120 Χρόνια σχέσεων ΗΠΑ και Ισλάμ...

...όπως τα παρουσιάζει ημερομηνιακά οτο Newswatch. H επιλογή τωνχρονολογιών ίσως δεν αφορά τις σοβαρότερες πλευρές της αμφιλεγόμενης σχέσης ΗΠΑ-Ισλάμ αλλά μάλλον καλύπτει τα πιο γνωστά από άποψη δημοιότητας δεδομένα. Εχουμε λοιπόν και λέμε...
1890-1900: Πρώτο σημαντικό κύμα μετανάστευσης μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Δημιουργία της πρώτης ομάδας μουσουλμάνικης προσευχής στην Βόρεια Ντακότα.
1930: Ο Wallace D. Fad ιδρύει στις ΗΠΑ το έθνος του Ισλάμ.
1935: Κατασκευάζεται στην Αϊόβα το πρώτο κτίριο αφιερωμένο στην μουσουλμανική κουλτούρα.
1952: Ο Malcolm Little εντάσσεται στο έθνος του Ισλάμ και αλλάζει το όνομά του σε Malcolm X.
1964: O μποξέρ Κάσιους Κλαίη γίνεται Μουσουλμάνος και αλλάζει το όνομάτου σε Μωχάμεντ Αλι. Είναιη εποχή, που διευρύνεται η επιροή του ισλάμ στον χώρο των μαύρων αθλητών. Διάσημος μεταξύ τους και ο μπασκετμπωλίστας Λιού Αλτσντορ που έμεινε στην ιστορία του Αμερικάνικου μπάσκετ γνωστός σαν Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.
1979: Η Ιρανική επανάσταση σημαδεύει τα πνεύματα στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά την μακρόχρονη σύλληψη των ομήρων της Αμερικάνικης πρεσβείας στην Τεχεράνη.
1988: Ο δημοκρατικός και γνωστός για τους κοινωνικούς και πολιτικούς του αγώνες Τζέσσε Τζάκσον εμφανίζεται στο συνέδριο των Δημοκρατικών, συνοδευόμενος από μία πενηντάδα στελεχών μουσουλμανικού θρησκεύματος και κουλτούρας.
1990-91: Ο πρώτος Πόλεμος του κόλπου, που οξύνει τις Δυτικο-Ισλαμικές σχέσεις
1993: Πρώτη απόπειρα κατά του Woeld Trade Center από 6 εξτρεμιστές, που προκαλούν έκρηξη στο πάρκιγκ του Πύργου του Βορρά.
Νοέμβριος 2001: ξεκινάει η επέμβαση στο Αφγανιστάν
2003: Εισβολή στο Ιράκ
Ιούνιος 2009: Ο Μπάρακ Ομπάμα στο Κάϊρο κάνει άνοιγμα καλής θέλησης προς τον Ισλαμικό κόσμο.

Σχόλια