Ο ΜΑΝΤΕΛΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δεν γνωρίζαμε το λογοτεχνικό τάλαντο του φίλου της ΦΑΙΑΚΙΑΣ  Νώντα Φαρμάκη και πολύ το απολαύσαμε στο κείμενο, που σας παραθέτουμε. Υπερρεαλιστικός χειρισμός στα κοινωνικά ζητήματα του τόπου με φόντο τον Νέλσον Μαντέλα... 



Ο ΜΑΝΤΕΛΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μια φανταστική ιστορία με πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα σε ανακατεμένους χρόνους

Πολιτικός πρόσφυγας ή οικονομικός μετανάστης ο Νέλσον Μαντέλα καταφθάνει στην Αθήνα. Βρίσκει ενα υπόγειο διαμέρισμα στη Λένορμαν μαζί με την πολυμελή οικογένειά του και πουλάει παράνομα CD για να εξασφαλίσει όσα από τα υποτυπώδη μπορεί. Ο μεγάλος του γιος  δεν ήταν ταλέντο της καλαθοσφαίρισης ικανό να προσελκύσει την προσοχή του MBA και έτσι δεν έλαβε άδεια παραμονής. Η αδερφή του ήταν οροθετική και ο Λοβέρδος με την συνδρομή του ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε τη φωτογραφία της στην δημοσιότητα, (στα πλαίσια της αντίληψής του περί προληπτικής ιατρικής.).Τα εγγόνια του αποτέλεσαν αντικείμενο επιθετικών ενεργειών από την κυβέρνηση στην προσπάθεια ανακατάληψης των παιδικών σταθμών από « Έλληνες». Οι μυρουδιές της κουζίνας του ενόχλησαν τους μέσους νοικοκυραίους σε βαθμό τέτοιο που τους βόλεψε η στοχοποίησή του από τους ναζί.
Ο Μαντέλα όμως θεωρεί πως δεν συνάδει με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια να μην μπορεί να βγει από το σπίτι του. Λέει πως δεν δίκαιος ο κόσμος όταν οι άνθρωποι κρυώνουν, πεινάνε, αυτοκτονούν, διασύρονται, εξευτελίζονται. Έχει τη γνώμη πως δεν συμβαδίζουν με τις έννοιες ελευθερία και ισότητα η ανεργία η μετανάστευση και τα ανθρώπινα δράματα.
Ο Μαντέλα βέβαια δεν είναι τυχαίος. Από στόματος Σαμαρά μαθαίνει πως είναι «Το σύμβολο των αγώνων για ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα και ελευθερία, σε έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο». Ο δε Βενιζέλος δηλώνει πως «είναι σύμβολο του διαρκούς αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα και ελευθερία»
Ως τέτοιο όμως σύμβολο πρέπει να αντιδράσει και να αγωνιστεί , όχι μόνο για τη ζωή του αλλά και για να μην διαψεύσει τη γνώμη που έχουν γιʼ αυτόν οι δυο μεγάλοι κυβερνήτες της χώρας, Έτσι ο Νέλσον Μαντέλα συμμετέχει σε συλλογικότητες και κινήματα , παίρνει μέρος σε απεργίες, διαδηλώνει, κλείνει δρόμους, οργανώνει αντικυβερνητικές εκδηλώσεις, μιλάει σε συγκεντρώσεις, βοηθάει καταλήψεις και κάνει οι περνάει από το χέρι του να πείσει τους συμπολίτες του να αποτινάξουν τον φόβο τους , να αντιδράσουν, να αντισταθούν, να ανατρέψουν
Για τη δράση του αυτή, η πρωθυπουργός της Αγγλίας η κα Θάτσερ τον αποκαλεί «τρομοκράτη» και διαβεβαιώνει «πως οι αλλαγές που επιζητεί και απαιτεί δεν θα έλθουν ποτέ».
Οι δραστηρίοτητες του( ιδίως μετά τη δήλωση Θάτσερ) θα χαρακτηριστούν εχθρικές προς την κοινωνία, αντιεθνικές και θα απασχολήσουν σοβαρούς δημοσιογράφους στα δελτία ειδήσεων. Αγανακτισμένοι ντερμπεντέρηδες θα διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους και θα απαιτούν να εφαρμοστούν οι νόμοι. Κάποιο διανοούμενοι θα καταδικάζουν την βια απ΄ όπου και αν προέρχεται. Οι πολιτικοί αναλυτές θα του αποδίδουν ευθύνες για την αποσταθεροποίηση της χώρας και οι οικονομικοί συντάκτες θα του προσάπτουν την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών και την άνοδο των spread. Ο Μαντέλα θα συλληφθεί θα φυλακιστεί θα απελαθεί θα βασανιστεί. Όμως ακριβώς για τη δράση του αυτή θα μένει στην ιστορία ως «σύμβολο των αγώνων για ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα και ελευθερία, σε έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο» οπως δηλωσε ο Σαμαράς και ως «σύμβολο του διαρκούς αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα και ελευθερία» όπως δήλωσε και ο Βενιζέλος.

 Νωντας Φαρμακης

Σχόλια