Οι καλύβες και οι μπαρμπα-Θωμάδες...

Το διαβάσαμε στο Nooz.gr και σας το μεταφέρουμε σχεδόν αυτούσιο:


Σοκ προκαλεί η υπόθεση σύγχρονης σκλαβιάς με θύματα περίπου 60 Ρουμάνους που αποκαλύφθηκε στο Αιτωλικό της Αιτωλοακαρνανίας. Οι άνθρωποι δούλευαν επί 12ωρα στα χωράφια μανταρινιού, χωρίς αμοιβή και ζούσαν σε άθλια παραπήγματα, για τα οποία πλήρωναν και ενοίκιο
Για την υπόθεση συνελήφθησαν επτά άτομα, πέντε Έλληνες, ηλικίας μεταξύ 39 και 56 ετών, και δύο Ρουμάνοι, ηλικίας 31 και 28 ετών. 
Η εκμετάλλευση αποκαλύφθηκε όταν δύο από τα θύματα κατάφεραν να δραπετεύσουν την περασμένη εβδομάδα και πήγαν στην Αστυνομία (αφού το κύκλωμα τους είχε κρατήσει και τα διαβατήρια)
Τα μέλη του κυκλώματος είχαν φέρει τους Ρουμάνους στην Ελλάδα, έχοντάς τους «δελεάσει» με την υπόσχεση εργασίας σε χωράφια και διασφαλισμένης διαμονής.
Η αστυνομία υποστηρίζει ότι το κύκλωμα είχε διαχωρίσει τους «επιτελικούς ρόλους», με δύο άτομα να κάνουν τις επαφές και τη συμφωνία με τους ιδιοκτήτες των χωραφιών στα οποία θα εργάζονταν τα θύματα, τρία να είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά μεταξύ των χωραφιών και της αποθήκης και τα υπόλοιπα δύο να διενεργούν την «στρατολόγηση» στη Ρουμανία.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των κατηγορουμένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Το χρηματικό ποσό των 11.000 ευρώ.
  • Δύο δελτία ταυτότητας Ρουμανικών Αρχών.
  • Ένα περίστροφο.
  • Πλήθος σημειώσεων με ημερομηνίες, ονόματα και αντίστοιχα ποσά για την είσπραξη αμοιβών του κάθε εργάτη.
  • Ένα ΙΧ φορτηγό και ένα ΙΧ αγροτικό αυτοκίνητο.
Στα θύματα, που βρίσκονταν σε άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση, παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια μέχρι να επαναπατρισθούν, σύμφωνα με επιθυμία τους και σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ρουμανίας.

Η ΦΑΙΑΚΙΑ θα ήθελε να σχολιάσει:
-την άψογη οργάνωση της επιχείρησης με επιτελικό και εκτελεστικό κομμάτι, που δείχνει, ότι βαθύτατα έχουν κατανοήσει οι συμμετέχοντες την ανάγκη εκσυγχρονισμού της υποδομής ώστε να δοθεί αναπτυξιακή προοπτική και ώθηση στην χώρα. 
-Το νεαρό της ηλικίας των συμμετεχόντων "επιχειρηματιών", που εγγυάται λαμπρή συνέχεια και τον διεθνικό χαρακτήρα της επιχείρησης (Ελληνες-Ρουμάνοι), που δίνει άλλη διάσταση στην Ελληνο-Ρουμανική και γενικότερα στην διαβαλκανική συνεργασία.
-Την εξαιρετική υλοποίηση της επιχείρησης από άποψη περιφρούρησης, ώστε παρ' ότι οι συγκεκριμένοι δούλευαν σε πολλά κτήματα της περιοχής κανένας δεν πήρε χαμπάρι μέχρι να καταφέρουν δύο Μπάρμπα-Θωμάδες να φτάσουν και να το καταγγείλουν στην Αστυνομία... Μέχρις εκείνη τη στιγμή φαίνεται, πως όλα πήγαιναν πολύ καλά...
Η ΦΑΙΑΚΙΑ θα μπορούσε να βάλει και στοίχημα για την ιδεολογικο-πολιτική άκρως πατριωτική ταυτότητα των Ελλήνων τουλάχιστον επιχειρηματιών... Ετσι έχουν δείξει άλλα ανάλογα περιστατικά (Μανωλάδα και αλλαχού).

Σχόλια