητα διεθνούς κύρους, σαν καθηγητής του Αμερικάνικου Πανεπιστήμιου του Princeston και σαν σύμβουλος του σχεδίου κατασκευτής του αγωγού αερίου Nabucco. Σεν πρόσφατο σημείωμά του στην Suddeutsche Zeitung o Γιόσκα αποκαλύπτει το πάνθεον των τοποθετήσεών του στα πιο φλέγοντα ζητήματα της διεθνούς Γεωπολιτικής. Σαν παραθέτουμε τηλεγραφικά τις σχετικές τοποθετήσεις, όπως παρουσιάζονται σε εκτεταμένα μεταφρασμένα αποσπάσματα του σημειώματος, που δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του Courrier International (22-28 Ιουλίου 2010).
-Η Ευρώπη κάνει πολύ κακά, που έχει στριμώξει την Αγκυρα. Εχουν δίκιο οι ΗΠΑ, που καταγγέλουν αυτή την πολιτική της Ε.Ε. Η Δύση πρέπει να θεωρεί την Τουρκία σαν έναν σοβαρό συνεταίρο για τα συμφέροντά της στην περιοχή. Η Ε.Ε. πρέπει να προλάβει την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, γιατί και οι δύο είναι εξαιρετικοί σύμμαχοι της Ε.Ε.
-Μέσω της Τουρκίας, με την εξαιρετική γεωπολιτική θέση, πρέπει να συνδεθεί το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης, μακρυά από την εξάρτησή της από την Ρωσία.
-Η Τουρκία πρέπει να γίνει προνομιακός εταίρος της Ε.Ε., γιατί κινδυνεύει να βρεθεί στην αγκαλιά της Ρωσίας και του Ιράν.
-Η Ευρώπη, εκτός από την Τουρκία πρέπει να επεκτείνει την πολιτική της επιρροή σε όλες τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, ιδιαίτερα στην Ουκρανία, όπου με συμφωνίες πρέπει να ενισχύσει την θέση της εναντίον της Μόσχας…
Πάντως, ο Γιόσκα δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ασυνέπεια…

Σχόλια