Το πετρέλαιο σκοτώνει…

Η έκρηξη της πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου της ΒΡ στον κόλπο του Μεξικού δεν είναι το μόνο πρόσφατο πετρελαϊκό ατύχημα στις ΗΠΑ. Πιο πρόσφατα ακόμη ο πετρελαιαγωγός της εταιρείας Enbridge, που πορεύεται μέσα στον ποταμό Kalamazoo στην πολιτεία του Michigan είχε σαν αποτέλεσμα την διαρροή 4 εκατομμυρίων λίτρων πετρελαίου μέσα στον ποταμό. Ετσι, κατά μήκος 50 χιλιομέτρων, πολλά ψάρια, πουλιά και άλλα ζώα σκοτώθηκαν ή υπέστησαν ανεπανόρθωτες βλάβες. Ακόμη και οικισμοί χρειάστηκε να εκκενωθούν κατά μήκος του ποταμού, όπως η πόλη battle Greek εξαιτίας της αυξημένης πυκνότητας βενζενίου στην ατμόσφαιρα της περιοχής. «Τυχερή» η λίμνη Michgan, που απέφυγε τελικά την ρύπανση χάρις στο «έγκαιρο» σταμάτημα της διαρροής αφού ο ποταμός Kalamazoo χύνεται σ’ αυτήν. Μεγάλο το σκέλος της ευθύνης της ίδιας της εταιρείας, που όπως καταγγέλλει η οικολογική οργάνωση Sierra club, η πιο παλιά στις ΗΠΑ, η εταιρεία γνώριζε και είχε έγκαιρα προειδοποιηθεί για τα προφανή σημεία διάβρωσης του αγωγού.
Με λίγο ρομαντισμό και πολύ αφέλεια, θα περίμενε κανείς, πως όλες αυτές οι σοβαρότατες οικολογικές καταστροφές θα απέφεραν μία μεταστροφή στην κατεύθυνση της ενεργειακής πολιτικής των ΗΠΑ. Όχι μόνον οι εστίες εξόρυξης αλλά και οι αγωγοί μεταφοράς μπορεί να είναι αιτίες σοβαρότατων ατυχημάτων, τοπικών ή πιο γενικευμένων. Εντούτοις, η κυβέρνηση Obama ετοιμάζεται να εγκρίνει την κατασκευή ενός τεράστιου πετρελαϊκού αγωγού, του Keystone XL. Η σχεδιαζόμενη διαδρομή του θα αφορά και μία από τις πιο υδατοπληθείς περιοχές των ΗΠΑ. Ετσι, μία απλή διαφυγή θα απειλούσε άμεσα το 1/5 των καλλιεργειών της χώρας σε σιτάρι, καλαμπόκι και μπαμπάκι αλλά και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της κτηνοτροφίας.
Την ίδια ώρα, στο Michigan σχεδιάζονται επενδύσεις παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που αναμένεται να δημιουργήσουν 62000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στην προσεχή 10ετία…
Συστημικές αντιφάσεις αλλά και προφάσεις εν αμαρτίαις…

Σχόλια