Καλά του κάνανε...

Το διαβάσαμε (Nooz.gr) και δυσκολευτήκαμε να το πιστέψουμε: 


Πειθαρχική δίωξη εναντίον κρατουμένου που πάσχει από λευχαιμία, γιατί «διέρρευσε» μέσω κινητού στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες από το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού άσκησε η αρμόδια εισαγγελέας. 
Οι σοκαριστικές εικόνες είχαν δει πριν λίγες μέρες το φως της δημοσιότητας και όπως ήταν λογικό όλοι ανέμεναν τη δικαστική συνδρομή προκειμένου η κατάσταση να βελτιωθεί.

Και πράγματικά η αντίδραση της εισαγγελικής λειτουργού στον θόρυβο που προκλήθηκε ήταν άμεση αλλά δυστυχώς δεν αφορούσε στην ουσία του προβλήματος που είναι οι τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο των φυλακών βάζοντας σε κίνδυνο δεκάδες ζωές.
Ο «Αγ. Παύλος» έχει δυναμικότητα 60 κλινών, αλλά εκεί κρατούνται 215 ασθενείς. Οι 130 είναι οροθετικοί, ενώ οι υπόλοιποι είναι καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, παραπληγικοί κ.ά. Σε θαλάμους που προορίζονται για επτά άτομα, στοιβάζονται 18, που κοιμούνται σε διπλά κρεβάτια. 
Το τελευταίο διάστημα έχουν εμφανιστεί και κρούσματα φυματίωσης σε οροθετικούς, τα οποία λόγω έλλειψης προσωπικού αργούν να διαγνωστούν, με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία τους. 
Μεταξύ άλλων, οι κρατούμενοι ζητούν να υποβληθούν σε εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί εάν πάσχουν και από άλλη νόσο πέρα από εκείνη για την οποία νοσηλεύονται, ούτως ώστε να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία, αλλά και να ενισχυθεί η δομή με εξειδικευμένο προσωπικό. 
Τυπικά το νοσοκομείο είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ, αλλά η μετάβαση δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Οι κρατούμενοι στον «Αγιο Παύλο» βρίσκονται σε αποχή από το συσσίτιο από τις 17 Φεβρουαρίου, καταγγέλλοντας τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο (κατ’ όνομα – δεν υπάρχει καν η δυνατότητα αιμοληψίας).
«Κυρίως διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι έχουν αφεθεί στην τύχη τους», δήλωσε στην «Καθημερινή» η κ. Ρόζα Κοβάνη, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. 
«Η εισαγγελέας, ενώ πηγαίνει 1 - 2 φορές την εβδομάδα στις άλλες φυλακές, είχε να περάσει δύο μήνες από το νοσοκομείο, παρά τα τεράστια προβλήματα και τις συνεχείς καταγγελίες». 
Όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι οι κρατούμενοι, η εισαγγελέας είπε ότι φοβάται μην κολλήσει κάτι, «έχω οικογένεια». Δύο μέρες πριν, ωστόσο μετέβη στον «Αγιο Παύλο» προκειμένου να ασκήσει δίωξη για τη χρήση κινητού.
Στο μεταξύ, η αποχή από το συσσίτιο που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα οι 187 από τους 209 κρατουμένους του νοσοκομείου (δεν συμμετέχει ο θάλαμος 9, που είναι μη αυτοεξυπηρετούμενοι, κατάκοιτοι κρατούμενοι) έχει ήδη εξελιχθεί και τυπικά σε απεργία πείνας. 
«Θεωρητικά έως τώρα μπορούσαν να αγοράζουν τρόφιμα από το μπακάλικο της μονάδας, αλλά έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι δεν έχουν λεφτά», εξηγεί η κ. Κοβάνη. 
«Πλέον πολλοί έχουν αρχίσει κανονική απεργία πείνας, ενώ έχουν καταθέσει και τα φάρμακά τους. Δεν έχουν άλλον τρόπο διαμαρτυρίας πέρα από το σώμα τους».
Σημειώνεται ότι τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει την αποφυλάκιση καταδίκων που εκτίουν ποινές έως 10 χρόνια και πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή, «πιάνει» λιγότερους από 30 από τους εν λόγω κρατουμένους.


Πηγή: Η Καθημερινή

Εδώ στην ΦΑΙΑΚΙΑ πάντως επειδή γνωρίζουμε, ότι εκτός από την σωφρονιστική τιμωρία ισχύει και η σωφρονιστική ανταμοιβή, προτείνουμε την επιβράβευση όλων όσων έχουν φροντίσει -διαχρονικά και τώρα- για την άρτια λειτουργία του Νοσοκομείου φυλακών... Και να μην λησμονηθούν και οι Υπουργοί Δικαισύνης... Οχι όλο να τους βρίζουμε και να τους λοιδωρούμε... Οταν υπάρχει μία τόσο προφανής επιτυχία των εννοιών του ανθρωπισμού, της δικαιοσύνης, της κρατικής κοινωνικής μέριμνας δεν πρέπει να τσιγκουνευόμαστε σε επαίνους και τιμές...

Σχόλια