Σύριζα: Μια σημαντική συνδιάσκεψη…

Αυτός είναι ο τίτλος σημειώματος του φίλτατου της ΦΑΙΑΚΙΑΣ Νίκου Μητσιάλη... Σχολιαστικό κείμενο για τις τελυταίες εξελίξεις στον κομματικό αυτό φορέα της αριστεράς, που πραγματοποιεί τα πρώτα του οργανωτικά βήματα στην νέα του φάση...

Σύριζα: Μια σημαντική συνδιάσκεψη…
Έγινε προχθές ένα μεγάλο πρώτο βήμα στη μετεξέλιξη του Σύριζα σε ένα ενιαίο πολιτικό κόμμα, ριζοσπαστικά αριστερό, ταυτόχρονα κινηματικό και κυρίως πολυτασικό. Ένα κόμμα που αν θέλει να υπάρξει σαν τέτοιο, όπως ανέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της συνδιάσκεψης θα πρέπει να παλέψει για τα συμφέροντα των εργαζομένων, και γενικά όλων εκείνων των κοινωνικών στρωμάτων που σήμερα διαλύονται στην κυριολεξία από την μνημονιακή πολιτική και γενικότερα από την κρίση και τα «παιγνίδια» του  χρηματοπιστωτικού  συστήματος.
Θέσεις που επαναλαμβάνονται σε κάθε ευκαιρία όπως πρόσφατα και στο 23ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στην εκεί ομιλία του Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι είναι επιβεβλημένη η ακύρωση του μνημονίου και το γενναίο κούρεμα του χρέους της χώρας. Καταγγέλλοντας παράλληλα τις αποφάσεις του Eurogroup που παρατείνουν την αβεβαιότητα. Και επιτρέπουν σε ανεύθυνες πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη,  αλλά δυστυχώς και στην Ελλάδα, εννοώντας τις πολιτικές δυνάμεις της σημερινής συγκυβέρνησης. Να κερδοσκοπούν πολιτικά με την επιστροφή στη δραχμή. Αποσταθεροποιώντας έτσι τη χώρα.
Μια συνδιάσκεψη ιστορική που οδηγεί σε ένα κόμμα ενιαίο ριζοσπαστικό και ταυτόχρονα αριστερό κινηματικό, σ΄ ένα κόμμα που  σπάει ρίζες μονολιθικότητας… Ένα κόμμα πολυτασικό, γιατί η αριστερά ταλαιπωρήθηκε από έναν δογματισμό τον οποίο τον συναντάς με κάθε κομματικό «ένδυμα»… Δηλαδή και με «επαναστατικά άρβυλα» αλλά και με «ανανεωτικά φουλάρια»… Αποτέλεσμα της έλλειψης ανοχής και συζήτησης της άλλης άποψης είναι ο άγριος ενδοοικογενειακός εμφύλιος και οι συνεχείς  διασπάσεις που μαστίζουν το χώρο αυτόν  που «πολλαπλασιάζεται» αιωνίως  με την μέθοδο της… αμοιβάδας!
Όταν η ανάγκη ύπαρξης ενός ζωντανού ενιαίου ριζοσπαστικού αριστερού κομματικού οργανισμού στηρίζεται εκτός των άλλων στοιχείων δημοκρατίας και στο απαραίτητο της πολυφωνίας ας μην συγχέεται έστω φραστικά με την Βαβυλωνία. Εργαλείο το οποίο χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην Ανδρεϊκή περίοδο της ΠΑΣΟΚρατίας προκείμενου να αυξήσουν, τότε - ανεξαρτήτως κοινωνικού χώρου - την εκλογική πελατεία του κόμματός τους !
Η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων στη προχθεσινή Συνδιάσκεψη του Σύριζα σε ποσοστό 80% απέρριψε ορισμένες ακραίες απόψεις για μη ύπαρξη λιστών και παράλληλα τάχθηκε υπέρ της πρότασης ότι θα πρέπει οι λίστες τάσεων/πολιτικών ρευμάτων να συμμετέχουν σε κοινό ψηφοδέλτιο του κόμματος! Αυτό το 80% έχει εξαιρετική  πολιτική σημασία και είναι εκτός των άλλων μια ζώσα Ελπίδα αποδεικνύοντας έτσι πόσο ώριμη σε αποδοχή αλλά και απαραίτητη είναι η επίσημη καταγραφή τάσεων.
Ουσιαστικές τροπολογίες που κατέθεσε η αριστερή πλατφόρμα όπως εκείνη της διαγραφής του χρέους και καμιάς θυσίας για το ευρώ και της συμπαράταξης και συνεργασίας όλων των δυνάμεων της αριστεράς και πρώτα από όλα του ΣΥΡΙΖΑ του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συγκέντρωσαν μεγάλα ποσοστά υποστήριξης, ιδιαίτερα η πρώτη που για ελάχιστες ψήφους  δεν υπερψηφίστηκε… Πάντως ανεξαρτήτως αποτελέσματος κατεγράφησαν και οι δυο και αυτό έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία…
Αλλά και το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με 25,71%  και με 695 αντιπροσώπους, απέδειξε ότι η αριστερή πλατφόρμα ήταν απαραίτητο να εκφραστεί σαν μια αριστερή εγγύηση ενότητας του Σύριζα. Μια αριστερή πλατφόρμα που θα πρέπει να αποδείξει τη χρησιμότητά της με το να ανοίγει γραμμές επικοινωνίας στο πολιτικό φορέα της, με τον κινηματικό «Δρόμο». Τους χώρους δουλειάς και τις «Πλατείες» όλης της Χώρας. Προκειμένου ο Σύριζα να γίνει ο τελικός αποδέκτης στα συνταρακτικά μελλούμενα κυρίως εδώ αλλά και στον ευρωπαϊκό νότο, που τα κοινοβούλια με τη σημερινή σύνθεση θα αποδειχθούν πολύ «στενά» για να τα χωρέσουν

Σχόλια