Η σιωπή είναι χρυσός…

Πόσο χρυσοφόρα είναι η επένδυση στις σκουριές της Χαλκιδικής, πέρα από τα πρόσφατα γεγονότα, που αποτελούν νέο κεφάλαιο στην ιστορία των κατασταλτικών μηχανισμών και εφαρμογών στο τόπο... Ο πάντοτε φίλτατος της ΦΑΙΑΚΙΑΣ Νίκος Μητσιάλης γράφει, περιγράφει και αναλύει... Αξίζει τον κόπο το διάβασμά του κειμένου, που ακολουθεί...

Η σιωπή είναι χρυσός…
Ας φύγουμε προς στιγμή από τα διαδραματισθέντα και από τα αποκαΐδια μέρους των οχημάτων και εγκαταστάσεων της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός»! Εκεί στις Σκουριές της Θεσσαλονίκης και επ’  ευκαιρία αυτών θλιβερών και επικίνδυνων συμβάντων, ας δούμε ποιο είναι το «όφελος» για το Ελληνικό Δημόσιο από το χρυσό που εξορύσσεται  εκεί από την ομώνυμη εταιρία.
Το ελληνικό κράτος λοιπόν έχει παραχωρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα μιας έκτασης 317.000  (!) στρεμμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική, πλούσιας όπως ισχυρίζονται σε χρυσό, χαλκό καθώς και σε  άλλα μέταλλα, σε μια Καναδική πολυεθνική με την επωνυμία: Eldorado Gold.
Σε αυτά τα εκμεταλλευτικά δικαιώματα συμπεριλαμβάνεται το κοίτασμα χαλκού – χρυσού στις Σκουριές, που σήμερα εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Δύο προϋπάρχοντα ορυχεία μαζί με τις εγκαταστάσεις τους, 310 σπίτια στο Στρατώνι, όπως επίσης και τα δικαιώματα έρευνας και επέκτασης της μεταλλευτικής και εξορυκτικής δραστηριότητας με το άνοιγμα και άλλων νέων μεταλλείων.
Το αστείο της όλης υπόθεσης - η οποία χαρακτηρίζεται από τους επενδυομανείς κυβερνητικούς εξουσιαστές μας ως σπουδαία «κερδοφόρος επένδυση» - το αποκαλύπτει το γεγονός ότι το αντάλλαγμα που πλήρωσε η εταιρεία στο ελληνικό κράτος το 2003 για να αποκτήσει όλα τα παραπάνω, αποψιλώνοντας δάσος και δηλητηριάζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και όχι μόνο, με κυάνιο, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις,  ήταν μόνο… 11 εκατομμύρια ευρώ!
Οικονομικό αντάλλαγμα που έχει χαρακτηριστεί από κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου, από ειδικούς επιστήμονες και οργανώσεις, αλλά και από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής  και όχι μόνο, «ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας».
Όσοι αντιδρούν λοιπόν στο μεταλλευτικό σχέδιο, υποστηρίζουν ότι η επένδυση προκαλεί ήδη ανεπίστρεπτη καταστροφή στο περιβάλλον και αν συνεχισθεί ακόμα μεγαλύτερη…
Στην επονομαζόμενη  κοινοπραξία «Ελληνικός Χρυσός», οι Καναδοί ελέγχουν το 95%, ενώ το υπόλοιπο 5% ανήκει στην ελληνική κατασκευαστική εταιρεία «Ακτωρ» του ομίλου Μπόμπολα.
Το ελληνικό κράτος δηλαδή δεν έχει κρατήσει απολύτως κανένα ποσοστό δικαιώματος! Αντίθετα η Ελλάδα παραχώρησε στην «Ελληνικός Χρυσός» τα πάντα για το εξευτελιστικό όπως αναφέραμε παραπάνω ποσόν των 11 εκατομμυρίων ευρώ και δεν θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο μετέπειτα ούτε ένα ευρώ από τα δικαιώματα εξόρυξης στο μέλλον, καθώς ο μεταλλευτικός κώδικας που συντάχτηκε  επί χούντας δεν προβλέπει κάτι τέτοιο!!! Επαναλαμβάνεται δηλαδή η ιστορία των ορυχείων αργύρου του Λαυρίου της εποχής Σερπιέρη…  
Και αυτό το πλιάτσικο του φυσικού και υπόγειου πλούτου της πατρίδας μας, οι τρικομματικοί σωτήρες το ονομάζουν επωφελή επένδυση…  
Η σιωπή ειδικά σ’  αυτή τη περίπτωσή είναι πράγματι χρυσός, αφού τα από καιρό διαδραματιζόμενα εκεί στις Σκουριές δεν έφθασαν ποτέ στις οθόνες εκείνων των καναλιών που προβάλλουν τούρκικα σήριαλς και διαγωνισμούς της καλλίτερης κατσαρόλας… Τηλεοπτικές εκπομπές  εναρμονιζόμενες πάντα στις κυβερνητικές γραμμές περί ανάπτυξης  με επενδύσεις ξεπουλήματος… γης, αέρος και θαλάσσης.  
Παράλληλα το Υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς να περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει αν θα πρέπει να αρχίσουν  εργασίες υλοτομίας… Με εντολή του παρεμβαίνει υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός» και ουσιαστικά εντέλει το δασαρχείο να επιτρέψει την υλοτόμηση - εξαφάνιση του αρχέγονου δάσους των Σκουριών!!!
Η σιωπή είναι χρυσός για μια ακόμα φορά! Μια σιωπή που στόχο είχε να καλύψει τις συνεχείς διαμαρτυρίες με πολυπληθείς πορείες και ειρηνικές συγκεντρώσεις για το οικολογικό έγκλημα καθώς και τις κραυγές των κατοίκων από τα χτυπήματα των ροπάλων και τα χημικά της κρατικής καταστολής…
Τεκμηριωμένες αντιδράσεις κατοίκων που ζουν εκεί και πιστεύουν ότι τα αρχέγονα δάση που κόπηκαν και θα εξακολουθήσουν να κόβονται, επηρεάζουν οικολογικά και τις επόμενες γενιές.
Αγωνία συνανθρώπων μας για έναν υδροφόρο ορίζοντα πνιγμένο στο κυάνιο και έναν περιβαλλοντικό θάνατο που δεν σταματάει ρέοντας αυτός ακόμα και στη γεννήτρα μας θάλασσα…
 Η σιωπή ασφαλώς και είναι χρυσός αφού τους βολεύει, στο συνεχές δολοφονικό πλιάτσικο της ζωοδότρας μας φύσης… 

Σχόλια