ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

η Ελλάς των ...νερουλάδων...





...όπως και πολλών άλλων, που από ιδρύσεως νέου Ελληνικού κράτους αντυιστέκονται σθεναρά σε κάθε πρόοδο του τόπου και των κατοίκων του, καταδυναστεύουν το κοινωνικό σύνολο και ωφελούνται καταλλήλως...Από τον ποάντοτε φίλο της ΦΑΙΑΚΙΑΣ Ν.Μ. λάβαμε το παρακάτω σημείωμα απολύτως ενδεικτικό βαθειά αλλά και οριζόντια ριζωμένης νοοτροπίας... Σε όσους περιγράφει το κείμενο ως ...αντιστασιακούς ενάντια σε μία θαυμάσια κοινοτόμο ιδέα, που θα μπορούσε να απλωθεί από άκρη ως άκρη της Επικράτειας, εμείς θα προσθέσουμε και:

-Κάποιους ...βιαστικούς της κοινωνικής αλλαγής, που δεν επιθυμούν να υποστηρίξουν τέτοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες για να μην ...δυναμώνουν τα μονοπώλια σε βάρος του λαού. Ειρήσθη εν παρόδω, ότι τέτοια επιχειρηματική δραστηριότητα ασφαλώς δεν ανατρέπει το σύστημα αλλά μπορεί για λογαριασμό της ανθρωπότητας να συμβάλλει, ώστε όταν γίνει η αλλαγή να μην βρούμε αποκαΐδια στην θέση του πλανήτη.

-Κάποιους ημιμαθείς οικολογίζοντες, που αφού διαβάσουν 1-2 φυλλάδια αισθάνονται ειδικοί και απορρίπτουν υπερήφανα μορφές και δράσεις, ασυγκρίτως ηπιότερες και μακροπρόθεσμα ωφελιμότερες με δογματισμό εφάμιλλο εκείνων της α' κατηγορίας...

Ο τόπος κακοπαθαίνει και από τους δύο τύπους "αντιστασιακών"... Διαβάστε όμως το σημείωμα του Ν.Μ.

Υδριάδα: 100% Eλληνική εφεύρεση!
Μια εξαιρετική, εξολοκλήρου Ελληνική ιδέα που, όπως συνηθίζεται, δεν έχει την κατάλληλη προβολή. Το πρόβλημα το ξέρουμε όλοι. Τα νησιά μας πάσχουν από έλλειψη -προφανώς πόσιμου- νερού. Η υπερκατανάλωση από τον ανεξέλεγκτο τουρισμό, η χρήση πόσιμου νερού για το γέμισμα των πισίνων και η κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων εν γένει, έχουν φέρει αρκετούς ... νησιώτες στα πρόθυρα της λειψυδρίας. Είναι γνωστό, ότι αρκετά από τα νησιά μας αγοράζουν νερό από ιδιώτες, το οποίο μεταφέρουν με βαπόρια για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Το θέμα είναι υπάρχει λύση; Φυσικά και υπάρχει αν και μέχρι να εφαρμοστεί, έστω και σε ένα μόνο νησί, έπρεπε να περάσει από το σκόπελο της γραφειοκρατίας...
Στην Ηρακλειά, δίπλα στη Νάξο, εδώ και τρία χρόνια, λειτουργεί ένα εξολοκλήρου Eλληνικό έργο: Η ʽʽΥδριάδαʼʼ.
Είναι μια πρότυπη σε παγκόσμιο επίπεδο πλωτή μονάδα αφαλάτωσης που παίρνει την ενέργειά της, από ενσωματωμένη ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκή συστοιχία.
Επικεφαλής του προγράμματος, είναι ο κ. Νικήτας Νικητάκος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που μαζί με τους συνεργάτες του Θ. Λίλα και Α. Βατίστα, έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμα που για τη νησιωτική Ελλάδα, θα έπρεπε να είναι ο «απόλυτος στόχος». Τη δημιουργία νερού από τη θάλασσα, χωρίς να καταναλώνεται «ρυπογόνο» ρεύμα παραγωγής ΔΕΗ.
Η Υδριάδα με ύψος άνω των 35 μέτρων, αποτελείται από τέσσερις πλωτήρες και έναν κεντρικό, συνδεδεμένους με μεταλλικό πύργο που φιλοξενεί και την ανεμογεννήτρια. Μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες 300 κατοίκων σε νερό και έχει σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας, όχι βέβαια και κατασκευής...
Η αντίστροφη όσμωση, η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Υδριάδα, είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, η εφαρμογή της σε «εθνικό» επίπεδο, σκόνταφτε πάντα στη μεγάλη κατανάλωση ενέργειας του συστήματος, η οποία αν καλυπτόταν από ηλεκτρικό ρεύμα παραγωγής ΔΕΗ (άνθρακας κ.λπ.) δεν θα είχε το οικολογικό αποτύπωμα που όλοι αναζητούμε στις ημέρες μας.
Οι επιστήμονες που εξέλιξαν την Υδριάδα, έλυσαν αυτό το πρόβλημα, εγκαθιστώντας πάνω στον τεράστιο πυλώνα, φωτοβολταϊκά συστήματα αλλά και ανεμογεννήτριες, ενώ για τον απομακρυσμένο έλεγχο της λειτουργίας, η Υδριάδα είναι εφοδιασμένη και με ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο!
Η ιδέα έχει αποσπάσει παγκόσμια αναγνώριση, αλλά στην Ελλάδα έχει ... καταφέρει να εξαγριώσει τους τοπικούς κοινοτικούς νερουλάδες, οι οποίοι θεωρούν αδιανόητο να χάσουν το μεροκάματό τους όταν το σύστημα θα λειτουργήσει πλήρως παρέχοντας δωρεάν νερό!
Στην πορεία υλοποίησης του έργου από την ομάδα του Πανεπιστημίου - σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές - οι υπεύθυνοι άκουσαν ακόμα και τη δικαιολογία από τα χείλη αρμόδιων παραγόντων ότι «δεν είναι δυνατόν να δίνετε δωρεάν νερό. Θα μας το χαρίζετε και εμείς θα το πουλάμε».
Αθάνατη Ελλάδα με τους αρμόδιούς σου.


Δημοσίευση σχολίου