Σκέψεις για τα γεγονότα της Ουκρανίας

Το κείμενο, που μας έστειλε ο φίλτατος της ΦΑΙΑΚΙΑΣ Γιάννης Λύχρος, έχει ήδη δημοσιευτεί σε έντυπα της Πάτρας και έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Ωστόσο η ΦΑΙΑΚΙΑ σας το παρουσιάζει αυτούσιο, χωρίς παραπομπή γιατί δίνει ιδιαίτερο βάρος στο αντιφασιστικό μήνυμα του κειμένου...

Σκέψεις για τα γεγονότα της Ουκρανίας
Τα γεγονότα στην Ουκρανία κατέκλυσαν τα ποικίλα ΜΜΕ και το διαδίκτυο. Η κρισιμότητα της κατάστασης και η αγωνία, για τις ανυπολόγιστες συνέπειες μιας πιθανής ανατροπής της γεωπολιτικής ισορροπίας, έχουν καθηλώσει την κοινωνία. Υποβαθμίζεται όμως μια σημαντική πλευρά των γεγονότων. 
Αποτελεί τρομακτική εξέλιξη για την διεθνή πολιτική σκηνή, με άμεση επίπτωση και στην Ελλάδα, το γεγονός ότι:
Καθαρόαιμοι ναζιστές, που δηλώνουν συνεχιστές του Τρίτου Ράϊχ και των μεραρχιών SS, μετέχουν και κατέχουν σήμερα μερικά από τα πιο νευραλγικά πόστα (δημόσια τάξη, άμυνα, δικαιοσύνη) στη μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση! Επιπλέον, η παρουσία τους σε αυτή την κυβέρνηση δεν σοκάρει διόλου ούτε τα ΜΜΕ μας, που σπεύδουν να τους βαφτίσουν… «εθνικιστές», ούτε τους κάθε λογής προσφιλείς ευρωπαίους ηγέτες μας, που βιάζονται να τους αναγνωρίσουν ως καθόλα παρουσιάσιμους εταίρους. Η συγκυβέρνησή μας, δια του Βενιζέλου, επικροτεί και επαυξάνει.
Η εξέλιξη αυτή, δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις βάσιμες κατηγορίες εναντίον του καθεστώτος Γιανουκόβιτς για διαφθορά, νεποτισμό και βάλτωμα της οικονομίας. Πρόκειται για ουσιαστική ανατροπή όλων των διακηρύξεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλων των διακηρύξεων για την αστική δημοκρατία.
Αποτελούν, όχι ένα απλό βήμα αλλά ένα άλμα στον αντιδημοκρατικό κατήφορο που έχουν οδηγηθεί οι δυτικές κοινωνίες.    
Ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση του με δημοκρατικό πρόσωπο.
Η εκμηδένιση του εργασιακού κόστους δεν μπορεί να περάσει από καμιά βουλή.
Κανένας εργαζόμενος δεν θα γίνει εθελοντικά δουλοπάροικος.
Ο μοναδικός δρόμος τους είναι η συγκεκαλυμμένη ή ανοιχτή αναστολή της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Στον δρόμο αυτόν δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσον, συμπεριλαμβανομένων των φασιστικών, ναζιστικών, εγκληματικών οργανώσεων.
Η ολοκληρωτική αντιπαράθεση, η μηδενική ανοχή, η απερίφραστη καταδίκη των νοσταλγών των ναζί, όπου και με όποια μορφή παρουσιάζονται, είναι αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξη της αριστεράς, είναι αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξη της κοινωνίας.
Δεν είναι μια απλή ιδεολογική αντιπαράθεση. Είναι μια αναγκαία προϋπόθεση, για την νίκη των δυνάμεων της εργασίας και της κοινωνίας στον αγώνα ενάντια στην οικονομική καταστροφή, στον αγώνα ενάντια στην κοινωνική καταφρόνια, στον αγώνα ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση, στον αγώνα κατά του χρηματοπιστωτικού νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. 

Σχόλια