ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

Δύο λόγια για μία ταινία που αξίζει

Και αυτό το σημείωμα ανήκλει στον φίλτατο της ΦΑΙΑΚΙΑΣ Στέφανο Πάντο και αναφέρεται στην πρόσφατα παρουσιασμένη (14/1/2013) στις Αθηναϊκές αίθουσες τελυταίας ταινίας του Κώστα Γαβρά : Κεφάλαιο. Θέμα της: το χρηματηστιριακό κεφάλαιο μέσα από την διαδρομή ενός απλού συνηθισμένου ανθρώπου μέχρι τον αδίστακτο τραπεζίτη στον οποίο μεταμορφώνεται  (τον υποδύεται ο Γκαντ Ελμαλέχ). 
Στην Στέγη γραμμάτων και τεχνών, που ο σκηνοθέτης του Ζ προλόγισε την ταινία του είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα μεταξύτων οποίων τα παρακάτω:

- «Πίσω από την γοητεία ενός τραπεζίτη, τη μόρφωση και την καλλιέργειά του, κρύβεται μια σκοτεινή πλευρά, αυτή των επιχειρήσεων. Κι αυτό προσπάθησα να βρω και να διηγηθώ στην ταινία μου».
-«Ζούμε σ΄ έναν άγριο καπιταλισμό, γυρίσαμε πίσω πολλά χρόνια, στον 19ο αιώνα».
- «Οι έννοιες ναι, φυσικά έχουν αλλάξει και κυρίως έχει παραμεριστεί η ηθική. Στο βιβλίο «Ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός», ο συγγραφέας του, τραπεζίτης Ζαν Πιερλεβάντ, περιγράφει τη δημοκρατία σαν placebo, (πλασματική) . Ότι δηλαδή, οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών και των επιχειρήσεων διευθύνουν τον κόσμο. Νομίζω ότι του ξέφυγε σε μια στιγμή ειλικρίνειας».
- «Στη Γαλλία οι ομαδικές απολύσεις γίνονται υπό τον τίτλο του «κοινωνικού προγραμματισμού» (plans sociaux). Σαν να πρόκειται για δώρο στους ανθρώπους».
- «Tη λύση στα τεράστια προβλήματα, δεν θα τη δώσει μια ταινία. Δεν είναι αυτός ο ρόλος ούτε του κινηματογράφου ούτε του σκηνοθέτη. Εμένα μ' ενδιαφέρει η αντίσταση στην καταστροφή».
- «Η λύση θα έρθει από τους ανθρώπους που ψηφίζουμε. Πρέπει να ξέρουμε ποιους διαλέγουμε και γιατί τους διαλέγουμε. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και κυρίως είναι πρόβλημα ελληνικό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε το τρέιλερ της ταινίας «Το τσεκούρι», καθώς και αποσπάσματα της ταινίας «Το Κεφάλαιο». Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο έθεσε στο σκηνοθέτη αρκετές ερωτήσεις, τόσο για την νέα του ταινία, όσο και για την επικρατούσα οικονομική κατάσταση. Από τη μεριά του, ο Κώστας Γαβράς συνέστησε αντίσταση, ακόμα και στα μικρά θέματα της ζωής.
Δημοσίευση σχολίου