Για να τονώσουμε τον... τοπικισμό μας

Ο φίλτατος της ΦΑΙΑΚΙΑΣ, Γιώργος Ρούσσης είχε την καλοσύνη να μας γνωστοποιήσει το παρακάτω απόσπασμα του Ερνστ Μπλόχ, αποκαλυπτικό για τον θαυμασμό της Ευρώπης για την νήσο των Φαιάκων, την Κέρκυρα. Σας το παραθέτουμε ...τοπικά υπερήφανοι και αναμιμνησκόμενοι την εύστοχη παρατήρηση ενός άλλου Φαίακα, πως ... όσα δεν έπαθε η Κέρκυρα στα 3000 χρόνια γνωστής ιστορικής διαδρομής, τάπαθε και με το παραπάνω κατά την τελευταία 30ετία. Τα χρόνια δηλαδή του "σοσιαλισμού", του "εκσυγχρονισμού" και του φιλελευθερισμού. Σας το παραθέτουμε, λοιπόν...  
 Όπως μας πληροφορεί ο γνωστός  Γερμανός φιλόσοφος Ernst Bloch στο μνημειώδες έργο του «Η αρχή της ελπίδας» (1600 σελίδες),  το 1864 ένας πρώην σιδηροδρομικός  ο Louis Stangen, ξεκίνησε να διοργανώνει τα πρώτα οργανωμένα  ταξίδια. Αυτά στάθηκαν η αφορμή να ανακαλύψουν οι  άνθρωποι δίχως τις μεγάλες απαιτήσεις των μακρινών ταξιδιών, τη νοσταλγία του απόμακρου, και να εκπληρώσουν έτσι έστω και συμβολικά την ελπίδα τους γα ένα καλύτερο αύριο από εκείνο της μουντής καθημερινότητας τους.
« Έτσι χαιρετίσαμε  το  Σορέντο, το σπινθηροβόλο λουλούδι των κυμάτων του, το βαθύ μπλε της Αδριατικής, την Κέρκυρα  μαργαριτάρι των νησιών,  το Κάιρο  πόρτα της Ανατολής , και τις μεγαλειώδεις πυραμίδες.» 

Σχόλια