Η «αθώα» πυρηνική» ενέργεια μας απειλεί διπλά

Μέχρι σήμερα, η μεγάλη συζήτηση για την μη πολεμική χρήση της πυρηνικής ενέργειας αφορά τις πιθανότητες πρωτογενούς πυρηνικού ατυχήματος. Ενός δηλαδή Τσέρνομπιλ, που οι συνέπειές του είναι ακόμη αντιληπτές από εκατομμύρια λαούς της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Αλλά και αρκετών άλλων μικρότερων Τσέρνομπιλ ακόμη και στις ίδιες τις ΗΠΑ, που καυχώνται για τον υψηλό δείκτη ασφάλειας των πυρηνικών τους εγκαταστάσεων. Εξάλλου, ο εκριζωτικός και ασύλληπτα μαζικός χαρακτήρας ενός πυρηνικού ατυχήματος, πρέπει να πολλαπλασιάζεται με τον υποθετικά απειροελάχιστο συντελεστή πιθανότητας ατυχήματος των πιο σύγχρονων πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας για να αποδίδεται το πραγματικό μέγεθος του πυρηνικού κινδύνου… Με απλά λόγια, το οποιοδήποτε πυρηνικό ατύχημα, δεν έχει περιορισμένες και τοπικές συνέπειες αλλά εκτεταμένες και τρομακτικές. Γι΄αυτό, η συζήτηση για «αθώα» πυρηνική ενέργεια σχάσης μπορεί να αρχίσει να γίνεται, όταν θα υπάρξει το εργοστάσιο μηδενικής πιθανότητας ατυχήματος… Μάλλον ποτέ δηλαδή… Εν τω μεταξύ, οι πρόσφατες γιγάντιες και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στην Ρωσία έφεραν στο προσκήνιο τον κίνδυνο του δευτερογενούς πυρηνικού ατυχήματος… Αυτού δηλαδή, που δεν θα προκύπτει από βλάβη του ίδιου του εργοστασίου αλλά θα σχετίζεται με την προσβολή του από ανεξέλεγκτη θεομηνία, ιδιαίτερα από πυρκαγιά… Ο κίνδυνος δεν είναι πρωτοφανής. Απλά ήταν συνειδητά παρασιωπημένος. Ακόμα και στην διάρκεια των πρόσφατων πυρκαγιών στη Ρωσία, που φαίνεται, ότι απείλησαν πυρηνικές εγκαταστάσεις, τα ντεσιμπέλ πληροφόρησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης κρατήθηκαν εξαιρετικά χαμηλά. Ας μην λησμονάμε, πως το Τσέρνομπιλ έγινε «διάσημο» και εξαιτίας ψυχροπολεμικών σκοπιμοτήτων. Πόσοι π.χ. θυμόμαστε, ότι στην ανεπτυγμένη, εξελιγμένη τεχνολογικά με υψηλό δείκτη κοινωνικής προστασίας Σουηδία, το 2006 γλυτώσαμε παραλίγο μία πυρηνική καταστροφή εξαιτίας βραχυκυκλώματος, που προκάλεσε κεραυνός στις εγκαταστάσεις του Forsmark… Το Γερμανικό πυρηνικό κέντρο Biblis στερείται ουσιαστικής αντισεισμικής προστασίας σε μία περιοχή με αρκετή σεισμικότητα. Προκαλεί τρόμο η σκέψη, πως το Πακιστάν των μεγάλων πλημυρών και της ανεξέλεγκτης φονταμενταλιστικής δράσης έχει αρκετά πυρηνικά εργοστάσια…
Οι κλιματολογικές μεταβολές, που -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνουν την αναμενόμενη ευκρατοποίηση της Σιβηρίας συνεπάγονται λογικά και αύξηση της πιθανότητας πυρκαγιών στην δασωμένη αυτή περιοχή του πλανήτη… Και κατά συνέπεια και μεταξύ άλλων την αυξημένη πιθανότητα δευτερογενούς πυρηνικού ατυχήματος… Ατυχώς τα κινήματα πολιτών βρίσκονται μακρυά από το αναγκαίο και ικανό επίπεδο για να επιβάλλουν μία άλλη λογική και μία άλλη παγκόσμια πολιτική ενέργειας… Οι επαναστατικόμορφες διακηρύξεις για το… εκεί και τότε, περιφρονούν απαράδεκτα τις επιτακτικές για την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας αναγκαιότητες του …εδώ και τώρα… Τις ίδιες ανάγκες διακωμωδούν και διάφορα «εκσυγχρονιστικά» φληναφήματα, που επιδιώκουν σύγχυση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης…
Ο πλανήτης καλείται να στραφεί μαζικά και γρήγορα στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, που μπορούν διαπιστωμένα να εξασφαλίσουν υπερεπάρκεια δυναμικού, απομακρύνοντας τσαυτόχρονα την απειλή του «θερμοκηπίου» ή τον αποτρόπαιο θερμοπυρηνικό εφιάλτη. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν τα συμφέροντα του ανθρώπινου γένους και της φύσης γενικότερα, επιβληθούν πάνω στα κερδοσκοπικά σχέδια των 7 αδελφών…

Σχόλια