Είναι λόγος να χαιρόμαστε…

... Η παρουσία της Sonia Fayman της ΕβραιοΓαλλίδας Ακτιβίστριας, που μαζί με άλλους Εβραίους συναγωνιστές της -άλλους προερχόμενους από την διασπορά και άλλους προερχόμενους από το ίδιο το Ισραήλ- επιχείρησαν την προηγούμενη εβδομάδα να σπάσουν συμβολικά τον αποκλεισμό της Γάζας. Την είδαμε την Sonia στην Γαλλική τηλεόραση και μας εξέπληξε με την φυσικότητα του λόγου της και την ομορφιά του έργου της. Ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης: αλληλεγγύη στους Ισραηλινούς εναντίον της κατοχής (SICO), που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2001.
Μας έκανε πολύ να χαρούμε η σύνθεση του πληρώματος του σκάφους, που συμπεριελάμβανε 82χρονη ακτιβίστρια διασωθείσα από το ολοκαύτωμα αλλά και Ισραηλινό πρώην πιλότο της Ισραηλινής Αεροπορίας, που παραιτήθηκε αρνούμενος να παραβιάζει –όπως είπε- τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και να τους δολοφονεί. Ανάμεσα στα μέλη της αποστολής και Ισραηλινός, που η κόρη του σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίων και που αγωνίζεται για να μπει τέλος στον διογκούμενο παραλογισμό της βίας.
«Δεν είναι αδέλφια μου», δήλωσε η Σόνια Φάϊμαν «αυτοί, που καταπιέζουν τους Παλαιστίνιους και τους στερούν το δικαίωμα της ελευθερίας και της αυτοδιαχείρησης»…
«Ευγενικός» ο Ισραηλινός στρατός για τους ακτιβιστές της διασποράς, επιφύλαξε άλλη συμπεριφορά (πυροβολισμοί λέϊζερ) για του Εβραίους του Ισραήλ. Εξάλλου οι φυλακίσεις και οι εξορίες ή απομονώσεις είναι συνήθεις πρακτικές για τους αντιτιθέμενους στην επίσημη πολιτική του Ισραηλινού κράτους.
Την ομάδα, που ποτέ βέβαια δεν έφτασε στην Γάζα, την περίμενε ομάδα Παλαιστίνιων κοινωνικών παραγόντων. Ανάμεσά τους ένας ψυχίατρος, που εξέφρασε την χαρά του και τον θαυμασμό του για τους Εβραίους πρωταγωνιστές της ειρηνιστικής δράσης.
Σ’ αυτούς, λοιπόν, τους αληθινούς ΗΡΩΕΣ, της καθημερινότητας, που αντέχουν σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια, κοινωνικούς αποκλεισμούς και πολιτικές περιθοριοποιήσεις, όχι σαν προϊόν στιγμιαίας έξαρσης αλλά σταθερής και αμετακίνητης πίστης και αφοσίωσης στα ιδανικά του οικουμενικού ανθρωπισμού, απευθύνουμε τον απεριόριστο θαυμασμό μας. Όταν μας περιβάλλει μία άθλια καθημερινότητα απύθμενου και αγιάτρευτου εγωκεντρισμού, φασίζοντος συντεχνιασμού και ισχυρότατης προοδευτικόμορφης αντικοινωνικότητας, η ύπαρξη και η δράση αυτών των αγωνιστών της πανανθρώπινης ελευθερίας είναι ζωντανό φώς ελπίδας. Είναι ταυτόχρονα μία κραυγαλέα απάντηση στους ευκόλως γενικεύοντες και ημιαπροκάλυπτα αντισημίτες, που στο όνομα θολών και απλοϊκών «αντιϊμπεριαλισμών» δεν διατάζουν να υιοθετούν την πολιτική του μίσους ανάμεσα σε λαούς και ανθρώπους… Η φωνή και η δράση της Sonia, των ομοϊδεατών της και των συναγωνιστών της είναι η συντριπτική απάντηση της ανθρωπότητας, που υπάρχει και ελπίζει...

Σχόλια