ΑΙΤΙΑ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ...

Γράφει ο φίλτατος της ΦΑΙΑΚΙΑΣ Δήμος Μακατσώρης και σπεύδουμε να δημοσιεύσουμε καθώς το θέμα (οργάνωση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος) είναι -κατά τη γνώμη μας- από τα πρωτεύοντα ζητήματα, που συγκροτούν επιτακτικά την αναγκαιότητα κοινωνικής αλλαγής. Διαβάστε το. 

ΑΙΤΙΑ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ

Η οργάνωση  του ανθρωπογενούς  περιβάλλοντος εμφανίζεται σήμερα  με ιδιαίτερη οξύτητα  και αποκτά αυξημένη βαρύτητα  για την ομαλή λειτουργία και επιβίωση  των συγχρόνων κοινωνιών.
Θα χρησιμοποιήσει  άραγε το κράτος αλλά και οι φορείς της συτοδιοίκησης σύγχρονα εργαλεία  για την οργάνωση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος;
Αναρωτήθηκαν οι τοπικοί άρχοντες για το ποια είναι  αυτά ;
Κατά την γνώμη μου είναι δύο :
-          Ο καθορισμός  χρήσεων γής.
-          Οι πολεοδομήσεις πόλεων και οικισμών.
Αλήθεια τι θα εξασφάλιζαν στο ανθρωπογενές περιβάλλον αυτά τα εργαλεία ;
Κατ΄ αρχάς οι χρήσεις γής  θα διασφάλιζαν τον διαχωρισμό της κατοικίας, του λιανικού εμπορίου και μέρους της εστίασης –αναψυχής από χρήσεις όπως γεωργική γή, βοσκοτόπια, βιομηχανικά πάρκα ή βιομηχανικές ζώνες, ζώνες χονδρεμπορίου μεταφορικής υποδομής, οχλούσες χρήσεις, χώροι υγειονομικής ταφής απορριμάτων, ζώνη χωροθέτησης υγρών και αερίων καυσίμων, ζώνες για ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ενέργειας από ήπιες μορφές, κοιμητήρια ή χώρος καύσης νεκρών.
Παράλληλα απαιτείται οργάνωση των ακτών και οφείλεται να καθορισθούν ζώνες για λιμάνια, αλιευτικά καταφύγια, μαρίνες, ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες,  υδατοκαλλιέργειες και παραλίες  για κολύμβηση.
Ήταν φυσικό ένας τέτοιος σχεδιασμός να δημιουργεί οικονομικά προβλήματα σ΄όλους τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που τα είχαν χαρακτηρίσει οικόπεδα  ή η πολιτική ατόμων που αγόραζαν  ένα αγροτεμάχιο δίπλα σε μια οχλούσα χρήση  και στην συνέχεια αφού έκτιζε απαιτούσε να κλείσει η δημόσια χρήση.
Παράλληλα η κατασκευή κατοικίας εκτός πόλεων και οικισμών να είχε τον περιορισμό των δώδεκα στρεμμάτων.
Οι πολεοδομήσεις  των πόλεων και των οικισμών θα οργάνωναν  τις λειτουργίες τους, θα διαμόρφωναν τράπεζα γης και οικιστική ανάπτυξη και θα προστάτευαν  το περιβάλλον.
Αυτό σημαίνει πως  θα έπρεπε να οργανωθούν οι λειτουργίες μιας πόλης όπως υπηρεσίες διοίκησης, εκπαίδευση, υγεία, πρόνοια, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
Παράλληλα έπρεπε να προστατευθούν και αναδειχθούν οι ακτές, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, τα ποτάμια, τα περιαστικά δάση, τα πάρκα, οι βοτανικοί κήποι και όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι.
Παράλληλα θα έπρεπε να οργανωθεί η κυκλοφορία και  ο χώρος στάθμευσης των οικισμών.
Αναγκαία  προϋπόθεση  για να οργανωθούν  σωστά  οι πόλεις και οι οικισμοί είναι οι επεκτάσιες τους.
Παρότι το 1983 δημιουργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την δημιουργία  των αναγκαίων σύγχρονων πόλεων και οικισμών  δεν προωθήθηκε  τίποτε αφού όλοι υπεράσπιζαν τα συμφέροντα  των ιδιοκτητών γης και του κατασκευαστικού κεφαλαίου. Οι δε επεκτάσεις  των οικισμών  και των σχεδίων πόλεων γίνονται μόνο για να εξυπηρετήσουν  οικονομικά συμφέροντα.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα επέκτασης οικισμού: Παρόδια επέκταση κατά μήκος ενός άξονα εισόδου ατον οικισμό αν και υπήρχαν τρείς άξονες μήκους 1500 μέτρων. Η ιδέα της κυκλικής επέκτασης  ούτε καν συζητείται.
Άλλο παράδειγμα: Επέκταση σε ένα μόνο αγροτεμάχιο που είχε αγορασθεί  από πολιτικό παράγοντα  ή υπάλληλο της  διεύθυνσης χωροταξίας  την προηγούμενη μέρα.
Όλα δείχνουν τους λόγους που οδήγησαν στην σημερινή αδιέξοδη κατάσταση.
Κλείνω με μια παρατήρηση: Η προστασία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος  πρωτοαντιμετωπίσθηκε από  τον Μάρξ στην  Γερμανική Ιδεολογία και δεν είναι σκέψη των  καπιταλιστών.
Αλήθεια  έχουν καμιά σχέση με τον μαρξισμό στελέχη αριστερών κομμάτων που πρωτοστάτησαν στην καταστροφή του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος ;

Σχόλια