Το "Δημόσιο σήμα" στέλνει το σήμα


Το Δημόσιο Σήμα είναι μία περιοχή της Αθήνας (Πλαταιών και Λεωνιδίου), που αντιστοιχεί στον χώρο, που οι Αρχαίοι Αθηναίοι έθαβαν επιφανείς πολίτες του και νεκρούς των μεγάλων πολέμων της πόλης. εκεί λοιπόν, βρίσκονται θαμένοι, μεταξύ άλλων, ο Περικλής, ο Κλεισθένης, ο Αρμόδιος, ο Αριστογείτων, (τυραννοκτόνοι) ο Θρασύβουλος, καθώς και οι Λακεδαιμόνιοι πεσόντες στην μάχη κατά των Αθηναίων δημοκρατικών, το 403 π.Χ. Εδώ εκφώνησε το περίφημο Επιτάφιο λόγο του ο Περικλής κατά την ταφή των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Δυστυχώς στην πόλη αυτή, κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού, επικράτησε η εθναρχική κατεύθυνση του: Χτίστε, Χτίστε, Χτίστε (δια της αντιπαροχής) και ΔΕΝ φροντίστηκε η ανάδειξη, η συντήρηση και η προβολή του ανεπανάληπτου μνημειακού της πλούτου στα πλαίσια μιας ισορροπημένης οικιστικής και ουρμπανιστικής ανάπτυξης. Γιατί άν αυτό είχε συμβεί, η πολιτισμική αλλά και η οικονομική αξία αυτού του τόπου θά ήταν ριζικά διαφορετική (χωρίς, εννοείται, την ...αφαιρετική δράση των λαμογίων)...

Τέλος πάντων, είναι πλέον αληθινά συγκινητικό όταν μέσα σ' αυτό τον άναρχο λαβύρινθο του μπετονόδασους, υψώνεται η ευαισθησία, η συσπείρωση και η απαίτηση της άμεσης και γνήσιας λαϊκής πρωτοβουλίας για την διάσωση και την ανάδειξη των λίγων και σκόρπιων ιστορικών δεδομένων της πόλης... Ετσι, λοιπόν διαβάσαμε, ότι στην πρωτοβουλία συμμετέχουν:


Ο Σύλλογος Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κεραμεικού – Μεταξουργείου και γύρω περιοχών «Δημόσιο Σήμα».


Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία και ανάδειξη του Κεραμεικού – Μεταξουργείου «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά».


Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.


Οι Αθηναίοι στην πράξη «atenistas».


Το διεθνές μη κυβερνητικό δίκτυο «Ο Κόσμος της Αθήνας»


Ο πολιτιστικός χώρος «BIOS» Ο πολιτιστικός χώρος «ATOPOS»


Το ατελιέ του designer και ζωγράφου Μιχάλη Κατζουράκη


Γράφουν, λοιπόν στην ανακοίνωσή τους οι φορείς, που σήμερα στις 12 μ οργανώνουν καθαριότητα και φύτεμα στην περιοχή:


«Το φιλόδοξο εγχείρημα μας στοχεύει να δημιουργήσει μία νέα διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας, που θα γκρεμίσει την εικόνα της εγκατάλειψης και θα γεννήσει ευρύτερα θετικές προοπτικές. Η ανάδειξη του Δημόσιου Σήματος μπορεί, 2.500 χρόνια μετά, να επανασυνδέσει τις γειτονιές του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου με την Ακαδημία Πλάτωνος και το υπόλοιπο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, προσφέροντας στους Αθηναίους αλλά και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, μία ξεχωριστή διαδρομή που θα θέτει σε άμεση επικοινωνία την ιστορική μνήμη και το δυναμικά ζωντανό παρόν της πόλης μας». Να λοιπόν, που εκεί που η κρατική παχυδερμία ΔΕΝ διανοείται κάν να παρέμβει, η λαϊκή πρωτοβουλία δίνει το παρόν της ανθρωπιάς... Εύγε!!!

Σχόλια