ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΗ: Της ... ρεμούλας το κάγκελο

Αυτό ισχυρίζεται ο κυβερνητικός (ΠΑΣΟΚ) βουλευτής σε επερώτησή του, που αναγνώσαμε στον ιστότοπο NEWSTRAP (http://www.newstrap.gr/). Σας την μεταφέρουμε αυτούσια γιατί:


1. Εχει ειδικότερο βάρος αφού πρόκειται για βουλευτή της ...συγκυβέρνησης.

2. Αποδεκνύει, πως πράγματι η ρεμούλα στους μεγάλους δημόσιους οργανισμούς καλά κρατεί γιατί έρχεται από πολύ πίσω... Από την εποχή δηλαδή, που οι σημερινοί σωτήρες της πατρίδας είχαν αναγάγει σε ύψιστο ιδανικό την ...δημοκρατικοποίηση της μίζας.

3. Γιατί, όπως έλεγε και ο Ροΐδης (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση) υπάρχει και η 3η φυλή Ελλήνων, που με τον ιδρώτα της συντηρεί τους κηφήνες... Στην ΔΕΗ, λοιπόν, αποδεκνύεται για πολλοστή φορά ότι το ... χοντρό παιγνίδι δεν το κάνουν οι εναερίτες αλλά κάποιοι καλοσυντηρούμενοι χαρτογιακάδες, που έχουν μετατρέψει τον οργανισμό σε Παράδεισο ... για πάρτη τους...

Διαβάστε την, λοιπόν, αξίζει τον κόπο...

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς Τον Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος,
Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

1. Η διοίκηση της ΔΕΗ επιτρέπει παράνομες και αλόγιστες δαπάνες που φθάνουν μέχρι τα όρια της λεηλασίας όταν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος την τελευταία περίοδο κινούνται σε αυξήσεις άνω του 30% για τα νοικοκυριά και η μεσοσταθμική αύξηση θα κινηθεί σε ποσοστά 18-19%.
2. Για αυτές τις παράνομες σπατάλες έχουν γίνει κατά καιρούς καταγγελίες. Ειδικότερα, πριν ένα χρόνο προσδιορίστηκαν με απόλυτη ακρίβεια πολλές περιπτώσεις, πλην όμως, αντί να ελεγχθούν, η κατάσταση εκτραχύνεται και το σύστημα αποθρασύνεται.
Γι' αυτό και ενδεχομένως θα πρέπει τα στοιχεία να προωθηθούν και στην δικαιοσύνη.
3. Ενδεικτικά αναφέρονται:
α. Οι αποδοχές των γενικών διευθυντών, ενώ θα πρέπει σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη να «διαμορφώνονται στο ύψος των 5.981,40 ευρώ», οι γενικοί διευθυντές της ΔΕΗ με περίεργη μεθόδευση και κατά παράβαση κάθε εννοίας δικαίου, αλλά και ηθικής, εισπράττουν 8.578,30 (Κ.Μ. 072) συν 588,58 (Κ.Μ. 391), αθροιστικά 9.166,88 ευρώ.
Αυτά τα ποσά προκύπτουν από την «Εκκαθάριση μισθοδοσίας Κ.Κ.Π. – ΔΕΗ» τον μήνα Οκτώβριο 2011, χρήση 2011, αλλά και από τις λοιπές εκκαθαρίσεις των προηγουμένων μηνών για όλους τους γενικούς διευθυντές.
β. Η παράνομη διάθεση εκατοντάδων επιβατηγών αυτοκινήτων σε διευθυντές και χαμηλόβαθμους υπαλλήλους, τα οποία κοστίζουν υπέρογκα ποσά.
γ. Οι δαπάνες υπερωριών στο προσωπικό του γραφείου του διευθύνοντος συμβούλου, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιοποιούνται, είναι πέρα από κάθε ηθική και λογική αιτιολογία.
Αφού οι δύο οδηγοί έχουν 215 ώρες υπερωρίες το μήνα, όταν οι εργάσιμες ώρες ανά μήνα δεν υπερβαίνουν τις 160 ώρες ανά εργαζόμενο.
Αφού η γραμματέας έχει ποσό προσαύξησης αποδοχών (όχι βάρδιας) για τον Ιανουάριο 2011, 1641.60 ευρώ, για το Φεβρουάριο 1296.00 ευρώ και για το Μάρτιο 1373.86 ευρώ.
Αφού ο «συνοδός» υπάλληλος έχει ποσό προσαύξησης αποδοχών (όχι βάρδιας) 2259.56 ευρώ για το μήνα Ιανουάριο του 2011, 1770.72 για το Φεβρουάριο και 1875.52 για το Μάρτιο.
Αφού η αντίστοιχη προσαύξηση για τον έτερο οδηγό φθάνει τα 1933.17 ευρώ τον Ιανουάριο, 1718.67 το Φεβρουάριο και 1621.80 το Μάρτιο του 2011.
Αφού ο κλητήρας του γραφείου έλαβε τους εν λόγω μήνες προσαυξήσεις της τάξεως των 1118.64 ευρώ, 1030.32 ευρώ και 927.00 ευρώ αντίστοιχα.
δ. Παράλογες, όμως, είναι και οι δαπάνες υπερωριών της γραμματέως του Αναπληρωτή Διευθυντή, η οποία έλαβε ποσό προσαύξησης αποδοχών εκτός βάρδιας για τον Ιανουάριο του 2011, 1800.07 ευρώ, για το Φεβρουάριο 1416.96 ευρώ και για το Μάρτιο 1385.48 ευρώ.
3. Ενώ είναι προκλητική και η περίπτωση της συνταξιοδότησης Γενικού Διευθυντή, ο οποίος, αμέσως μετά τη συνταξιοδότηση, προσελήφθη με ετήσιο μισθό 117.400, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται τα δώρα εορτών Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα αδείας. Και έτσι έχουμε είσπραξη ποσού σύνταξης αλλά και ποσού απασχόλησης.
Όταν και η διαδικασία «προκήρυξης» θεωρείται ότι παραβιάζει τις διατάξεις και τους κανονισμούς.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
α. Με δεδομένο ότι είναι σε γνώση του Υπουργείου αυτές οι αποδοχές των Γενικών Διευθυντών, αυτές οι δαπάνες των υπερωριών, η επαναπρόσληψη συνταξιοδοτηθέντος Γενικού Διευθυντή, αλλά και η διάθεση αυτοκινήτων σε διευθυντές, ποιες ενέργειες έχουν γίνει για να ελεγχθούν και να διακοπεί οποιαδήποτε παράνομη δαπάνη;
β. Είναι νόμιμες και αιτιολογούνται αυτές οι δαπάνες;
γ. Μήπως θα πρέπει να ζητηθεί η επιστροφή τους με βάση τις διατάξεις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού;
δ. Προκύπτει παραβίαση κανόνων δικαίου και γενικότερα θέμα πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών για τους αρμοδίους που εγκρίνουν αυτές τις δαπάνες;
ε. Πώς μπορούν να αιτιολογηθούν αυτές οι δαπάνες, όταν στο δημόσιο, στο ευρύτερο δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, έχουμε την τελευταία διετία μείωση αποδοχών που εγγίζουν και το 40%;
ζ. Πώς μπορούν να αιτιολογούνται αυτές οι δαπάνες, όταν έχουμε, με τα τελευταία μέτρα, έκρηξη της ανεργίας και ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού κάτω και από τα όρια της φτώχιας;
ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΤΑΙ
Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Για την κατάθεση των σχετικών εγγράφων:
α. Των εκκαθαρίσεων των αποδοχών των Γενικών Διευθυντών,
β. Των εκκαθαρίσεων των αποδοχών των υπαλλήλων του γραφείου της Διοίκησης,
γ. Των αποφάσεων με τις οποίες έχουν διατεθεί αυτοκίνητα στους διευθυντές και κατώτερους υπαλλήλους της.
δ. Τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Δ.Ε.Η., σε σχέση με τη διαδικασία επαναπρόσληψης Γενικού Διευθυντή που συνταξιοδοτήθηκε και επανήλθε με σύμβαση που αφορούσε «τακτικό προσωπικό».
ε. Τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Δ.Ε.Η. σε σχέση με την καταβολή ποσού μηνιαίας αμοιβής πλέον των 5.981,40.
Ο Ερωτών Βουλευτής
και αιτών την κατάθεση των εγγράφων
Μαν. Α. Μπεντενιώτης
Δημοσίευση σχολίου